Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Barons mežā, Barons pļavā, Barons negaisā. Mūzika, kas uzmundrina un palīdz turēties tempā

Imanta Ziedoņa fonds Viegli izdevis digitālu mūzikas albumu Ceļā ar Baronu. Tautas mūzikas ieraksts izdots par godu projekta Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu gājienam no Tartu līdz Dundagai pagājušā gada vasaras beigās

Mūzikas ieraksts radīts fonda Viegli mūziķu Jāņa Upmaņa-Holšteina (Goran Gora), Renāra Kaupera un Jāņa Strapcāna vadībā, piedaloties Rūtai un Valdim Muktupāveliem, Staņislavam Judinam un Mārtiņam Miļevskim. Tautas mūzikas skanējumā radītie skaņdarbi sākotnēji izmantoti Ziedoņa muzeja veidotajā daudzsēriju dokumentālajā filmā Ceļā ar Baronu, kuras pirmizrāde notika 2021. gada pavasarī.

"Lielākoties visi, kuri nodarbojas ar skriešanu un nūjošanu vai dodas pārgājienos, ir izveidojuši savas individuālās skriešanas pleilistes. Tajās ir dzirdama mūzika, kas viņus uzmundrina, palīdz turēties tempā vai gluži vienkārši iedvesmo. Pēc daudzsēriju filmas Ceļā ar Baronu nonākšanas TV ekrānos bija skaidrs, ka šo vairāk nekā 800 kilometru pārgājienu maršrutu nu vieno arī mūzika, kas ir dzirdama visu astoņu sēriju garumā," stāsta Goran Gora. 

Līdzās mūsdienīgām tautasdziesmu aranžijām ir atrodamas kompozīcijas Barons mežā, Barons pļavā un Barons negaisā, kuras simbolizē mūsdienu Baronu veikto ceļu no Tartu līdz Dundagai. "Mēs vēlējāmies šo muzikālo materiālu publicēt, lai katrs, kurš dodas pārgājienā, ar mūzikas palīdzību nonāktu tajās sajūtās, kas valdīja 65 cilvēku sirdīs, mērojot simbolisko Krišjāņa Barona gājienu no 1859. gada, kad mūsdienu Latvija un Igaunija bija tāda pati, taču pavisam citāda," turpina Goran Gora.

Šoruden projekts Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu piedzīvos pēdējo tā posmu – grāmatas Mūsu tēvzemes aprakstīšana izdošanu angļu valodā, lai vēstījums par mūsu tautas vēsturi nonāktu plašajā pasaulē. Grāmatas angļu valodas izdevums papildināts ar vēsturnieka trimdas latvieša Andreja Plakana rakstu par latviešu kultūras attīstību pirms Latvijas valstiskuma, kā arī igauņu un lietuviešu zinātnieku rakstiem par Baltijas valstu ceļu uz neatkarību. 

Izdevumu Description of our Homeland plānots dāvināt bibliotēkām un zinātniskajiem centriem pasaulē. Dāvināšanas projekts atbilst UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) darbības stratēģijai 2014.–2021. gada prioritārajiem rīcības virzieniem un sasniedzamajiem rezultātiem, tāpēc ieguvis UNESCO LNK patronāžu.

Jaunais digitālais albums ir pieejams bez maksas platformās Spotify, Youtube un citās. 

Fonda Viegli aktivitātēm var sekot līdzi www.fondsviegli.lv, kā arī feisbukā un instagramā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja