Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aprīlī pirmizrādi piedzīvos Operetes teātra iestudējums Valentīna Sonoras Vaices režijā

VEF Kultūras pilī 17.aprīlī notiks Operetes teātra jauniestudējuma – multimediālās monooperas Valentīna – pirmizrāde. Tas ir starptautiski pazīstamā latviešu komponista Artura Maskata pilnformāta operas jauns traktējums kamerversijā. Titullomu Latvijas kultūras leģendas – kinozinātnieces Valentīnas Freimanes – mīlas stāstā atveidos operdīva Sonora Vaice (soprāns), kura ir arī topošās izrādes režisore, informēja teātra pārstāve Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Opera ir veltījums Latvijas kultūras leģendai – izcilajai kinozinātniecei Valentīnai Freimanei (1922–2018). "Valentīnas Freimanes dzīve bija milzīgs vērtību un cilvēcības apziņas vai (ne)apziņas kopums. Ja mēs vairāk iedziļinātos un izprastu šādu dzīvesgudru personību piedzīvoto un pārdzīvoto, pasaulē beigtos kari. Iesaku ikvienam iepazīties ar to. Artura Maskata operas Valentīna ļoti skaistā, spilgtā, uzrunājošā mūzika man iepatikās jau toreiz, kad tā tika iestudēta Latvijas Nacionālajā operā. Tā uzreiz aizrāva, un pārsteidza ar domas dziļumu. Šajā Operetes teātra iestudējumā operu, kura oriģināli rakstīta pilnformātā, veidošu kā monooperu. Uz skatuves būs mani partneri mūziķi – vijolnieks Gidons Grīnbergs, akordeoniste Inita Āboliņa, un pianists Māris Žagars – kuriem uzticēts visai sarežģīts uzdevums, jo viņi vienlaikus darbosies arī kā aktieri, atveidojot dažādus tēlus Valentīnas mīlas stāstā, kurš kā spilgts pretstats izceļas visai sarežģītajā vēstures kontekstā.

Iestudējumā piedalīsies arī aktieris Ģirts Ķesteris, dziedātāji Ieva Parša un Aivars Krancmanis, stepa dejas meistars un skolas attīstītājs Māris Pūris, kuri tiks filmēti jau iepriekš, un viņu klātbūtni varēs redzēt videotēlos. Kopā ar manu mīļo radošo komandu – to pašu, ar kuru jau sadarbojos iestudējumā Cilvēka balss. Telefons – atklāsim savu Valentīnas dzīvesstāstu mūzikā un multimedijos. Multimediju māksliniece-scenogrāfe Ineta Sipunova izcili prot vizuāli uzburt ainas, kuras runā pašas par sevi un ļauj gremdēties dziļāk. Priecājos, ka iestudējuma veidošanas procesā kā video filmēšanas asistents man palīdzēs mans vecākais dēls Adams, kurš šobrīd Kultūras akadēmijā aizrautīgi apgūst filmu režiju," par iestudējuma ieceri stāsta Sonora Vaice.

Opera atklāj Latvijas un Eiropas vēstures notikumu krāsainu, pretrunīgu un dramatisma pilnu laikmeta panorāmu no 1939. līdz 1944.gadam. "Šodienas sarežģītajā pasaules situācijā ir īpaši svarīgi runāt par tā laika notikumiem, kuru vēstures mācības mēs nekad vairs nevēlamies un nedrīkstam pieļaut, jo tās nesušas lielu postu un daudz sāpju. Tomēr operas notikumus caurvij skaistas mīlestības un dziļu jūtu caurstrāvots spilgts stāsts, jo pati Valentīnas personība izstarot izstaroja mīlestību," saka Agija Ozoliņa-Kozlovska, Operetes teātra mākslinieciskā vadītāja.

Valentīnas Freimanes bērnība ritējusi starp Rīgu un Berlīni, kur viņas tēvs bija UFA kinostudijas jurists, bet māte – apburoša sabiedrības dāma, ap kuru pulcējas tā laika kino pasaules zieds. Pēc atgriešanās Rīgā inteliģento ebreju ģimeni pārsteidza masveida genocīds – sistemātiska, mērķtiecīga un brutāla ebreju iznīcināšana, kurā gāja bojā gan Valentīnas vecāki, gan vīrs, bet toreiz vēl pavisam jaunā Valentīna slēpās līdz pat kara beigām.

Starptautiski pazīstamā latviešu komponista Artura Maskata pirmās operas Valentīna pasaules pirmizrāde notika 2014.gada 5.decembrī, un tas kļuva par vienu no nozīmīgākajiem Rīgas – 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas – kultūras programmas notikumiem. Operas libretu veidoja Arturs Maskats un dzejniece Liāna Langa pēc Valentīnas Freimanes autobiogāfiskā romāna Ardievu, Atlantīda! (2010) motīviem.

Sonora Vaice veiksmīgi debitējusi režijā 2021.gadā ar Operetes teātra iestudējumu Cilvēka balss. Telefons, par kuru saņēmusi prestižāko apbalvojumu klasiskās mūzikas jomā – Lielo Mūzikas balvu, un ar kuru uzsāka sievietes personības tēmas izpēti multimediālas monooperas formā.

Izrādē piedalīsies operdziedātāja Sonora Vaice (soprāns), Gidons Grīnbergs (vijole), Inita Āboliņa (akordeons) un Māris Žagars (klavieres).

Režisore – Sonora Vaice, horeogrāfe – Ieva Kemlere, multimediju vidi, video, scenogrāfiju un kostīmus veido māksliniece Ineta Sipunova, stepa dejas treneris-konsultants – Māris Pūris, kostīmu māksliniece Hanna Antra Elerta, grima māksliniece Liāna Repule, gaismu mākslinieks Ivars Vācers, video filmēšanas asistents Adams Vaicis, producente – Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Biļetes uz izrādi var iegādāties Biļešu paradīzē: www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja