Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīga Jūrmala meistarklases vadīs Čikāgas Simfoniskā orķestra mūziķi un pianists Jefims Bronfmans

Rīga Jūrmala izglītības programmai atsākot aktīvu meistarklašu sezonu, festivāls izziņo pirmās šī gada pavasara meistarklases. Līdzās meistarklasēm, kuras jau notiek Bavārijas Radio Simfoniskā un Karaliskā Concertgebouw orķestru mūziķu vadībā, jaunie mākslinieki no Latvijas un Baltijas valstīm varēs izkopt savu talantu, arī sadarbojoties ar Čikāgas Simfoniskā orķestra mūziķiem, baritonu Bendžaminu Aplu (Benjamin Appl), kurš Jūrmalā uzstājās festivāla pirmajā sezonā, un mecosoprānu Alisi Kūtu (Alice Coote). Jaunajiem pianistiem būs iespēja apgūt meistarību pie slavenā amerikāņu - izraēliešu izcelsmes pianista Jefima Bronfmana (Yefim Bronfman), informēja festivāla rīkotāji.

"Līdzīgi kā citas nozares, arī mūzikas un kultūras nozare smagi cieš no pandēmijas radītajām sekām, taču izglītības pieejamība un formu dažādība, manuprāt, ļaus šo periodu pārdzīvot gan jaunajiem mūziķiem - studentiem, gan arī docētājiem," saka Toms Ostrovskis, Rīga Jūrmala akadēmijas direktors un JVLMA Klavieru katedras asociētais profesors un Izpildītājmākslas nodaļas vadītājs. "Festivāla izglītības iniciatīva uzņem jaunus apgriezienus un, nu, jau mums izdevies meistarklasēm piesaistīt arī tāda kalibra māksliniekus, kā Jefims Bronfmans, kas liecina gan par kopējo projekta kvalitāti un pieprasījumu, gan arī par mūziķu vēlmi turpināt meklēt jaunus muzicēšanas un pedagoģiskā darba formātus."

Tuvākā meistarklase plānota jau 27. janvārī, piedaloties baritonam Bendžaminam Aplam. Taču februārī programma turpināsies Karaliskā Concertgebouw orķestra mūziķu kontrabasista Dominika Seldis (Dominic Seldis, 24.02.), čellista Gregora Horša (Gregor Horsch, 26.02) un flautistes Emīlijas Beinones (Emily Beynon) vadībā. Savukārt šī gada martā meistarklases pasniegs dziedātāja Alise Kūta un pianists Jefims Bronfmans.

Jefimu Bronfmanu šodien visā pasaulē atzīst par vienu no slavenākajiem un apbrīnotākajiem pianistiem, viņš ir viens no tiem nedaudzajiem māksliniekiem, ar kuriem sadarboties vēlas festivāli, orķestri, diriģenti un koncertnami. Viņa iespaidīgo tehniku, spēku un neparastās liriķa dotības atzinīgi vērtē gan kritiķi, gan klausītāji. Viņš regulāri sadarbojas ar izciliem diriģentiem, tostarp Danielu Barenboimu, Herbertu Blomstedu, Semjonu Bičkovu, Rikardo Šaijī, Kristofu fon Dohnāņi, Gustavo Dudamelu, Šarlu Dituā, Danieli Gati, Valēriju Gergijevu, Alanu Gilbertu, Marisu Jansonu, Vladimiru Jurovski, Džeimsu Levainu, Zubinu Metu, Rikardo Muti, Andri Nelsonu, Janiku Nezē-Segēnu, Seru Saimonu Retlu, Esu-Peku Salonenu, Jāpu van Zvēdenu, Francu Velzeru-Mestu un Deividu Zinmanu. Vasarās viņš bieži uzstājas nozīmīgākajos Eiropas un ASV festivālos.

Vācu baritonu Bendžaminu Aplu sauc par Lieder žanra izcilāko pārstāvi jaunās paaudzes mākslinieku vidū (Gramophone Magazine). Viņam laimējies mācīties pie 20. gadsimta izcilākā šī žanra meistara Dītriha Fišera-Dīskava – Apls bija viņa pēdējais skolnieks. Tāpat 2019. gada vasarā mākslinieks sniedza koncertu festivāla Rīga Jūrmala pirmās sezonas ietvaros.

Dominiks Seldis ir aizrautīgs popmūzikas un džeza mūzikas cienītājs. Viņš ir iespēlējis vairāku filmu un televīzijas pārraižu skaņu celiņus, kā arī uzstājies un ierakstījis mūziku kopā ar tādām popmūzikas zvaigznēm kā Tīna Tērnere (Tuna Turner), Rods Stjuarts (Rod Stewart), Britu mūziķi ar skatuves vārdu Seal, Spice Girls, Tomu Džonsu (Tom Jones), Širleju Baseju (Shirley Bassey), Vouteru Hamelu (Wouter Hamel) un citiem. Dominiks ir arī pieprasīts mūzikas aranžētājs un muzikālais vadītājs. Viņš ir nodibinājis savu popmūzikas orķestri The Love Philharmonic, kura sastāvā pārsvarā ir Karaliskā Concertgebouw orķestra mūziķi. 

"Šajā ļoti sarežģītajā pandēmijas situācijā mums jāizmanto visas iespējas, rīki un instrumenti, lai mēs, mūziķi, saglabātu savus mērķus un turpinātu vingrināties līdz brīdim, kad situācija stabilizēsies. Rīgas Jūrmalas akadēmija reaģēja ļoti ātri, lai tas viss notiktu, kas ir brīnišķīgi, it īpaši jaunās jaunākās paaudzes mūziķiem,” stāsta Bavārijas Radio simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars Laionels Kotē (Lionel Cottet).


Pērn notikušās meistarklases orķestru mūziķu un vijolnieka Reno Kapisona vadībā tiešsaistē noskatījušies gandrīz 50 000 mūziķu un interesentu. Tiešsaistes meistarklasēm var sekot Rīga Jūrmala akadēmijas Facebook lapā

Vairāk informācijas: www.riga-jurmala.com/academy/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja