Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar Izraēlas filharmoniskā orķestra koncertu noslēdzas festivāla Rīga Jūrmala trešā nedēļas nogale

Šodien, 25. augustā, ar Izraēlas filharmoniskā orķestra (IFO) koncertu noslēgsies mūzikas festivāla Rīga Jūrmala trešā nedēļas nogale. Leģendārā diriģenta Zubina Metas vadībā izskanēs Hektora Berlioza Fantastiskā simfonija un Sergeja Rahmaņinova Trešais klavierkoncerts ar pianisti Juidzju Vanu pie klavierēm. Koncertu tiešraidē ekskluzīvi varēs vērot replay.lv, bet plkst. 22.35 – Latvijas Televīzijas ēterā.

Festivāla ietvaros IFO sniedz divus koncertus Dzintaru koncertzālē. Šie koncerti uzskatāmi par vēsturiskiem, jo šogad diriģents Zubins Meta atvadīsies no sava orķestra, pie kura pults ir bijis 50 gadus! IFO jau kopš tā dibināšanas brīža ir iekarojis stabilu vietu pasaules izcilāko orķestru virsotnē un ar savām koncertprogrammām regulāri uzstājas pasaules prestižākajās koncertzālēs un festivālos. Orķestri 1936. gadā dibināja izcilais vijolnieks Broņislavs Hūbermans, bet orķestra inaugurācijas koncertu diriģēja 20. gs. leģenda - maestro Arturo Toskanīni. 1969. gadā maestro Zubins Meta tika iecelts par orķestra muzikālo padomnieku, bet 1977. gadā kļuva par tā māksliniecisko vadītāju. Savukārt 1988. gadā par orķestra laureātdiriģentu kļuva pasaulslavenais amerikāņu komponists un diriģents Leonards Bersteins. 1992. gadā par goda viesdiriģentu tika iecelts izcilais maestro Kurts Mazurs, bet 2011. gadā par galveno viesdiriģentu kļuva Džanandrea Noseda.

Pianiste Juidzja Vana (1987) liek noticēt brīnumiem – par to vienisprātis ir ne tikai sajūsminātie klausītāji, bet arī kritiķi, kas viņas sniegumu nereti vērtējuši ar sešām zvaigznītēm maksimāli iespējamo piecu vietā. "Viņas spēles tehniskais vieglums, krāsu spektrs un nevaldāmais spēks vienmēr ir bijis pārsteidzošs, tomēr šodien tajā jaušams arvien lielāks dziļums, kas acumirklī un neizbēgami ievelk katra komponista pasaulē," pirms gada rakstīja Financial Times.

Festivāla turpināsies ar Londonas simfoniskā orķestra un Džanandrea Nozedas (30. un 31.08.) koncertiem. Solistu plejādes spilgtākie vārdi – vijolnieks Vadims Repins (31.08.), pianists Sondžins Čo (30.08.), soprāns Dzjina Fana (31.08.), čellists Edgars Moro (1.09.) un pianists Likā Debargs (01.09.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja