Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Baireitas festivāla atklāšanas izrādē būs atsauce uz islāmu

Pirmdien, 25. jūlijā, Riharda Vāgnera mekā – Baireitā – sāksies ikgadējais vasaras festivāls, kuru atklās operas Parsifāls jauniestudējums.

Bija paredzēts, ka Parsifāla pirmizrādes cikls līdz augusta beigām skanēs maestro Andra Nelsona vadībā, taču jūnija beigās, kad jau bija sākušies izrādes mēģinājumi, latviešu diriģents pēkšņi paziņoja, ka iestudējumā nepiedalīsies, un atstāja Baireitu. "Sakarā ar atšķirīgu pieeju dažādos jautājumos gaisotne šā gada Baireitas festivālā neattīstījās visām pusēm savstarpēji pieņemamā veidā," teikts Andra Nelsona paziņojumā.

Plašsaziņas līdzekļos tika minēts, ka diriģenta rīcībai esot bijuši vairāki iemesli. Viens no tiem – viņš neesot bijis apmierināts ar dažām jauniestudējuma režisora Ūves Ērika Laufenberga idejām, jo topošajā izrādē esot iekļautas atsauces uz islāmu.

Otrais iemesls esot Baireitas festivāla muzikālā vadītāja Kristiāna Tīlemaņa iejaukšanās radošajā procesā – viņš esot devis norādījumus gan orķestrim, gan korim. Izcilais Vāgnera interprets maestro Kristiāns Tīlemanis kultūras aprindās ir pazīstams ar savu despotisko, nepiekāpīgo raksturu.

Režisors Ūve Ēriks Laufenbergs skaidro, ka viņa iestudētajā Parsifālā ir neliela atsauce uz islāmu, taču šī reliģija nav izrādes galvenā tēma: "Parsifāls ir opera par kristietību."

Parsifāla izrāžu sērijā Andri Nelsonu aizstās vācu vecmeistars Hartmūts Henhens. Andris Nelsons ar panākumiem debitēja Baireitā 2010. gadā un līdz 2014. gadam katru vasaru festivālā diriģēja režisora Hansa Neienfelsa iestudēto Loengrīnu.

Baireitas festivāls turpināsies līdz 28. augustam. Vēl bez Parsifāla tajā varēs noskatīties iepriekšējos gados tapušās izrādes – Tristanu un Izoldi (diriģents Kristiāns Tīlemanis, režisore Katarīna Vāgnere), Klīstošo holandieti (diriģents Aksels Kobers, režisors Jans Filips Glogers) un tetraloģiju Nībelunga gredzens (diriģents Mareks Janovskis, režisors Franks Kastorfs).

Informācija – www.bayreuther-festspiele.de


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja