Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ārvalstu mūzikas profesionāļi augsti novērtē Latvijas mūziķu sniegumu

20. un 21. februārī pirmo reizi Latvijā notika Baltijas un Ziemeļvalstu klasiskās mūzikas producentu, festivālu un koncertzāļu vadītāju forums Classical Nordic-Baltic 2013, kas pulcēja mūzikas profesionāļus no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas un Islandes.

Foruma ietvaros notika konference, kurā tika pārrunāti reģionālās sadarbības jautājumi, un koncertskates jeb showcase, kur jaunajiem un talantīgajiem reģiona mūziķiem bija iespēja sevi prezentēt festivālu, koncertzāļu un aģentūru vadītājiem. Ārvalstu pārstāvji, kuri apmeklēja arī Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas ceremoniju, augsti novērtēja gan Latvijas mūziķu sniegumu, gan šāda pasākuma nozīmību un prestižu, ar nožēlu atzīstot, ka viņu valstīs klasiskajai mūzikai šāda īpaša balva netiek pasniegta. Viņuprāt, Lielā mūzikas balva ir patiesa vērtība visai sabiedrībai, ko apliecina gan valsts augstāko amatpersonu klātbūtne, gan plašais mediju atspoguļojums.

Atskatoties uz paveikto, Latvijas Koncertu direktors Guntars Ķirsis uzsver: "Mums bija trīs galvenie mērķi, kas konferences laikā tika arī sasniegti.

Kopīgas identitātes meklējumi – par šo jautājumu foruma laikā tika plaši diskutēts, un globālā mērogā mēs nenoliedzami tiekam uztverti kā viens reģions – tāpēc ir pamats par to domāt, runāt un arī pasniegt Baltiju un Ziemeļvalstis kā vienotu reģionu. Savukārt kā viena no mūsu reģiona raksturojošām iezīmēm tika identificēta drosme un gatavība atskaņot mūsdienu mūziku, piedāvājot klausītājiem jaunu un svaigu klasiskās mūzikas skatījumu.

Viedokļu apmaiņa par koncertu formu un auditorijas piesaisti – cik laikmetīgai tai ir jābūt, kas ir klasiskās mūzikas konkurenti un kā cilvēkiem, kas neapmeklē klasiskās mūzikas koncertus, atklāt tās burvību un aicināt to piedzīvot.

Parādīt visiem konferences dalībniekiem izcilāko Latvijas klasiskajā mūzikā, tostarp Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremoniju, kurā uzstājās labākie Latvijas profesionālie mūzikas kolektīvi un izpildītājmākslinieki. Konferences ārvalstu viesi bija pozitīvi pārsteigti par ceremonijas norisi un mūsu mūziķu priekšnesumiem. Viņi uzsvēra, ka Latvijas mūziķiem ir ļoti augsts līmenis un bieži vien citi viņus vairāk novērtē nekā paši sevi. Ņemot vērā Latvijas ierobežoto tirgu, mūzikas eksports ir mūsu nākotne. Un jau šobrīd daudzi mākslinieki ir saņēmuši reālus koncertu piedāvājumus Ziemeļvalstīs.

Ķirsis arī uzskata, ka "Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mūzikas profesionāļu tikšanās nav nejauša sakritība, bet gan pamatota un nepieciešama rīcība. Mēs redzam lielu potenciālu šī reģiona sadarbībā, tāpēc nesen ir nodibināta arī Ziemeļvalstu un Baltijas valstu festivālu asociācija, kuru pārstāvju tikšanās notika konferences laikā Rīgā. Mēs dzīvojam sadarbības un kopīgu vērtību meklējumu laikmetā, kad izjūtam nepieciešamību sadarboties pasaules un Eiropas mērogā, bet nereti nepietiekamu uzmanību pievēršam sadarbībai ar tuvākajiem kaimiņiem. Šī konference bija kā sākums ģeogrāfiski un emocionāli pamatotai profesionālai sadarbībai, kas ne vien ļaus iepazīt reģiona valstu kultūru un tradīciju daudzveidību, bet arī veicinās jaunu nozīmīgu projektu īstenošanu."

Klasiskās mūzikas forumu Classical Nordic-Baltic 2013 rīkoja Latvijas Koncerti ar LR Kultūras ministrijas, Ziemeļu Ministru padomes, Dānijas Kultūras institūta, Valsts Kultūrkapitāla fonda un SIA “PRIKE Latvija” atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja