Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dailes teātris un LNSO aicina uz krāšņu gada nogales koncertuzvedumu

Dailes teātris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ielūdz uz īpašu Ziemassvētku un Jaunā gada koncertuzvedumu ar Dailes teātra aktieru, kora Kamēr... un publikas iemīļotu solistu piedalīšanos.

Iestudējuma Ziemassvētku korālis ar lēdiju tumsā pirmizrāde Dailes teātra Lielajā zālē gaidāma 28. decembrī un būs repertuārā līdz 6. janvārim. Tā pirmajā daļā tiks izrādīts brīnišķīgais Čārlza Dikensa stāsts Ziemassvētku korālis britu komponista Nīla Branda aranžijā, bet otrajā daļā skanēs mūzika no leģendārā Kurta Veila mūzikla Lēdija tumsā. Koncertuzveduma muzikālais vadītājs un diriģents Andris Poga, režisors Viesturs Kairišs.

Muzikālos stāstus LNSO pavadījumā izdziedās solisti Marlēna Keine, Irma Pavāre, Emīls Kivlenieks un Daumants Kalniņš, kā arī Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļas audzēkņi.

Uz Dailes teātra Lielās zāles skatuves būs apvienojies spožs aktieru ansamblis: Lidija Pupure, Indra Briķe, Olga Dreģe, Dārta Daneviča, Ērika Eglija-Grāvele, Klāvs Kristaps Košins, Katrīna Griga, Ģirts Ķesteris, Dainis Gaidelis, Artis Robežnieks un Kārlis Arnolds Avots.

Dailes teātra direktors Juris Žagars: "Šis atkal ir plānots kā unikāls un ekskluzīvs mākslas notikums Dailē. Pirmo reizi uz Dailes skatuves Ziemassvētku koncertuzvedumā kopā ar mūsu labāko aktieru ziedu būs pilns Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sastāvs. Un abi darbi, kas tiks atskaņoti koncertuzvedumā, pirmo reizi šādā formātā izskanēs Latvijā. Mums ir prieks, ka izdevās apvienot Latvijas labākos muzikālos spēkus, izcilus solistus, izcilu kori, izcilu orķestri ar mūsu lieliskajiem aktieriem. Tas būs brīnišķīgs māksliniecisks piedzīvojums, to mēs solām."

Koncertuzvedums top divās daļās. Pirmajā daļā tiks piedāvāts komponista Nīla Brenda (Neil Brand) darba Ziemassvētku korāļa iestudējums, kura pamatā ir Čārlza Dikensa darbs, ko viņš pats nodēvējis par Ziemassvētku spoku stāstu. Tajā daudziem zināmā skopuļa Ebenīzera Skrūdža Ziemassvētku nakts sapņi pārvērtīsies muzikālā pārdzīvojumā, lai pieaugušie atgūtu pazaudēto prieku par vienkāršajām, bet tik nozīmīgajām dzīves lietām. Koncertu caurvīs cilvēcība un siltums, kas ir Ziemassvētku lielākās dāvanas.

Vakara otrajā daļā skanēs leģendārā Kurta Veila mūzikla Lēdija tumsā (Lady in the Dark) koncertatskaņojums. Tā stāsta par karjeristes Lizas Eliotes neizskaidrojamajiem sapņiem, kas viņu šķietami vajā. Tomēr atzīstot sev vajadzību pēc drošības, mīlestības un patiesas draudzības, viņa atklāj sapņu patieso vēstījumu: viņa grib būt sieviete, kura ne tikai spēj būt izcila savā profesijā, bet arī patiesi mīlēta un spējīga patiesi mīlēt.

Komponists Kurts Veils mūziklu komponējis kopā ar Džordža Geršvina brāli Airu Gēršvinu, kurš bija 20. gadsimta ievērojamākais muzikālā teātra dziesmu tekstu autors. 1941. gadā Lēdija tumsā piedzīvo pirmizrādi Brodvejā, savukārt jau 1944. gadā mūzikls tiek ekranizēts. Mūzikas valodā organiski savienojas Veila mūzikas un skatuves darbu pieredze tēlu smalkā psiholoģiskā attēlojumā ar tā laika populārās mūzikas – džeza, regtaima, muzikālā teātra izteiksmes – elementiem.

"Kurta Veila meistarīgie un asprātīgie mūzikli ir liels retums uz Latvijas skatuvēm. Lēdija tumsā ir izcils šī žanra paraugs, un, tā kā savulaik LNSO Vecgada koncertos ļoti lielu klausītāju atsaucību guva Leonarda Bernsteina Brīnišķā pilsēta, tad šogad pirmoreiz Latvijā skanēs Veila darbs, piedaloties lieliskiem solistiem, korim Kamēr… un LNSO. Būs dzirkstoši!" – svētku programmas izvēli pamato uzveduma muzikālais vadītājs un diriģents Andris Poga.

Līdzās jau iepriekš minētajiem māksliniekiem koncertiestudējuma tapšanā piedalās arī diriģents Guntis Kuzma, kora Kamēr… diriģents Jurģis Cābulis, muzikālais konsultants Juris Vaivods, scenogrāfe Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, horeogrāfe Jana Jacuka, koncertmeistare Ilze Dzenīte, producente Kristīne Mūrmane.

Biļetes uz uzvedumu Ziemassvētku korālis ar lēdiju tumsā iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja