Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Diriģents Andris Nelsons turpina godalgoto Šostakoviča mūzikas ierakstu ciklu

Piektdien, 25. jūnijā, kompānija Deutsche Grammophon laiž klajā diriģenta Andra Nelsona un viņa vadītā Bostonas simfoniskā orķestra īstenotā Dmitrija Šostakoviča ierakstu cikla nākamo albumu

Jaunajā albumā Andris Nelsons piedāvā intriģējošu kombināciju – ierakstā ir iemūžināta Šostakoviča Pirmā, Četrpadsmitā un Piecpadsmitā simfonija, kā arī kamersimfonija do minorā.

Starp komponista Pirmo un Piecpadsmito simfoniju ir gandrīz piecdesmit gadu. Pirmās simfonijas pirmatskaņojums notika, kad Šostakovičam vēl nebija divdesmit gadu, savukārt Piecpadsmito simfoniju, kurā ir saklausāma gan Rosīni, gan Vāgnera ietekme, viņš sacerēja 1971. gadā, jau esot nāves ēnā. Savā interpretācijā latviešu diriģents un Bostonas simfoniskais orķestris pierāda – emocionāli tās ir divas pilnīgi dažādas pasaules, kaut gan autora rokraksts ir jūtams. 

Četrpadsmitā simfonija ir kā simfonisks dziesmu cikls, kuru caurstrāvo apsēstība ar nāvi. Šis darbs ir veltīts britu komponistam Bendžaminam Britenam. Izcilu sniegumu Četrpadsmitajā simfonijā demonstrē solisti – soprāns Kristīne Opolais un bass Aleksandrs Cimbaļuks.   

Šostakoviča cikls ir kļuvis par Andra Nelsona veiksmīgāko projektu ierakstu industrijā. Šajā sērijā pēdējos sešos gados jau ir izdoti četri Bostonā iemūžinātie albumi – Desmitā simfonija (2015), Piektā, Astotā un Devītā simfonija (2016), Ceturtā un Vienpadsmitā simfonija (2018) un Sestā un Septītā simfonija (2019). Trīs no cikla albumiem ir novērtēti ar balvu Grammy

Kopā ar Leipcigas Gewandhaus orķestri Andris Nelsons turpina Antona Bruknera ierakstu ciklu (jau ir pieejami pieci albumi), savukārt kopā ar Vīnes filharmonijas orķestri diriģents ir ierakstījis deviņas Ludviga van Bēthovena simfonijas (komplekts izdots 2019. gadā).

24., 25. un 27. jūnijā Andris Nelsons diriģē Gewandhaus orķestri Leipcigā. Programmā – Riharda Štrausa mūzika, solo Burleskā klavierēm un orķestrim spēlē pianiste Juidzja Vana.

Jūlijā Andrim Nelsonam ir paredzēti vairāki koncerti ASV kopā ar Bostonas simfonisko orķestri. Augustā viņš stāsies pie Vīnes filharmonijas orķestra pults Zalcburgas festivālā, kur diriģēs Gustava Mālera Trešo simfoniju (soliste – kontralts Violeta Urmana), kā arī diriģēs divas Riharda Vāgnera programmas Baireitas festivālā. 

Kopā ar Baireitas festivāla orķestri un solistiem – soprānu Kristīni Gerki, basu Ginteru Groisbeku un tenoru Klausu Floriānu Fogtu – Andris Nelsons 3. un 4. septembrī uzstāsies festivāla Rīga Jūrmala koncertos Latvijas Nacionālajā operā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja