Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Baroka klasiķi un saulgriežu dziedājumi. Kamermūzika Īles dievnamā un Spārnu pilskalnā

Jau piekto gadu Dobeles novadā, Īlē, Spārnu pilskalnā, 21. jūnija vakarā notiek kamermūzikas koncerts brīvā dabā.

Tā ir tradīcija, kas godina operdziedātāju un Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri Jāni Vītiņu, kurš savulaik, XX gs. 30. gados, līdztekus Marisam Vētram, Rūdolfam Bērziņam un Artūram Priedniekam bija starptautiski pazīstams un augstu vērtēts Latvijas tenors. Kā sola ikgadējā koncerta organizatori – Dobeles novada pašvaldība sadarbībā ar Vītiņa dzimtas pārstāvi dziedātāju un diriģenti Noru Kalniņu –, šovakar koncertā skanēs izvērsta trīsdaļīga muzikālā programma.

Koncertvakars, kuru vadīs muzikologs Orests Silabriedis, sāksies plkst. 18.00 tikko kā atjaunotajā Īles luterāņu baznīcā ar nelielu garīgās mūzikas koncertu, kurā izskanēs opusi no dāņu un vācu komponistu Dītriha Bukstehūdes, Heinrika Šica un Johana Sebastiāna Baha daiļrades. XVII gs. dievnams, par kuru īpašu rūpi uzņēmies diriģents Ints Teterovskis un jauniešu koris Balsis, astoņu gadu laikā no grausta atdzimis par skaistu kultūras telpu Zemgalē – akustisko koncertzāli Īle, kura pamazām kļūst par iecienītu vietu gan mūziķiem, gan tās baudītājiem.

Plkst. 19.30 sekos jau ierastā koncerta Spārnu pilskalna daļa, un šoreiz tur valdīs īpaši dzirkstoša svētku noskaņa ar itāļu zelta baroka pārstāvju mūziku – Antonio Vivaldi, Georga Frīdriha Hendeļa un retāk atskaņotā Džovanni Alberto Ristori kompozīcijām.

Šajā vakarā Īlē uzstāsies senās mūzikas interpreti – dziedātāji Ieva Sumeja, Aija Veismane, Nora Kalniņa un Ansis Bētiņš. Instrumentālajā sastāvā jau ceturto gadu nemainīgi pie klavesīna un ērģeļpozitīva muzicēs Gertruda Jerjomenko. Pilskalnā atgriezīsies baroka čelliste Māra Botmane, kura muzicējusi tur pirms trim gadiem. Pirmo reizi Īlē skanēs divu traversflautu – Kristīnes Stumbures un Maijas Kļaviņas – dueti.

Vakara noslēgumā ap plkst. 21.00, velkot paralēles ar pagātni, kad operdziedoņa Jāņa Vītiņa sieva vasaras saulgriežu naktī pilskalnā dziedājusi tautasdziesmas, šogad tiks aizdegts Jāņu ugunskurs un klausītāji varēs baudīt dažādu tautu a cappella saulgriežu dziedājumus Anša Bētiņa un Artūra Čukura interpretācijā. Sekojot savai dabiskajai interesei par dažādu periodu, reģionu un stilu dziedāšanas tradīcijām, Ansis un Artūrs ir izveidojuši slāvu dziesmu kolekciju. Dziedājumi tiek atskaņoti raksturīgajā "baltās balss" manierē, neprasot būtisku apskaņošanu vai pavadījumu.

Biļetes uz koncertu pieejamas Biļešu paradīzē un norises vietā pirms koncerta. Koncerta rīkotāji atgādina – līdzi ņemiet pledu sēdēšanai, uzkodas, kādu dzērienu. Neatņemama vakara sastāvdaļa parasti ir arī pelde Spārnu ezerā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja