Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bavārijas Radio simfoniskā orķestra mūziķu vadībā atsāksies festivāla Rīga Jūrmala tiešsaistes meistarklases

Bavārijas Radio simfoniskā orķestra mūziķu vadībā atsāksies festivāla Rīga Jūrmala meistarklases, lai tiešsaistē jaunajiem talantiem no Latvijas un Baltijas organizētu mūzikas meistarklases ar slaveniem pasaules mūziķiem, kuru uzstāšanās festivāla ietvaros plānota šovasar, paziņoja festivāla Rīga Jūrmala organizatoru komanda.

Tuvākās meistarklases norisināsies 16. un 18. februārī un tās pasniegs Bavārijas Radio simfoniskā orķestra (BRSO) vadošie mūziķi – čellu grupas koncertmeistars Laionels Kotē (Lionel Cottet) un kontrabasists un koncertmeistars Filips Stubenrauhs (Philipp Stubenrauch). Meistarklases būs publiski skatāmas festivāla akadēmijas Facebook saitē.

16. februārī no plkst. 15 līdz 17 publiski skatāmā meistarklasē ar čellistu Laionelu Kotē piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti Pauls Ēriks Skujiņš (doc. D. Ozoliņas klase), izpildot J.S. Baha Svītu nr.2 čellam solo re minorā un BWV 1008: Alemanda un Kuranta, Elīza Čaša (G. Šnē klase / koncertmeistare V. Miķelsone) ar R. Šūmaņa Fantāzijskaņdarbi, op.73 intepretāciju un Tomass Ančs (doc. D. Ozoliņas klase) ar Dž. Rosīni Tēmu un variācijām Une larme (Asara) čellam un klavierēm.

Savukārt piektdien, 18. februārī, no plkst. 15 līdz 17 meistarklasē pie kontrabasista Filipa Stubenrauha piedalīsies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņi Haralds Arnis (S. Brīnuma klase / koncertmeistare E. Bērtiņa), izpildot K. Sensānsa Allegro appasionato, op.43 un Laine Luīze Freidenberga (S. Brīnuma klase / koncertmeistare E. Jēkabsone) ar D. Dragonetti Koncertu kontrabasam nr.5 La mažorā (versija orķestra skaņojumā Sol mažorā), 1. daļa Allegro moderato, un JVLMA students Dāvis Vilks (S. Brīnuma klase), kurš izpildīs K.D. fon Ditersdorfa Koncertu kontrabasam nr.1 Mi mažorā, krebs 172, 1.daļu Allegro moderato.

"Meistarklašu tradicionālais formāts ir apmēram 60 minūtes gara mācību stunda ar pasniedzēju un studentu, kuru iespējams vērot arī plašākai publikai. Festivāls piedāvā retu iespēju studentam iepazīties ar mākslinieku un gūt jaunas zināšanas meistarklases laikā, kā arī redzēt mākslinieku, uzstājoties uz festivāla skatuves. Pagājušajā sezonā tiešsaistē noorganizējām vairāk nekā 90 individuālas meistarklases pie 28 pasniedzējiem - franču vijolnieka Reno Kapisona, baritona Bendžamina Apla, čellista Miša Maiska, norvēģu pianista Leifa Ūves Annsnēsa, soprāna Olgas Peretjatko un mecosoprāna Alises Kūtas, Jefima Bronfmana, Renē Flemingas. Meistarklases vadījuši arī orķestru mūziķi – pasniedzēji no Karaliskā Concertgebouw orķestra, Bavārijas Radio Simfoniskā orķestra, Čikāgas Simfoniskā orķestra. Šī gada laikā vien notikušās meistarklases kopumā tiešsaistē sasniegušas teju simts tūkstošus skatītāju," pastāstīja Toms Ostrovskis, Rīga Jūrmala akadēmijas direktors un JVLMA Klavieru katedras asociētais profesors.

"Esam priecīgi, ka pēc pāris mēnešu pauzes festivāla akadēmija atsāksies, piedāvājot meistarklases dažādu instrumentu grupām un vokālam, lai vasarā festivāla ietvaros tiešsaistes formātu aizvietotu ar klātienes meistarklašu priekšnesumiem," papildināja Ostrovskis.

 

Laionels Kotē (Lionel Cottet) mācījies Ženēvas Mūzikas konservatorijā, Zalcburgas universitātē Mozarteum, Cīrihes Mākslas universitātē, kā arī Džiliarda skolā Ņujorkā. Mākslinieks īpaši aizraujas ar kamermūzikas spēli, viņš ir uzstājies līdzās tādiem māksliniekiem kā Ichāks Perlmans, Mitsuko Učida, Klemens Hāgens u.c. Tāpat viņš regulāri uzstājas kopā ar pianistu Luisu Švizgebelu, ar kuru kopā sniedzis koncertus pasaules lielākajos klasiskās mūzikas festivālos, tostarp Marlboro festivālā ASV, Verbier festivālā Šveicē un citos. Laionels Kotē spēlē uz Žana Batista Viljoma 1852. gadā izgatavotā čella. Kopš 2016. gada februāra viņš ir čellu grupas koncertmeistars Bavārijas Radio Simfoniskajā orķestrī.

Laionels Konē ir uzstājies Rīgas Jūrmalas mūzikas festivālā un bijis daļa no festivāla izglītības programmas, mācot čella spēli Baltijas valstu jaunajiem māksliniekiem.

 

Filips Stubenrauhs, koncertmeistars Bavārijas Radio Simfoniskajā orķestrī, dzimis 1978. gadā Maincā. Pēc vidusskolas beigšanas viņš sākotnēji mācījās Mūzikas akadēmijā Frankfurtē pie Gintera Klausa, pēc tam Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (Minhenē). Visbeidzot studijas viņu aizveda uz Ženēvu, kur viņš mācījās Franko Petrači solistu klasē.

2004. gadā viņš pabeidza studijas Frankfurtē un pēc tam uzsāka darbu Bavārijas Radio simfoniskajā orķestrī kā galvenais kontrabasists, un ar kuru 2009. gadā atskaņojis Johana Baptista Vanhala Koncertu kontrabasam un orķestrim diriģenta Marisa Jansona vadībā. Iepriekš guvis pieredzi arī Vācijas Federālajā jauniešu orķestrī un Gustava Mālera jauniešu orķestrī. Tāpat viņš ir arī regulārs Bavārijas jauniešu orķestra pasniedzējs.

Papildus tam viņš ir pasniedzējs Academy of the Akademie des Symphonieorchesters, Minhenes Mūzikas akadēmijā un regulāri pasniedz meistarklases visā pasaulē. Filips Stubenrauhs ir arī nonSordino Ensemble līdzdibinātājs un Clemente Ensemble dalībnieks.

Vairāk par Rīga Jūrmala akadēmiju: www.riga-jurmala.com

 

 

 


 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja