Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Bukmeikeri Samantai Tīnai prognozē stabilas izredzes iekļūt Eirovīzijas finālā

Dziedātājas Samantas Tīnas dziesma The Moon Is Rising un tās videoklips jau kopš iznākšanas ir piesaistījis plašu uzmanību – divās nedēļās YouTube platformā to ir apskatījuši vairāk nekā 800 tūkstoši cilvēku. Tas raisījis aktīvas diskusijas sociālajos tīklos un medijos, jo kolorītais priekšnesums netiek vērtēts viennozīmīgi.

Lai gan sabiedrībā izskan pretrunīgi viedokļi par pašmāju finālistes panākumiem uz lielās skatuves, Betsafe bukmeikeri Samantas Tīnas izredzes iekļūt Eirovīzijas konkursa finālā vērtē samērā augstu jeb ar 40% varbūtību.

"Mūsu pusfinālā piedalās 17 valstu, un no tām tikai trīs četras ir top 10 favorītu vidū, savukārt pārējās uzstājas otrajā pusfinālā. Turklāt mūsu pusfinālā ir arī Igaunija, kas jau tradicionāli varētu balsot par Latviju. Samantas vokāls ir pietiekami spēcīgs, lai iegūtu balsis no žūrijas, taču jāsaka, ka arī dziesmas tēma – sieviešu spēks, tiesības un neatkarība – ir ļoti piemērota Eirovīzijas konkursam," Samantas Tīnas izredzes iekļūt finālā komentē Betsafe prognožu eksperts Valters Rozmanis, piebilstot, arī ka izvirzīšanās starp top 10 fināla dziesmām pašlaik tiek vērtēta ar 12% varbūtību un nav neiespējama.

Dziesma The Moon Is Rising un tās videoklips klausītāju vērtējumam tika nodots 12. martā. Video, kurā attēloti arī LGBT kopienas pārstāvji, Latvijā izpelnījies diametrāli pretēju novērtējumu. Samanta Tīna nesenā intervijā LTV gan uzsvēra, ka skaņdarba vēstījums ir par spēcīgām sievietēm un tas līdzinās tam, ko dziedātāja jau pērn vēlējās paust ar pašmāju atlasē uzvarējušo dziesmu Still Breathing. Māksliniece norādīja, ka dziesma nav tapusi ar aprēķinu par Eirovīzijas formātu. "Es noteikti neesmu tā, kas kaut ko rada, lai mēģinātu kādam trāpīt," uzsvērusi Samanta Tīna.

Vienlaikus asas publiskās diskusijas izraisījusi arī vietnē manabalss.lv iesniegtā iniciatīva par to, lai Samanta Tīna ar skaņdarbu The Moon Is Rising šogad nepiedalītos Eirovīzijā. Iniciatīvas autors, mūziķis Kaspars Pudniks, uzskata, ka Tīna un LTV "iespļaujot dvēselē Latvijas sabiedrībai un latviešu tautas gadsimtos koptajām tradicionālajām vērtībām", turklāt dziesma neesot izvēlēta sabiedrības balsojumā, kā tas bijis līdz šim. Tiesa gan, šī iniciatīva pagaidām nav spējusi piesaistīt īpaši plašu atbalstītāju pulku un, visticamāk, tā arī pieklusīs, nerezultējoties nekādā tālākā notikumu attīstībā.

65. Starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa pusfināli Roterdamā notiks 18. un 20. maijā. Fināls tiks aizvadīts 22. maija vakarā. Samanta Tīna uzstāsies otrajā, 20. maija, pusfinālā. Latvija pēdējo reizi konkursa finālā iekļuva pirms sešiem gadiem – 2015. gadā to paveica Aminata ar dziesmu Love Injected, iegūstot 6. vietu.

Aminata ir arī dziesmas The Moon is Rising līdzautore. Samanta Tīna Eirovīzijas atlasē Latvijā bija piedalījusies piecas reizes, līdz pērn februārī nacionālajā konkursā Supernova uzvarēja ar dziesmu Still Breathing. Uzvarētāju pirmo reizi noteica tikai skatītāju balsojums, taču koronavīrusa pandēmijas dēļ 2020. gada Eirovīzijas dziesmu konkurss Roterdamā tika atcelts. Šogad konkurss mazliet savādākā formātā tiks rīkots šajā pašā Nīderlandes pilsētā, un tajā var piedalīties 2020. gadā izvirzītie dalībvalstu pārstāvji, taču ne ar iepriekš uzvarējušo dziesmu.

Par šī gada galvenajiem favorītiem Eirovīzijas konkursā Betsafe bukmeikeri atzinuši Maltu un Šveici. Maltas pārstāves Destiny izredzes uzvarēt tiek vērtētas ar 22% varbūtību, savukārt Šveices mākslinieka Gjon’s Tears – ar 20% varbūtību. Arī Destiny dziesma Je me casse, tāpat kā Samantas Tīnas skaņdarbs, apspēlē sieviešu neatkarības un spēka tematiku, kas jau līdz šim diezgan pārliecinoši spējusi uzrunāt klausītāju auditoriju.

Samantas Tīnas izredzes uzvarēt Eirovīzijas finālā bukmeikeru skatījumā gan nav lielas. Šādu notikumu attīstības scenāriju Betsafe vērtē vien ar 0,7% iespējamību. Pēc ekspertu aplēsēm, no Baltijas valstīm lielākās izredzes ir Lietuvai – pašlaik tā starp favorītiem ierindojas 7. vietā ar aptuveni 7% uzvaras iespējamību. Vēl pirms pāris nedēļām, kad nebija zināmas visas konkursa dziesmas, Lietuvas ekscentriskā poproka grupa The Roop bukmeikeru vērtējumā bija izteikta līdere.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja