Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā 0 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ar vērienīgiem koncertiem Cēsīs un Rīgā tiks svinēta Latvijas Radio kora 80. jubileja

Latvijas Radio koris 2020. gada novembrī svinēs 80. gadu jubileju kopš kora dibināšanas leģendārā diriģenta Teodora Kalniņa vadībā. Kora jubilejas koncerti šoruden izskanēs Cēsīs un Rīgā, informēja Latvijas Radio kora komunikācijas vadītāja Indra Vilipsone.

Sestdien, 17. oktobrī, koncertzālē Cēsis Latvijas Radio koris mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos latviešu kora mūzikas klasikai veltītu programmu Diena aust, 30. oktobrī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā klausītājiem būs iespēja vērtēt LRK gadiem koptā cikla Sakrālie dziedājumi jauno koncertprogrammu, ko iecerējis un īsteno diriģents Kaspars Putniņš, savukārt 3. decembrī Rīgas Domā izskanēs centrālais jubilejai veltītais koncerts Jubilejas mesa. Mesai mūziku komponējuši Andris Dzenītis, Ēriks Ešenvalds, Juris Karlsons un Andrejs Selickis, garīgās mūzikas darbā skanēs jau sacerēti Pētera Vaska un Artura Maskata opusi. Iestudējuma idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir Sigvards Kļava, režisors Roberts Rubīns.  

Pirmais LRK jubilejas koncerts izskanēs 2020. gada 17. oktobrī koncertzālē Cēsis. Latvijas Radio kora pirmo koncertu repertuāra pamatu pamats bija latviešu tautasdziesmu apdares un pašmāju skaņražu oriģinālkompozīcijas, tādējādi nozīmīgo jubileju ieskandinošā koncertprogramma Diena aust simboliski met tiltu gan uz Latvijas Radio kora pirmsākumiem, gan izgaismo Latvijas mūzikas kultūras rītausmā tapušos darbus, kas kļuvuši par latviešu kormūzikas klasiku. Jubilejas koncertprogrammā iekļautie latviešu kormūzikas dārgumi ne vien poētiski tēlo dienas ritējumu – no niansēti apdziedāta saullēkta līdz iejūtīgi izgleznotam rāmam vakaram un naksnīgiem sapņu tēliem, bet arī izgaismo tik dažādās emocionālo pārdzīvojumu nokrāsas un dvēseles saviļņojumu.

30. oktobrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā izskanēs Latvijas Radio Kora jubilejas koncerts Sakrālie dziedājumi. Diriģenta Kaspara Putniņa koncertcikls Canti Sacri arī ir viens no LRK jubilejas gada akcentiem. "Šajos koncertos allaž dzirdami būtiskākie kormūzikas darbi, kas katrs savā laikā ienesuši jaunas kvalitātes mūzikas attīstībā. Radio kora koncertu sērija veltīta dažādu laikmetu un stilu sakrālajai kora mūzikai, sākot no renesanses polifonijas krāšņajiem opusiem un romantisma laika augstvērtīgākajiem sacerējumiem līdz labākajiem mūsdienu opusiem," atzīmē Putniņš.

Koncerta galveno ideju raksturo vārdi - "Un netopiet šai pasaulei līdzīgi, bet pārvērtieties, atjaunodamies savā prātā" (Rom. 12:2) – šie vārdi ir Krista Auznieka jaunā darba Sensus pamatā. Patiesa jēga ir tām lietām un notikumiem, kas mūs pārvērš, atjauno prātu, ienes gaismu mūsu dzīvē. Tieši par šādām tēmām vēl divi latviešu jaundarbi – Mārtiņa Viļuma Lux aeterna un Santas Ratnieces Nunc dimitis. Garīgo dziedājumu programmās vienmēr ir saruna starp dažādu laikmetu komponistu darbiem. Šoreiz jauno latviešu mūzika tiks atskaņota kopā ar darbu, kas esot izglābis polifonas, oriģināli komponētas mūzikas klātbūtni Rietumu baznīcā, - Palestrīnas Pāvesta Marčello mesu (Missa Papae Marcelli). Mesa tika sarakstīta ap 1563. gadu, kad liela daļa Tridentas koncila dalībnieku vērsās pret daudzbalsīgu, oriģināli komponētu baznīcas mūziku, jo tā pārāk bieži esot pašmērķīga, balstīta populāru dziesmeļu melodijās, bez cieņpilnas attieksmes pret Svētajiem Rakstiem. Pēc Palestrīnas Pāvesta Marčello mesas noklausīšanās tomēr esot kļuvis skaidrs, ka tādu skaistumu, tādu vērtību aizliegt un iznīcināt nedrīkst, ka vaina ir komponistu nevīžībā, jo tie "netop pasaulei līdzīgi, bet, ka tiem jāpārvēršas, jāatjaunojas savā prātā". 

Par Latvijas Radio kora 80. gadu jubilejas centrālo asi un kulmināciju kļūs Jubilejas mesas pirmatskaņojums 3. decembrī Rīgas Domā.

Sigvards Kļava atzīmē: "Kora 80. gadu dzimšanas dienai paredzēts iestudēt mesu, kas  komponēta un veidota pēc principa, kādu izmantoja 19. gadsimta nošu izdevniecība Casa Ricordi. Pēc Džuzepes Verdi ierosinājuma Tito Rikordi pasūtināja 19. gadsimta beigu vadošajiem komponistiem pa vienai rekviēma daļai par godu Džoakīno Rosīni nāves pirmajai gadadienai. Slavenākais komponists šajā sarakstā, protams, bija Dž. Verdi, kas rakstīja pēdējo daļu Libera me, kura vēlāk pārauga ģeniālajā Rekviēmā. Otrreiz šādu principu 1998. gadā izmantojis leģendārais vācu diriģents Helmūts Rillings, rosinot 20. gadsimta beigu izcilus komponistus no visas pasaules komponēt Pasiju 2000 (Passion 2000) Eiropas Mūzikas festivālam Štutgartē. Tā tapa Deus Passus (Volfgangs Rīms), Svētā Jāņa pasija (Sofija Gubaiduļina), La Pasión según San Marcos (Osvaldo Golihovs) un Water Passion after Saint Matthew (Taņs Duņs).

Latvijas Radio korim ir iecere radīt ko pretēju, bet pēc līdzīga principa – Jubilejas mesu, kurā tiktu iekļauti latviešu komponistu jau radīti skaņdarbi vai pasūtināti jaundarbi,  kas kļūs par šī lielformāta darba daļu. Jau sacerēti Pētera Vaska un Artura Maskata opusi, bet jaunas mesas daļas komponēt piekrituši Andris Dzenītis, Ēriks Ešenvalds un Juris Karlsons. Mesa noslēgsies ar Andreja Selicka radīto Lūgšanu Latvijai. Skaņdarbs iecerēts korim, stīgu orķestrim un perkusijām, bet uz skatuves to inscenēs režisors Roberts Rubīns."

Latvijas Radio kori 1940. gadā dibināja leģendārais Latvijas diriģents Teodors Kalniņš, kurš to vadīja līdz aiziešanai mūžībā 1962. gadā. Laika posmā no 1963. līdz 1986. gadam, kora mākslinieciskais vadītājs bija Edgars Račevskis, kam sekoja Juris Kļaviņš (1987.–1992. gads). Kopš 1992. gada ar kori strādā divi diriģenti: mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Sigvards Kļava un diriģents Kaspars Putniņš.

 

LRK jubilejas koncerti:

Sestdien, 17. oktobrī, plkst. 19.00 koncertzālē “Cēsis”

LRK jubilejas koncerts. Diena aust

Latvijas Radio koris

Diriģents Sigvards Kļava

Programmā: Emīls Dārziņš, Alfrēds Kalniņš, Jāzeps Mediņš, Emilis Melngailis, Jāzeps Vītols

 

Piektdien, 30. oktobrī, plkst. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā

LRK jubilejas koncerts. Sakrālie dziedājumi

Latvijas Radio koris

Diriģents Kaspars Putniņš

Programmā: Džovanni Pjerluidži da Palestrīna, Krists Auznieks, Santa Ratniece, Mārtiņš Viļums

 

Ceturtdien, 3. decembrī, plkst. 19.00 Rīgas Domā

LRK jubilejas koncerts. Jubilejas mesa.

Latvijas Radio koris

Sinfonietta Rīga

Diriģents Sigvards Kļava

Programmā: Andris Dzenītis, Ēriks Ešenvalds, Juris Karlsons, Arturs Maskats, Andrejs Selickis, Pēteris Vasks

    

Informāciju sagatavoja:

Indra Vilipsone

Latvijas Radio koris | Latvian Radio Choir
Komunikācijas vadītāja

e-pasts: [email protected]

Mob:  +371 26320977 

www.radiokoris.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja