Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ankaras operā pirmizrādi piedzīvojusi Andreja Žagara režisētā Verdi opera Attila

22. februārī Ankaras Valsts operas un baleta teātrī notikusi Džuzepes Verdi operas Attila pirmizrāde, kuras iestudējuma režisors ir Andrejs Žagars.

Jauniestudējuma scenogrāfs ir Savas Džamgozs, bet izrādes muzikālā vadība ir uzticēta diviem itāļu diriģentiem – Alesandro Džedrone un Lorenco Kastriotam. Lomas izpilda vadošie Ankaras operas solisti. Savukārt iestudējuma tērpu autore ir Latvijas Nacionālās operas galvenā kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka.

Attila ir Dž.Verdi agrīnā perioda opera, kuras sižets veidots pēc Zaharija Vernera 1809. gadā sarakstītās lugas Attila, Huņņu ķēniņš motīviem. Tās darbība risinās 5. gadsimtā Romas impērijā, kad huņņu ciltis nopietni apdraudēja šīs varenās un ietekmīgās valsts pastāvēšanu. Operas pirmatskaņojums notika Venēcijā, 1846. gada 17. martā.

Režisors Andrejs Žagars atzīst: "Jūtos pagodināts, ka man ir tikusi uzticēta tik nozīmīgas izrādes veidošana, ņemot vērā to, ka huņņu vadonis un valdnieks Attila ir turkiem ļoti svarīgs vēsturisks personāžs. Attila tika uzskatīts par vienu no bezbailīgākajiem un drosmīgākajiem Romas impērijas ienaidniekiem, kura vadībā turku priekšteči huņņi iekaroja un pārvaldīja ļoti plašas pasaules teritorijas. Tāpēc iestudējumu veidojām tradicionālā stilā kā vēsturisku drāmu, respektējot izrādes specifiku, jo to ir paredzēts adaptēt diviem festivāliem, kas norisināsies Stambulā un Aspendosā."

Ar šo Ankaras Operas iestudējumu tiks atklāts Stambulas operas festivāls 3. jūnijā un Aspendosas festivāls senās Grieķijas amfiteātrī 30. augustā.

Vēl šajā sezonā Andrejs Žagars iestudē Riharda Vāgnera operu Tanheizers Ņemiroviča-Dančenko Maskavas muzikālajā teātrī un Prāgas operā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja