Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dziedējošais mūzikas trakums. Latvijā atgriežas fenomenālais akordeonists Mario Batkovičs

Koncerts Hanzas peronā, Rīgā, piektdien, 30. jūnijā, būs Šveicē dzīvojošā bosniešu izcelsmes mākslinieka, akordeona virtuoza un šī instrumenta pētnieka Mario Batkoviča vienīgā uzstāšanās Latvijā pēc viņa pirmās viesošanās pirms pieciem gadiem.

Starp citu, arī toreiz (uz festivālu Zemlika Durbē 2017. gadā) viņu atvilināja producents Miks Magone, kurš tagad ir Hanzas perona mākslinieciskais vadītājs.

Kad 2021. gada pašā izskaņā klajā nāca Mario Batkoviča otrā ilgspēlējošā plate Introspectio, Džefa Berova vadītā Bristoles izdevniecība Invada Records to publikai pieteica kā "izaicinošu, hipnotizējošu un grandiozu" portretējumu mūziķa – cilvēka attiecībām ar instrumentu.

Mario Batkoviča nesamāksloti eksaltētais sniegums aizrauj sev līdzi kā strauja kalnu upe. Tas pārceļ citā pasaulē. Būtiski: mākslinieka – estēta pieeja kompozīcijai un izpildījumam liecina par cieņpilnu, pazemīgu un reizē nešķiramu partnerību ar savu instrumentu. Akordeons ir mūziķa personības turpinājums… Te nekļūdīgi atpazīstams, te iepriekš nedzirdēts instrumenta skanējums ir liecība mākslinieka nerimstošajai zinātkārei par akordeona spēju robežām.

"Es brīvprātīgi esmu izvēlējies ceļu, kurš manu mūziku sagaida ar vislielāko pretestību," kādā sarunā ar žurnālistu reiz teicis Batkovičs. Akordeons ir izrādījies īstais ceļabiedrs viņam pašam, līdzi aicinot arī citus. Klausītāji viņu salīdzina ar Nilsu Frāmu vai Filipu Glāsu, tā vedinot domāt par pagājušā gadsimta otrās puses hipnotiskajam minimālismam raksturīgajiem rokraksta triepieniem kompozīcijā. Vienlaikus radot darbus simfoniskiem sastāviem, Mario Batkovičs savā muzikālo domubiedru lokā iesaistījis dažādu žanru izcilības, kuru līdzdalība dzirdama albumā Introspectio. Tie ir elektroniskās mūzikas producents Džeimss Holdens, saksofonists Kolins Stetsons, perkusionists Klaivs Dīmers un citi.

"Ko lai saku? Vien to, ka pēc koncerta bija vēlme uzreiz doties mājup, jo skaidrs, ka neviens tovakar nebūtu varējis pārspēt viņa satriecošo priekšnesumu," bija lasāms publicētajās atsauksmēs pēc koncerta festivālā Le Guess Who?. Mūziķa drosmi un prasmi bezgalīgi paplašināt akordeona skanējuma iespējas laikraksts The Irish Times salīdzinājis ar starpgalaktisku ceļojumu. To apbrīnojuši arī M. Batkoviča koncertu apmeklētāji Elbas filharmonijā, Montrē Džeza festivālā Šveicē, klubā Berghain Berlīnē un citviet. Šogad viņam piešķirta arī Šveices Mūzikas balva.

Biļetes – Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja