Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Gorā viesosies senās mūzikas ansamblis Hortus Musicus no Igaunijas

15. septembrī Latgales vēstniecībā Gors viesosies Eiropā vecākais aktīvais, senās mūzikas ansamblis Hortus Musicus no Igaunijas, informēja pasākuma pārstāve Edīte Husare.

Ansambļa melodiskais un autentiskais skanējums diriģenta Andresa Mustonena vadībā Rēzeknē būs baudāms bagātīgā un krāšņā Vidusjūras reģiona mūzikai veltītā koncertprogrammā Vidusjūras mozaīka.

Hortus Musicus atskaņos franču, itāļu un spāņu 14. līdz 16. gadsimta mūziku – Monteverdi, Eskobara, Ortisa un citu komponistu darbus. 

Atklājot Vidusjūras mūzikas lapaspuses, Hortus Musicus ieskicē: “Par spīti tam, ka pagātnē transportlīdzekļi un komunikācijas iespējas nav bijušas tik attīstītas kā mūsdienās, mūzika tomēr kļuva par starptautisku fenomenu. Ceļojot un muzicējot, komponisti un mūziķi spēja izplatīt mūziku ne vien no valsts uz valsti, bet arī uz aizjūru teritorijām. Tā laika mūzikas pasaulē dominējošu pozīciju ieņēma Itālija, tādējādi nosakot Eiropas muzikālās tendences un stilus vairāku gadsimtu garumā. Francija un Spānija spēja uzturēt savu neatkarīgo krāšņo mūzikas kultūru, kuras pārstāvji (spāņu un portugāļu mūziķi) arī sekoja Kolumba ceļiem jaunatklātajās teritorijās, tur spējot veiksmīgi attīstīt savas muzikālās gaitas.” 

Ansamblis Hortus Musicus dibināts 1972. gadā un par tā līderi kļuva tolaik tikai 19 gadus jaunais mūzikas entuziasts Andress Mustonens. Kopš tā laika Mustonens izaudzis par talantīgu vijolnieku un diriģentu, savukārt Hortus Musicus regulāri uzstājušies ar koncertiem visā pasaulē.

Četrdesmit piecu gadu laikā ansamblis izveidojis dažādas programmas, kurās iekļauta mūzika no 8. līdz 20. gadsimtam: gregoriskie dziedājumi, viduslaiku liturģiskā drāma, himnas un motetes, flāmu skolas mūzika, 16. gadsimta polifonija, franču dziesmas, itāļu madrigāli, renesanses deju svītas no visas Eiropas, 17. un 18. gadsimta baroka sonātes, kā arī laicīgie un sakrālie opusi, tāpat ansambļa repertuārā ir 20. gadsimta skaņdarbi, kas nereti komponēti tieši Hortus Musicus, piemēram, Arvo Perts daudz komponējis tieši šim slavenajam igauņu kolektīvam. 

Biļetes uz Hortus Musicus koncertprogarmmu Vidusjūras mozaīka nopērkamas Latgales vēstniecības Gors un Biļešu Paradīze kasēs, kā arī internetā latgalesgors.lv.

Koncerta biļešu cena 13 –15 EUR, Gors Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem atlaide biļetēm 30%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja