Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baznīcās izskanēs Lolitas Ritmanis mūzika no filmas Dvēseļu putenis

Vēl nedzirdētā sastāvā - ērģeles ar četriem situminstrumentālistiem - 9. jūlijā Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā ar diviem pasaules pirmatskaņojumiem aizsāksies koncertu cikls Ritmu viļņi, informēja koncertu rīkotāji.

Ērģelnieces Ilonas Birģeles un sitaminstrumentu ansambļa Riga Percussion kopīgi veidotā unikālā un nedzirdētā latviešu kamermūzikas programma izskanēs arī Sesavas luterāņu baznīcā, Jelgavas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā, Malnavas Rožukroņa Dievmātes Romas katoļu baznīcā un noslēgsies Nautrēnu Sv. Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā. Koncertā tiks atskaņota pasaulslavenās Amerikā dzīvojošās komponistes - jubilāres Lolitas Ritmanis mūzika no filmas Dvēseļu putenis neierastā izpildījumā.

Riga Percussion ir orķestra Rīga 50. jubilejas gadā sitaminstrumentu grupas dibināts ansamblis, kura sastāvā ir  Virdžīnija Laube-Vītiņa, Normunds Everts, Mārtiņš Miļevskis un Valters Līcis. Mūziķi meklē jaunu, interesantu un Latvijā vēl nebijušu muzikālo skanējumu, tādējādi koncertprogrammā Ritmu viļņi apvienojot daudzveidīgu sitaminstrumentu un majestātisko Ilonas Birģeles ērģeļu spēli. Ideja radās, pamatojoties uz faktu, ka ērģeles ar varenajām, krāšņajām un plaša spektra skanējuma iespējām var  aizvietot veselu orķestri, izņemot tieši sitaminstrumentu tembrus. Ar kamermūzikas projektu orķestra Rīga sitaminstrumentu ansamblis sadarbībā ar latviešu komponistiem un, godinot jubilāri Lolitu Ritmanis, vēlas iepazīstināt klausītājus ar inovatīvu, nedzirdētu un jaudīgu repertuāru. Programmas saturā ir ietverts vēstījums  - ar ticības spēku un lūgšanu par mieru pasaulē.

Koncertā Ritmu viļņi skanēs divi izvērstas formas  jaundarbi - Santas Ratnieces Polonya un Mārtiņa Miļevska Ritmic Waves. Ratnieces skaņdarbā Polynya izveidojas dažādas saspēles starp daudziem sitamajiem instrumentiem un dažādiem ērģeļu reģistru tembriem. Savukārt Miļevska Ritmic Waves ir ceļojums sevī. Jaunu pasauļu un bezgalīgu iespējamību atklāšana, nojaucot vecos stereotipus, dogmas un aizspriedumus pašam pret sevi. Pulsa un ritma apzināšanās sevī un sev apkārt it visā. Šajā skaņdarbā ērģelēm ir mazliet netipiska loma - kopā ar dažādiem sitaminstrumentiem, veidot ritmisku un dažkārt perkusīvu saspēli. 

Stiprinot sabiedrības nacionālo identitāti un atspoguļojot šobrīd pasaulē skarbo kara tēmu, koncertā Ritmu viļņi skanēs izcilās komponistes  Lolitas Ritmanis mūzika no filmas Dvēseļu putenis.  Pārlikumu šim koncertu ciklam sadarbībā ar Ritmani ir radījusi komponiste Dzintra Kurme-Gedroica. Plašais sitaminstrumentu klāsts un ērģeļu tembru iespējas kopējā saspēlē rada dažādu raksturu un tēlu skaņu un ritmu laukus. Koncertā skanēs arī A. Vivaldi un J.S. Baha mūzikas pērles, un, protams, neiztrūks arī atraktīvs un jaudīgs bungu solo.

Ilona Birģele ir aktīvi koncertējoša  un plaši atpazīstama latviešu ērģelniece, festivāla Latvija - ērģeļu zeme dibinātāja.

Riga Percussion ir četru sitaminstrumentālistu nesen izveidots ansamblis, tajā darbojas Virdžīnija Laube-Vītiņa, Mārtiņs Miļevskis, Normunds Everts un Valters Līcis. Visi ikdienā strādā profesionālajā orķestrī Rīga un ir ar lielu pieredzi aktīvi darbojoties arī citos, dažādu mūzikas žanru projektos.

Koncerti Ritmu viļņi:

  • 9. jūlijā plkst. 18.00 Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā 
  • 10. jūlijā plkst.17.00 Sesavas luterāņu baznīcā 
  • 30. jūlijā plkst. 12.00 Jelgavas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā 
  • 20. augustā plkst. 16.00 Malnavas Rožukroņa Dievmātes Romas katoļu baznīcā 
  • 21. augustā plkst. 12.00 Nautrēnu Sv. Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā 

Ieeja koncertos bez maksas, par ziedojumiem. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja