Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Es gribu iedziļināties tēlā, nevis tikai atveidot fūriju. Elīna Garanča Vīnē debitē Dalilas lomā

Eiropas mūzikas metropolē Vīnē šajās dienās mirdz latviešu zvaigznes – dziedātājas Elīna Garanča un Marina Rebeka, kā arī diriģents Andris Nelsons

Par nedēļas nogales galveno notikumu kļūs franču komponista Kamila Sensānsa Samsona un Dalilas pirmizrāde Vīnes Valsts operā sestdien, 12. maijā. Dalilas lomu pirmo reizi karjerā atveidos mecosoprāns Elīna Garanča, savukārt Samsonu dziedās viens no viņas iecienītākajiem partneriem franču tenors Roberto Alanja. Jauniestudējumu veidojuši itāļu diriģents Marko Armiljato un vācu režisore Aleksandra Lītke.  

Sensānsa operas sižeta pirmsākumi ir meklējami Vecajā derībā Soģu grāmatā. Vardarbības un erotikas caurstrāvotais darbs Samsons un Dalila vēsta par filistiešu un jūdu konfliktu, kurš beidzas ar pasaules galu. Atriebības nolūkos filistiešu daiļava Dalila pavedina jūdu vadoni Samsonu. Elīna Garanča uzsver, ka Dalilas tēls ir daudzkrāsains, intriģējošs un noslēpumains. "Es vienmēr iztēlojos katras savas varones dzīvesstāstu – viņas pagātni un motivāciju. Vēlos, lai mana varone būtu interesanta no pirmās parādīšanās uz skatuves. Mēs maz zinām par Dalilu. No kurienes viņa ir? Vai kādam ir pār viņu vara? Kāda ir viņas ticība? Kādas ir viņas attiecības ar virspriesteri? Veidojot tēlu, es uzdodu sev šos jautājumus," saka Elīna Garanča.

Tenors Roberto Alanja uzskata Dalilu par "vienu no greizsirdīgākajām varonēm operas vēsturē": "Greizsirdības dēļ viņa vēlas nogalināt Samsonu. Viņš pielūdz savu dievu, viņš cenšas glābt savu tautu, un filistieši nespēj uzvarēt Samsonu. Viņa ceļā parādās Dalila – skaista un apburoša –, un viņš nespēj pretoties viņas valdzinājumam. Dalila izrādās spēcīgāka par Samsonu, un viņš padodas." Tomēr Elīna Garanča nevēlas tēlot Dalilu kā ļaunuma iemiesojumu. "Spēcīgas varones – tādas kā Karmena, Dalila, Amnerisa – bieži tiek pārvērstas par klišejām, un viņām tiek uzlikts zīmogs "ļauna sieviete". Es gribu iedziļināties tēlā, nevis tikai atveidot fūriju. Mani interesē Dalilas sarežģītais raksturs." Samsons un Dalila Vīne skanēs arī 15., 18., 21., 25. un 28. maijā.

Atgādināsim, ka pēc vasaras brīvdienām Elīna Garanča un Roberto Alanja atkal satiksies uz skatuves šajā Sensānsa operā – 24. septembrī Samsona un Dalilas pirmizrāde svinīgi atklās Ņujorkas Metropolitēna operas 2018.–2019. gada sezonu.

6. maijā turpat Vīnes Valsts operā Latvijas soprāns Marina Rebeka debitēja Amēlijas lomā Džuzepes Verdi operā Simons Bokanegra. Viņas partneri ir amerikāņu baritons Tomass Hempsons un itāļu tenors Frančesko Meli. Režijas klasiķa Pētera Šteina 2002. gadā iestudēto izrādi diriģē itāļu maestro Evelīno Pido. Simonu Bokanegru varēs noklausīties arī 10. un 13. maijā, savukārt 15. maijā plkst. 19 izrādes ieraksts tiks demonstrēts Rīgas kinoteātrī Splendid Palace.

12. un 13. maijā Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē notiks Vīnes filharmonijas orķestra koncerts, kuru diriģēs Andris Nelsons. Skanēs Ludviga van Bēthovena Devītā simfonija. Solistu vidū būs soprāns Kamilla Nīlunda, alts Gerhilde Rombergere, tenors Klauss Floriāns Fogts un bass Georgs Cepenfelds.

Top komentāri

Bet
B
paliek ledusauksta, laikam ledū iedziļinās:)))
Varbūt
V
Dalilas vietā viņai labāk dziedāt Medūzu?
Nepārsteidz
N
Vok.nodaļas studentiem jau studiju gados māca pamatus - iedziļināties tēlā. Rakstā un virsrakstā izcelts... Baigais "Wow!"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja