Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Eglīt, iededzies! Svinam Ziemassvētkus ar Kailiju Minogu

Skaļa nakts, svēta nakts. Ziemassvētku dramatisms sit augstu vilni Kailijas Minogas šovā Londonas Karaliskajā Alberta zālē.

Pieci tūkstoši Santaklausu ar ekstātiskām ovācijām sveic Kailiju Minogu, kad viņa parādās uz Karaliskās Alberta zāles skatuves. Sarkana cepure pienākas katram Kailijas rīkotās "VIP eglītes" viesim. Dziedātāja iedibinājusi tradīciju – jau otro gadu viņa sniedz Ziemassvētku šovu Londonas greznākajā koncertzālē. Ikviens ir saposies kā uz karnevālu. Daži ierodas, satinušies Ziemassvētku lampiņu vados. Man blakus sēž sniegavīrs un vīrietis, kuram bārda ir izrotāta ar miniatūrām eglīšu mantiņām. Šovs jau ir izdevies – atmosfēra uzkarsēta labu laiku pirms koncerta. Fani prot priecāties un negaida pamudinājuma signālus no skatuves. Viņi ir klāt, svētki ir sākušies.

Kailijas Minogas Ziemassvētku jampadracis Alberta zālē ir ekskluzīvs sarīkojums – tikai divi koncerti decembrī. Pieprasījums pēc biļetēm pārsniedz piedāvājumu, tas vairo ažiotāžu. Lai maksimizētu peļņu, zvaigzne uz divām dienām atver pop-up veikaliņu Alberta zālē, kurā tirgo pašas atlasītas dizaina lietiņas un eglīšu rotājumus ar saviem iniciāļiem. Īpaši pieprasīti ir mazi apzeltīti stikla mikrofoni. Lai tiktu iekšā, ir jāgaida vismaz stunda. Rindā stāvošie tiek cienāti ar karstvīnu un smalkmaizītēm. Apkārt runā, ka vakar pa veikalu šiverējusi pati Kailija. Šoreiz viņas tur nav, taču iepirkšanās drudža intensitāti tas nemazina.

Šovā dziedātāja uzstājas Karaliskā filharmonijas koncertorķestra, kora un savas grupas pavadījumā. Repertuāru veido Kailijas šlāgeri, kā arī pērn izdotā albuma Kylie Christmas un tā šogad papildinātās versijas Kylie Christmas: Snow Queen Edition materiāls – cukurotas dziesmiņas no Ziemassvētku lādītes un dažas tematiskas oriģinālkompozīcijas. Šis disks ir mīļš štrunts, sezonāls nieciņš, paliekošas mākslinieciskās vērtības tam nav, taču šovs pārspēj visas cerības. Tas veidots vecmodīgas revijas stilistikā, tajā nav videoekrānu un sarežģītu dekorāciju. Kailija demonstrē zaļo domāšanu – egle uz skatuves ir elektriska, tā salikta kā modernistiska skulptūra no neona gaismas caurulītēm. Neviena dzīva mūžzaļa meža skaistule iestudējuma sagatavošanas procesā nav cietusi, neviena skujiņa neiebirs Kailijas kurpītē.

Visvairāk pārsteidz tas, cik meistarīgi māksliniece būvē šova dramaturģiju, – viņa prot sakāpināt emocijas, aizturēt elpu un likt publikai apraudāties, lai uzreiz pēc tam iegrieztu diskoballīti un ļautos nekaunīgām dejām līdz ģībonim. Koncertā ir viens numurs, kuru droši var pasludināt par gada galveno muzikālo notikumu. Sniegbaltītes lomā – popkultūras labākais postdramatiskais soprāns Kailija Minoga. Salaveča lomā – izcilais postvāgneriskais baritons, amerikāņu dziesminieks ar multikulturālu dvēseli Džons Grānts. Kad viņi dzied Kailijas 1994. gada šedevru Confide in Me, sirds apstājas.

Ziemassvētku performance ir Kailijas Gesamtkunstwerk, totāls mākslas darbs, kurā saplūst kabuki teātra spriegums un geju praida estētika. Pa skatuvi lēkā prātā sajukuši riekstkoži, hiperreālistiskas eglīšu mantiņas pārvēršas par kareivīgām valkīrām, klasiskā popmūzikas šova kičs un vulgaritāte izgaismo kvēlojošu, nesamākslotu dramatismu. Kailija citu pēc cita maina radikālus kokošņikus un tērpus, kurus speciāli šim vakaram darinājis modes nams Dolce & Gabbana. Katrā kostīmā ir iekodēts kāds vieglprātīgi pašironisks vai absolūti nopietns sociālpolitisks vēstījums, kā, piemēram, varavīksnes minikleitā. Iestudējums ir dīvains, neizskaidrojams, brīžiem nomācoši baiss. Šajā Ziemassvētku kabarē tiek risinātas ļoti personiskas lietas, tajā spoguļojas visas fobijas un drāmas. Dižā estrādes māksliniece nebaidās iziet ārpus gaumes robežām, jo prot atrast ceļu atpakaļ. Pateicoties Kailijai, popkultūra Ziemassvētku sezonā ir sasniegusi jaunu virsotni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja