Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lielajā dzintarā notiks koncertsērija Islandes nedēļas nogale

No 8. līdz 10. decembrim Liepājas koncertzāle Lielais dzintars koncertu sērijā Islandes nedēļas nogale iepazīstinās ar islandiešu mākslinieku daudzveidīgo devumu klasiskajā un alternatīvajā mūzikā, informēja koncertzāles pārstāve Elizabete Hartmane.

No piektdienas līdz svētdienai, četros žanriski atšķirīgos koncertos klausītāji varēs iepazīties ar spilgtām Islandes personībām mūsdienu mūzikā - pianistu Vikinguru Oulafsonu (Víkingur Ólafsson), komponistu un diriģentu Danielu Bjarnasonu (Daníel Bjarnason), dziedātāju, multiinstrumentālisti Oulefu Arnaldss (Ólöf Arnalds) un viņu domubiedriem.

Piektdien, 8. decembrī klausītāji tiks aicināti uz atklāšanas koncertu 48 mēness ainavas, kas niansētā tēlojumā spoguļos Islandes dabas ainavas tīrību un raupjumu.

Programmā tiks atskaņoti astoņi islandiešu komponistu darbi, kuru vidū arī Turiduras Jounsdoutiras programmatiskā kompozīcija 48 mēness ainavas. Kompozīcija izpildīta un augstu novērtēta daudzviet Eiropā, tai skaitā Elbas Filharmonijā Vācijā. Liepājā to izpildīs īpaši šim atskaņojumam izveidots kamersastāvs – Vikingurs Oulafsons (klavieres), Sainna Torsteinsdoutira (čells), Ardnginnira Aurnadoutira (klarnete), Skuli Sverrisons (basģitāra), Oulefa Arnaldss (balss) un Liepājas Simfoniskā orķestra stīgu kvartets diriģenta Daniela Bjarnsona vadībā.

Pretstatā - sestdienas koncerta Procesijas neparasto piesātinātību veidos dažādu mūzikas žanru, tai skaitā džeza un elektronikas, sapludināšana vienotā kompozicionālā veselumā. Skaņdarbu sērijā Procesijas komponists un diriģents Daniels Bjarnasons asi, spilgti un tieši atklāj mūsdienu Islandes maģiju klasiskās mūzikas pasaulē. Bjarnasona nesenākās sadarbības bijušas ar orķestriem Los Angeles Philharmonic, BBC Philharmonic, Iceland Symphony Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, Toronto Symphony Orchestra, bet 9. decembra programmā diriģents koncertēs kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un islandiešu solistiem.

Vakara turpinājumā, plkst. 21, Kamerzālē notiks noslēpumains nakts koncerts - ļaušanās ziemeļu dziesminieku nakts plūdumam un gastronomiskiem pārsteigumiem. Tas būs mēģinājums notvert skaņu, garšu un laiku vienuviet. Programmā iekļautas Skuli Sverrisona un Oulefas Arnaldss dziesmas, ko komponisti izpildīs kopā ar Sainnu Torsteinsdoutiru, Vikinguru Oulafsonu, Ardnginniru Aurnadoutiru un Danielu Bjarnasonu.

Svētdien, 10.decembrī Islandes nedēļas nogali noslēgs pianista Vikingura Oulafsona solokoncerts, kurā dzirdēsim šogad Deutsche Grammophon izdotajā ierakstā Philip Glass. Pianoworks by Víkingur Ólafsson iekļautos skaņdarbus. Vikingura pieskārieni klavieru taustiņiem acu priekšā uzbur amerikāņu komponista Filipa Glāsa muzikālos tēlus. Vienkāršā un izsmalcinātā Oulafsona spēles maniere klausītājām ļauj līdz niansēm iepazīt 20. gadsimta amerikāņu minimālista spilgtākās klaviermūzikas virsotnes.

Islandes nedēļas nogales programmu veidoju kopā ar izcilo islandiešu pianistu Vikinguru Oulafsonu, kurš absolvējis prestižo Džuljarda skolu (The Julliard School, Ņujorka, ASV) un pēc studijām koncertē kā solists ar labākajiem mūziķiem - sākot ar zviedru klarnetistu Martinu Frostu līdz pat Bjorkai. Vikingurs ir ne tikai starptautiski atzīts pianists, bet arī augsti novērtēta kamermūzikas festivāla Reykjavík Midsummer Music mākslinieciskais direktors, neatkārtojama personība mūsdienu klasiskajā mūzikā,” iepazīstina koncertzāles Lielais dzintars mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Uz Islandes nedēļas nogales notikumiem iespējams iegādāties arī kopbiļeti, kas sniedz iespēju apmeklēt visus nogales pasākumus par izdevīgāku cenu - EUR 35. Ierodoties uz pasākumu, kopbiļete jāsamaina pret aproci koncertzāles informācijas centrā.

Islandes nedēļas nogales pirmajā dienā tiks atklāta arī Ziemeļvalstu laikmetīgajai arhitektūrai veltīta izstāde, kurā apvienotas divas fotogrāfiju sērijas - Nordic ID un Nordic Block. Sērijas Nordic ID saturisko kodolu veido mēģinājumi atbildēt uz jautājumu, ko mūsdienās nozīmē ziemeļu identitāte un kā tā atspoguļojas arhitektūrā, savukārt izstāde Nordic Block (Ziemeļu kvartāls) pievēršas kvartālu apbūves attīstībai Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja