Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Elegants noskaņojums un romantisks šarms Pučīni operas Bezdelīga tiešraidē no Ņujorkas

Sestdien, 20. aprīlī, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas tiks demonstrēta Džakomo Pučīni operas Bezdelīga izrāde. Šis ir rūgtensalds mīlas stāsts, kas, salīdzinot ar citiem Pučīni darbiem, tiek iestudēts diezgan reti

Soprāns Endžela Blū atveidos franču kurtizāni Magdu, tenors Džonatans Tetelmens būs ideālistiski noskaņotais Rudžēro, kurš piedāvā alternatīvu Magdas pārgalvīgajai dzīvei. Pie pults stāsies diriģente Speranca Skapuči. Režisora Nikolā Žoela 2008. gadā veidotā, jūgendstila iedvesmotā iestudējuma darbība risinās XX gadsimta 20. gados.

Bezdelīga/La Rondine ir vismazāk zināmā Pučīni brieduma gadu opera, šo faktu ietekmējuši vēsturiskie apstākļi: Pirmajā pasaules karā Itālija un Austrija kļuva par ienaidniecēm, un Vīnē plānotā pirmizrāde nebija iespējama. Opera tika pirmatskaņota 1917. gadā neitrālajā Montekarlo. Sākotnēji šim projektam komponistu uzrunāja Vīnes producenti, kuri vēlējās, lai Pučīni sacerētu opereti. Šī iecere drīz vien tika atmesta, taču Bezdelīgai piemīt elegants noskaņojums un romantisks šarms, partitūru izdaiļo valši, tango un fokstrots.

Par lakstīgalu – putnu, kas lido pretim saulei, – tiek dēvēta operas galvenā varone Magda. Katrs no trim Bezdelīgas cēlieniem uzbur dažādus Francijas dzīves aspektus, kā arī atšķirīgu skatījumu uz mīlestību. Pirmā cēliena darbība notiek Magdas salonā Parīzē, otrais cēliens – Parīzes Latīņu kvartāla deju zālē Bal Bullier, kas pulcē studentus, strādniekus, piedzīvojumus meklējošus vidējās klases pārstāvjus un tūristus, savukārt trešais cēliens risinās Nicas apkaimē Francijas Rivjērā.

Bezdelīga tiek salīdzināta gan ar Džuzepes Verdi Traviatu, gan ar paša Pučīni Bohēmu. Tāpat kā Traviatas varone – kurtizāne Violeta, kuru uztur bagātais barons Divāls, bet kura mīl provinciāli Alfrēdu, – arī Magda ir turīga vīrieša – baņķiera Rambaldo – trofeja. Tāpat kā Violeta, viņa atsakās no savas greznās dzīves patiesas mīlestības dēļ. Viņas izredzētais Rudžēro arī ir no lauku ģimenes, taču daudz naivāks nekā Verdi darba varonis. Atšķirībā no Traviatas un Bohēmas šajā Pučīni operā neviens nemirst. Līdzās Magdai un Rudžēro darbībā ir iesaistīts vēl viens pāris, kura attiecības ir uzgleznotas komiskos toņos (šo pāri tēlo soprāns Emīlija Pogorelca un tenors Behzods Davronovs).

Soprāna Endželas Blū atveidotā Magda ir simpātiska un apburoši pieklājīga, dziedātājas balss izstaro siltumu. Tenoram Džonatanam Tetelmenam šī ir debija uz ASV prestižākā operteātra skatuves, pašlaik viņam ir pievērsta pastiprināta skatītāju un profesionāļu uzmanība – šis mākslinieks, kurš jau divas reizes ir bijis dzirdams koncertos Latvijā, tiek dēvēts par savas paaudzes daudzsološāko lirisko tenoru, Džonatana Tetelmena stiprā puse ir tieši Pučīni repertuārs. Viņa balsī ir gan dedzīgums, gan jūtīgums.

Džonatans Tetelmens piedalīsies arī nākamajā Metropoles operas izrādē, kura 11. maijā tiks translēta kinoteātros, – Pučīni traģēdijā Madama Butterfly. Titullomu tajā spēlēs lietuviešu prīma Asmika Grigorjana.

Informācija: metopera.org, forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja