Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Positivus: Grozījumi PVN nodokļa likumā kropļos konkurenci kultūras nozarē

Atbildot Positivus iesniegumam, Konkurences padome atzinusi, ka plānotais likumprojekts par 21% PVN piemērošanu tikai privātiem uzņēmējiem pieļauj nepamatoti nevienlīdzīgu attieksmi un potenciālu konkurences deformēšanu, informēja koncertaģentūras Positivus vadītājs Ģirts Majors. 

Saeima 3. novembrī konceptuāli pieņēma 2016. gada budžeta likumprojektu paketi, kurā iekļauts arī likumprojekts Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredz noteikt PVN 21% apmērā privāto uzņēmēju rīkoto koncertu, teātra un cirka izrāžu ieejas biļetēm, kamēr valsts un pašvaldību uzņēmumi un citi likumā īpaši noteikti rīkotāji varēs turpināt nepiemērot PVN. 

Jau šī gada septembrī, reaģējot uz likumprojektā paredzētām normām, Positivus festivāla organizētāji vērsušies ar iesniegumu Konkurences padomē, lūdzot izvērtēt likumprojektā paredzētā ietekmi uz vienlīdzīgu konkurenci tirgū. "Konkurences padome, izvērtējot iesniegumu, ir attiecīgi rīkojusies, nosūtot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai vēstuli, kurā norādīts, ka likumprojekts pieļauj nepamatoti nevienlīdzīgu attieksmi kā rezultātā var tikt deformēta konkurence, un aicinot rast risinājumus, kas nosaka vienotu regulējumu kultūras pasākumiem, izslēdzot jebkādas diskriminēšanas un interpretēšanas iespējas," vēsta Majors. 

"Latvijas nelielajā kultūras pasākumu tirgū valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības tieši konkurē ar privātajiem komersantiem, saņemot dotācijas un nodrošinātu infrastruktūru, tādējādi esot krietni labākās pozīcijās," uzskata koncertaģentūras Positivus pārstāvis. "Pēc PVN grozījumu pieņemšanas privātie komersanti atradīsies neapskaužami nevienlīdzīgā situācijā, jo viņu rīkoto pasākumu biļetes būs dārgākas PVN 21% nodokļa piemērošanas dēļ, kamēr publiskā sektora rīkotie koncerti varēs nepiemērot PVN. Pasākumu apmeklētājiem tas nozīmēs to, ka uz privāto uzņēmēju rīkotiem pasākumiem būs dārgākas ieejas biļetes. Pastāv iespēja, ka varētu samazināties arī pasākumu skaits, tai skaitā lielu ārzemju mākslinieku koncerti Latvijā varētu nenotikt."

Atbalstot kultūras nozares pārstāvju iniciatīvu, Positivus rīkotāji aicina izvērtēt samazinātās PVN 12% likmes piemērošanu visiem kultūras pasākumu rīkotājiem, kas nozīmētu vienādu konkurences apstākļu saglabāšanu nozarē kopumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja