Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Dons trešo reizi uzvar Muzikālajā bankā

Trešo gadu pēc kārtas _Latvijas Radio 2 _dziesmu aptaujā _Muzikālā banka _sestdienas vakarā uzvarēja Artūrs Šingirejs jeb Dons.

Viņa dziesmas Pāriet bailes nosaukumā un piedziedājumā skanošos vārdus publika, enerģiski plaukšķinot, ceremonijā Ventspils Olimpiskajā centrā dedzīgi dziedāja līdzi, teju piešķirot šim sauklim no Ingus Bērziņa sarakstītā dziesmas teksta politisku nokrāsu situācijā, kad Krievija jau sākusi pārzīmēt savas robežas uz Ukrainas teritorijas rēķina un teorētiski Baltija varētu būt nākamā. Tautas kopā dziedāšanas un rokās sadošanās sindroms šādos publiskos masu pasākumos latviešiem ir raksturīgs, bet tas noplok, līdzko rokas brīvas un ir iespēja pašiem ēst citam citu, iegrūžot "ar seju sniegā", ko citā dziesmas rindā ar gudru ziņu piemin Dons. Tāpat mūziķi ceremonijā ir draugi, sirsnīgi apsveic cits citu, saskandina glāzes banketā un palīdz no drēbēm nokratīt ceremonijas finālā pār skatuvi nolijušā zelta lietus papīrīšus, bet rūgtums par savu, pašuprāt, nepietiekami augsto novērtējumu izskan tikai aizkulisēs.

Aptaujā un arī pašu dalībnieku konkurentu vērtējumā otro vietu ieguvušie Musiqq ar dziesmu Sekundes ieguva vislielāko publikas atbalstu koncerta laikā, to ar speciālu ierīci izmērīja pasākuma vadītāji - dziedātājs Miks Dukurs un PeR "mutes bunga" Edmunds Rasmanis. Abiem līdz Andra Freidenfelda pieredzes bagātā un asprātīgā konferansjē līmenim vēl jāaug, toties viņi to kompensēja ar saviem improvizētajiem muzikālajiem priekšnesumiem, apspēlējot aptaujas dziesmas. Musiqq dziesma Sekundes, kā pēc ceremonijas, sastapts garderobē, atzina arī dueta dalībnieks Emīls Balceris, ir godīgs astoņdesmito gadu italo disco tradīcijās ieturēts popgabals. Bez pretenzijas uz kaut ko par katru cenu mūsdienīgu vai - nedo dies - garīgās barības trauciņā liekamu. Turklāt pozitīvi, ka Sekunžu izpildījumā, droši vien nākot mūziķu briedumam, pazudušas savulaik kaitinoši pārspīlētās Musiqq dalībnieku intonācijas, kas bija ļoti izteiktas Muzikālās bankas 2009. gada uzvarētājdziesmā Abrakadabra.

Banketā pēc ceremonijas, jautāts, ko darīs, kad uzvarēs šajā aptaujā piekto reizi pēc kārtas, uzvarētājs Dons, smaidot ieturējis nelielu pauzi, atbildēja: "Pieņemšu pseidonīmu Raimonds Pauls." Turpmākā saruna izvērsās par maestro soli 1984. gadā pēc uzvaras vairāk nekā desmit reižu pēc kārtas Muzikālās bankas priekštecē - Mikrofona dziesmu aptaujā - atkāpties un dot vietu jaunajiem, tādējādi turpmākajos gados pie uzvaras trīs reizes tika Jumprava, divas - Uldis Marhilevičs, pa vienai - Pērkons, Līvi, brāļi Ziemeļi, Bet bet un Linga. Dons vēl pats ir gana jauns, lai viņam nebūtu "jālaiž pie vārda jaunos", bet par viņa milzīgo popularitāti liecina arī seši pērn izpārdotie koncerti Palladium, un nav šaubu, ka pēc šīs aptaujas rezultāta tas pats notiks arī ar koncertsēriju, kas gaidāma turpat no 13. līdz 21. februārim.

Pērn uzlekušo jauno pašmāju superzvaigžņu Carnival Youth nokļūšana aptaujas galvgalī arī būtu neizbēgama, bet vismaz pagaidām viņi ar to "iepauzē", savus lielākos hitus izpildot angļu valodā, kas aptaujā piedalīties liedz.

Abas apbalvošanas ceremonijas skatuves puses greznoja ierāmēti iepriekšējo gadu uzvarētāju nosaukumi. Rāmju izmēri dažādi - lielākie un tāpēc vispamanāmākie tikuši Prāta vētrai ar Spogulīt, spogulīt (2001) un Re:public ar Strēlnieci (2004) - tās abas ir ne vien pašu mūziķu, bet arī Alda Hofmaņa uzvaras - viņš attiecīgajā laikā ir bijis abu šo grupu menedžeris un drīz pēc šīm uzvarām attiecības ar grupām pārtraucis tā, it kā triumfs Muzikālajā bankā būtu mērķis, kuru sasniedzot var doties jaunos meklējumos. Tomēr rāmju izmēri dziesmām neesot izvēlēti ne pēc piederības Hofmaņa rokai, ne pēc balsu skaita attiecīgajos gados, bet pēc nejaušības principa.

Pašu mūziķu vērtējumā labākā dziesma bija Ivo Fomina Mans ceļš, savukārt eksperti par labāko atzina Aijas Andrejevas izpildīto Soļi, kura tomēr nepārspēj tā paša autora Kaspara Ansona himniski perfekto dziesmu Grāmatzīme, par kuru Aija pirms nedēļas atgādināja Olgas Rajeckas koncertā Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja