Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Deju lieluzveduma Tēvu laipas veidotāji saņems Valsts augstākos apbalvojumus

Valsts prezidenta kancelejas Ordeņu kapituls par nopelniem Latvijas valsts labā nolēmis piešķirt Valsts augstākos apbalvojumus XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku Deju lieluzveduma Tēvu laipas veidotājiem, informēja Latvijas Nacionālais kultūras centra pārstāve Inga Bika.

Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts projekta vadītājai Marutai Alpai, mākslinieciskajiem vadītājiem un koncepcijas autoriem, XV Deju svētku virsvadītājiem Jānim Ērglim un Jānim Purviņam, kā arī rakstu un zīmju koncepcijas autoram, māksliniekam Valdim Celmam. Atzinības krustu saņems XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādes Dziesma top citādi mākslinieciskās koncepcijas līdzautore, ekspozīcijas autore Dagmāra Prīberga.

Latvijas Nacionālā kultūras centra dejas mākslas eksperte Maruta Alpa ilgstoši veicinājusi Dziesmu un Deju svētku tradīcijas nepārtrauktības nodrošināšanu, svētku mākslinieciskā līmeņa nemitīgu pilnveidi, deju kolektīvu izaugsmi. Viņa bijusi XI un XII Deju svētku (1993, 1998) koncertu direktore un projektu vadītāja, kolektīvu koordinatore Deju svētkiem Rīgai 800, XIII Deju svētku (2003) Deju lieluzveduma Mana pasaule, XIV Deju svētku (2008) deju lieluzveduma Izdejot laiku un XV Deju svētku (2013) deju lieluzveduma Tēvu laipas projektu vadītāja.

Jānis Ērglis ir profesionāls dejotājs, horeogrāfs, kolektīvu vadītājs, lielu deju uzvedumu autors, Deju svētku mākslinieciskais vadītājs un virsvadītājs. Viņš ir vairāk nekā 200 oriģinālhoreogrāfiju un tautas deju apdaru autors, radījis astoņus horeogrāfiskus uzvedumus, astoņas viencēlienu deju izrādes.

Jāņa Purviņa darbības lauks ir ļoti daudzveidīgs – pedagogs, horeogrāfs, kolektīvu vadītājs, lielu deju uzvedumu autors, vairāku svētku projektu vadītājs, Deju svētku mākslinieciskais vadītājs un virsvadītājs. Viņš ir 232 oriģinālhoreogrāfiju un tautas deju apdaru autors un 18 horeogrāfisko uzvedumu autors. Vairāki desmiti J.Purviņa deju iekļautas Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku repertuāros.

Mākslinieks Valdis Celms radījis oriģinālus mākslas un dizaina objektus, pētot, analizējot un filozofiski interpretējot latviešu tradicionālā raksta zīmes, radoši tās izmantojot gan pilsētvides objektu veidošanā, gan svētku norišu telpiskā risinājumā, jo sevišķi akcentējot viņa ieguldījumu Deju svētku mākslinieciskās koncepcijas veidošanā un folkloras festivāla Baltica vizuālās identitātes radīšanā. Viņš līdzdarbojies kā zīmju simbolikas konsultants vairākos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos.

Dagmāra Prīberga ir daudzu ievērojamu tautas lietišķās mākslas nozares projektu autore un mākslinieciskā vadītāja, māksliniecisko koncepciju autore un organizatore, tostarp 2003. un 2008. gada Dziesmu un deju svētku tautas lietišķās mākslas izstāžu Novadi un Es vidū mākslinieciskās koncepcijas autore un XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku (2013) tautas lietišķās mākslas izstādes Dziesma top citādi viena no koncepcijas autorēm.

Svinīgā valsts augsto apbalvojumu pasniegšanas ceremonija plānota 4. maijā Melngalvju namā. Šajā dienā 2013. gadā piešķirto Triju Zvaigžņu ordeni par nozīmīgu ieguldījumu izglītības un kultūras jomā saņems arī kultūras ministre Dace Melbārde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja