Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Andris Nelsons un Kristīne Opolais, Kendriks Lamars un Teilore Svifta – visi cer pieskarties Grammy zelta gramofonam

Pirmdien, 15. februārī, Losandželosā notiks 58. ikgadējā ASV Skaņu ierakstu akadēmijas balvas Grammy pasniegšanas ceremonija. Tā joprojām ir prestižākā godalga mūzikas industrijā. Šoreiz Grammy tiks piešķirta 83 kategorijās. Divās no tām ir atrodami latviešu mūziķu vārdi – diriģents Andris Nelsons un viņa dzīvesbiedre soprāns Kristīne Opolais.

Favorītu spēles

Andris Nelsons un viņa vadītais Bostonas simfoniskais orķestris izvirzīti balvai par albumu Shostakovich Under Stalin’s Shadow/ Šostakovičs Staļina ēnā un uzskatāmi par favorītiem kategorijā Labākais orķestra sniegums. Disku, kurā iemūžināta Dmitrija Šostakoviča Desmitā simfonija un pasakalja no komponista operas Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta, laidusi klajā prominentā ierakstu kompānija Deutsche Grammophon. Tas guvis slavinošas atsauksmes visā pasaulē. Andris Nelsons jau kļuvis par vienu no pamanāmākajiem diriģentiem Amerikā, kuru iemīļojusi gan kritika, gan publika. Viņu uzmanīgi klausās, par viņu daudz raksta. Tas ir nozīmīgs faktors ASV Skaņu ierakstu akadēmijas biedriem, kuru balsojums nosaka Grammy laureātus. Turklāt Bostonas simfoniskais orķestris vēsturiski ir viens no labākajiem ASV.

Andra Nelsona un viņa kolektīva konkurenti šajā kategorijā ir diriģents Manfreds Honeks un Pitsburgas simfoniskais orķestris (Brukners), Ludoviks Morlo un Sietlas simfoniskais orķestris (Ditijē), Karloss Kalmars un Oregonas simfoniskais orķestris (amerikāņu komponisti), Derels Engs un Jaunzēlandes simfoniskais orķestris (ķīniešu komponisti).

Dziedātāja Kristīne Opolais Grammy nominantu sarakstā minēta kategorijā Labākais klasiskās vokālās mūzikas albums – tādējādi tiek atzīmēta viņas dalība vācu tenora Jonasa Kaufmaņa albumā Nessun dorma: The Puccini Album, kuru izdevusi kompānija Sony Classical. Ja šis ieraksts uzvarēs, zelta gramofonu saņems Jonass Kaufmanis un diriģents Antonio Papāno, citiem ieraksta dalībniekiem, ieskaitot Kristīni Opolais, tiks izsūtīts goda vimpelis. Albums Nessun dorma veltīts Džakomo Pučīni opermūzikai un ierakstīts Romā ar Svētās Cecīlijas Nacionālās akadēmijas orķestri un kori. Kristīnes Opolais balss duetā ar Jonasu Kaufmani skan Manonas Lesko un Bohēmas fragmentos. Šajā kategorijā konkurence ir sīva – pārstāvēti britu tenora Marka Padmora, amerikāņu mecosoprāna Džoisas Didonato un itāļu mecosoprāna Čečilias Bartoli albumi.

Maikls Džeksons vienmēr priekšā

Lielākā daļa balvu tiek pasniegta dažas stundas pirms svinīgās ceremonijas sākuma. Grammy koncertšovā, kas notiek Losandželosas arēnā Staples Center, uzsvars tiek likts uz populārās mūzikas kategorijām un zvaigžņu priekšnesumiem. Šogad līderis ar 11 nominācijām ir progresīvākais amerikāņu reperis Kendriks Lamars; iegūto nomināciju skaita ziņā viņu apsteidz tikai Maikls Džeksons, kurš 1984. gadā ar albumu Thriller pretendēja uz 12 balvām.

Septiņās kategorijās izvirzīti amerikāņu mīlule Teilore Svifta un multikulturālais R&B izpildītājs The Weeknd jeb Ābels Tesfaje – kanādietis, kurš pārstāv Etiopijas un Eritrejas diasporu. Sešas Grammy var saņemt mūsdienu veiksmīgākais popmūzikas producents un dziesmu autors zviedrs Makss Martins, kurš apkalpo gan Teilori Sviftu, gan The Weeknd.

Prestižākā Grammy kategorija ir Gada albums. Tajā pārstāvēts kolorītās, enerģiskās blūzroka grupas Alabama Shakes disks Sound & Color, Kendrika Lamara To Pimp a Butterfly, kantrimūziķa Krisa Stepltona Traveller, Teilores Sviftas 1989 un The Weeknd opuss Beauty Behind the Madness. Prognozes liecina, ka balvu iegūs Kendriks Lamars vai Teilore Svifta, taču nav izslēgta pārsteiguma varbūtība – favorītus pēkšņi var apsteigt ansamblis Alabama Shakes ar ugunīgo tumšādaino solisti Britāniju Hauardu priekšgalā.

Hiphops jāatbrīvo no grēka

Kritiķu aptaujās visā pasaulē par vienu no pagājušā gada labākajiem albumiem ticis atzīts 28 gadus vecā hiphopa reformatora Kendrika Lamara sociāli kulturālais eposs To Pimp a Butterfly. Viņa mūziku par iedvesmas avotu pēdējos gados uzskatīja Deivids Bovijs. Viens no Kendrika Lamara uzticamākajiem klausītājiem ir Baraks Obama, kurš paziņojis, ka repera kompozīcija How Much a Dollar Cost ir viņa iecienītākais 2015. gada skaņdarbs. Mūziķis apmeklējis savu fanu viņa darbavietā Baltajā namā.

To Pimp a Butterfly, kuru daudzi dēvē par mūsdienu šedevru, ir 79 minūšu albums, kurā nav hitu. Tas ir viengabalains māksliniecisks vēstījums. Ļoti laikmetīgs, izteikti sociālpolitisks un radikāls žests. Kendriks Lamars uzsver, ka šajā darbā pauž ne tik daudz savu politisko, cik morālo nostāju. Viņš iedziļinās afroamerikāņu pieredzes vēsturiskajā un kulturālajā kontekstā, atsaucoties uz Nelsonu Mandelu, Mārtinu Luteru Kingu, Tupaku Šakuru, Hjū Ņūtonu un Maiklu Džeksonu. Mūzikā viņš izsakās par identitāti, rasismu, policijas vardarbību un patvaļību pret tumšādainajiem. Kendrika Lamara kompozīciju skanējumu ietekmējuši Džordžs Klintons un Mailss Deiviss, Džeimss Brauns un Slajs Stouns, Mārvins Gejs un Kērtiss Meifīlds. Skaņu audeklā līdzās hiphopam ir džezs, soulmūzika un fankmūzika. "Man ir izdevies atstāt iespaidu uz klausītājiem un mūzikas kultūru," saka mākslinieks. "Šajā albumā es esmu karalis, liekulis, grēcinieks un pravietis. Mans vārds nekad nebūs tik spēcīgs kā Dieva vārds. Es tikai esmu viņa instruments un daru viņa darbu," piebilst Kendriks Lamars. "Es vēlos, lai jūs, klausoties šo albumu, kļūtu nikni. Es vēlos, lai jūs kļūtu laimīgi. Es vēlos, lai jūs justos pretīgi un neērti."

Viņš cenšas šķīstīt hiphopu, atbrīvot no grēka. Kendriks ir pozitīvais varonis: viņš nesmēķē un nelieto narkotikas, tikai pa retam nedaudz iedzer. Izvairās no dārgām drēbēm un aksesuāriem.

Jaunību viņš pavadījis ielu bandās savā dzimtajā vardarbības pārņemtajā Kalifornijas pilsētā Komptonā, kas ir rietumkrasta repa centrs. Daudzi viņa draugi tikuši nogalināti vai apcietināti. Kendriks izķepurojies un par to pateicas ģimenei, ticībai un hiphopam. Grammy pasniegšanas ceremonijas skatuve ir īsta vieta, kur sludināt mūziķa vērtības.

Nostalģija pēc nepiedzīvotā

Kendrika Lamara galvenā sāncense kategorijā Gada albums Teilore Svifta nav tik politiski angažēta, taču viņas ietekme šovbiznesā turpina augt. 25 gadus vecā dziedātāja multimiljonāre pērn aktīvi cīnījās par mūziķu tiesībām attiecībās ar straumēšanas pakalpojumu sniedzējiem. Viņas pozīciju – mūziķiem jāsaņem lielāka atlīdzība! – novērtē daudzi ASV Skaņu ierakstu akadēmijas biedri, taču pacelt balsi un izņemt savu mūziku no straumēšanas kanāliem (tā, lai uzņēmumi reāli izjustu to trūkumu piedāvājuma klāstā) var atļauties tikai tāda mēroga zvaigzne kā Teilore Svifta.

Viņas piektais albums 1989 ir 2014.– 2015. gada dižpārdoklis, pasaulē realizēti 8,6 miljoni eksemplāru. Šis ieraksts ir nozīmīgs ar to, ka Teilore Svifta beidzot ir nometusi kantrimūzikas dziedones masku, aiz kuras slēpās kopš agras jaunības, un pievērsusies švītīgai, perfekti izstrādātai, melodiski nevainojamai un inteliģentai popmūzikai. Albuma nosaukumā izceltais skaitlis ir mākslinieces dzimšanas gads, un dziesmas ieturētas 80. gadu beigu popmūzikas stilā – tā ir Teilores Sviftas nostalģija pēc laika, kuru viņa pati neatceras. Taču to ideāli atceras viņas radošie partneri šajā projektā, no kuriem pazīstamākais ir zviedru gigants Makss Martins. Teilore Svifta nevis akli pakļaujas producentu un līdzautoru diktātam, bet izspiež no viņiem labāko un pielaiko sev: dziedātāja saglabājusi spēju mūzikā stāstīt aizraujošus stāstus un caur tiem – nevis vulgāru, seksualizētu tēlu – uzrunāt miljoniem meiteņu (tas ir viņas pievilcības noslēpums), taču tagad šie stāsti tiek pasniegti pavisam citos aranžējumos, citā pārliecības pakāpē nekā viņas kantrimūzikas periodā.

Klausītāji dievina Teilori Sviftu, par to liecina viņas 2015. gada pasaules turnejas rezultāts – 85 koncertus apmeklējuši 2,3 miljoni cilvēku (vietu aizpildījums – 100 procentu), kases ieņēmumi sasnieguši 250,7 miljonus ASV dolāru. Tā bijusi pērnā gada ienesīgākā turneja. Šovos Teilorei Sviftai uz skatuves pievienojušies tādi milži kā Miks Džegers, Stīvens Tailers, Džoana Baeza, Alanisa Moriseta, Džastins Timberleiks, Beks, St. Vincent un daudzi citi.

Aizgājušo ģēniju memoriāls

Saskaņā ar nolikumu šoreiz uz Grammy varēja pretendēt ieraksti, kuri iznākuši no 2014. gada 1. oktobra līdz 2015. gada 30. septembrim, tāpēc nominantu vidū nav, piemēram, britu dziedātājas Adeles ar pērn novembrī izdoto albumu blokbasteru 25 (tas savāks Grammy ražu 2017. gada sākumā). Taču Adele svētdien pagodinās ceremoniju ar savu uzstāšanos. Šovā būs dzirdami nominanti Kendriks Lamars, Teilore Svifta, The Weeknd, Elija Gūldinga un Džeimss Bejs. Mazais sliktais zēns Džastins Bībers šovā uzstāsies kopā ar elektroniskās mūzikas vizionāriem Skrileksu un Diplo. Riana uz Grammy nepretendē, taču viņai nesen iznācis albums Anti, un viņai arī būs ļauts kaut ko nodziedāt.

Ceremonijā būs vismaz trīs memoriālie segmenti. Kantrimūziķis Kriss Stepltons, dziedātājs Gērijs Klārks juniors un blūzroka leģenda Bonija Reita pieminēs pērn aizsaulē aizgājušo blūzmeni B. B. Kingu. Veltījumu Deividam Bovijam sagatavos Lēdija Gāga. Supergrupa The Hollywood Vampires, kurā apvienojušies rokmūziķis Eliss Kūpers, Aerosmith ģitārists Džo Perijs un aktieris Džonijs Deps, centīsies izsaukt Motörhead dibinātāja Lemija Kilmistera garu. Apvienība The Hollywood Vampires tika izveidota pērn, lai godinātu 70. gados no dažādām rokenrola dzīvesveida izraisītajām pārmērībām mirušos varoņus. Grupas nosaukums ir atsauce uz slavenību dzeršanas klubiņu, kuru 70. gados izveidoja Eliss Kūpers un kura biedru vidū bija The Beatles dvēsele Džons Lenons un The Who bundzinieks Kīts Mūns. Pērn The Hollywood Vampires izdeva albumu, kura ierakstā piedalījušies Pols Makartnijs, Deivs Grols, Džo Volšs un Drakulas lomas atveidotājs aktieris Kristofers Lī.

Pilns nominantu saraksts un ceremonijas tiešraide – www.grammy.com

Mūziķi, kuri saņēmuši visvairāk Grammy

Diriģents Džordžs Šolti – 31 balva
Mūziķis, aranžētājs un producents Kvinsijs Džonss – 27
Kantrimūziķe Elisone Krausa – 27
Diriģents un komponists Pjērs Bulēzs – 26
Pianists un komponists Vladimirs Horovics – 25
R&B mūziķis Stīvijs Vonders – 25
Pianists un komponists Čiks Korea – 22
Grupa U2 – 22
Kinomūzikas komponists Džons Viljamss – 22
Reperis Džejs Zī – 21
Reperis Kanje Vests – 21
R&B dziedātāja Bejonsē – 20
Kantrimūziķis Vinss Gils – 20
Televīzijas un kinomūzikas komponists Henrijs Mančīni – 20
Džeza mūziķis Pets Metīni – 20
Skaņu inženieris Els Šmits – 20
Rokmūziķis Brūss Springstīns – 20
R&B dziedātāja Areta Frenklina – 18
Rokmūziķis Pols Makartnijs – 18
Polkas mūziķis Džimijs Stērs – 18

Avots: www.grammy.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja