Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Festivālā PORTA šonedēļ: latvieši, islandieši, franči un madagaskarietis

Pasaules mūzikas festivāla Porta atklāšanas svētkos šogad no visas sirds un dvēseles izdziedājās krievu romantiķis un eksperimentētājs Pjotrs Naličs ar savu muzikālo kolektīvu. Tagad ir turpinājums - festivāla klasika ar divu dienu lielkoncertiem koncertzālē Palladium: 8. novembrī - ElektroFolk (Latvija), Forshpil (Latvija, Krievija), Kilema (Madagaskara); 9.

novembrī - Árstíðir (Islande), Moussu T e lei Jovents (Francija).8.novembris: ElektroFolk: Kristīne Kārkle-Puriņa (vokāls, vijole), Ilze Grunte (ģitāras), Edgars Kārklis (dūdas), Ainārs Majors (bass), Ilmārs Puriņš (sitaminstrumenti).

Forshpil: Aleksandra Lurje (vokāls), Iļja Šneiveiss (taustiņinstrumenti), Aleksandrs Aleksandrovs (ģitāra), Žeka Lizins (bungas / Krievija).

Kilema (Madagaskara).

Kristīne un Aleksandra abas ir no Latvijas un abas runā mūzikas valodā. Kad skaņas un balsis saplūst, viena otru papildinot, tad saka, ka dvēsele dzied. Kad dvēsele runā, tad acīm nav jāredz. Kristīne dzied izjusti, ar sievišķīgu maigumu un vēl ar vijoli uz pleca to visu nospēlē. Aleksandras ieroči savukārt ir temperaments, ekspresija un meklētājas gars. Kristīne un Aleksandra ir Latvijā spilgtākās pasaules mūzikas jaunās izpildītājas, un jau ceturtdien kopā ar domubiedriem iesāks festivāla pirmo koncertdienu.

Kristīni Kārkle-Puriņa festivālā Porta jau muzicējusi kopā ar Pūces orķestri un Gruzijas etnodžeza trio The Shin kopprojektā Es arī, kā arī uzstājusies plecu pie pleca ar Moldovas etnodžeza apvienību Trigon. Tagad ElektroFolk apvienības pulkā, dziedās, spēlēs, rībinās un dūdos ceturtdien 8. novembrī pulksten 19 koncertzālē Palladium.

Aleksandra Lurje ir spilgtākā klezmermūzikas izpildītāja Latvijā. Dziedāt sākusi trīs gadu vecumā un jau vairākus gadus savu meistarību papildina un slīpē dažādos muzikālos projektos un festivālos visā pasaulē. Festivālā Porta viņa uzstājusies kopā ar saviem domubiedriem grupu Forshpil, veidojot muzikālu saskarsmi ar rokgrupu Dzelzs vilks projektā Borsh.

Ceturtdienas koncerta otrajā daļā, jautru un krāsainu punktu festivāla pirmajai dienai solās pielikt Āfrikas lielākās salas Madagaskaras mūziķis - Kilema. Viņš Rīgā demonstrēs, uz ko spējīgs madagaskariešu nacionālais stīgu instruments marovani. Madagaskaras mūziķim Kilemam (vecāku dotajā vārdā - Randrianantoandro Klements) ir pašas dabas dots talants un muzikalitāte. Mūzikas instrumentus viņš pats meistaro jau kopš bērnības, tikpat dabiski viņš tos iemācījās spēlēt un dziedāt. Deviņdesmitajos gados leģendārā Justin Vali trio sastāvā Kilema muzicēja Womad festivālos visā pasaulē un piedalījās Pītera Geibriela Real World kompānijas skaņu ierakstu sesijās.

Pēc trio izjukšanas Kilema pievērsās madagaskariešu nacionālā stīgu instrumenta marovani popularizēšanai pasaulē, darot to gan solo, gan kvarteta sastāvā.

Divus koncertus izdevīgāk ir klausīties par viena koncerta cenu - 8. un 9. novembra koncertu kopbiļete tikai par :s 15 Ls. Biļetes var iegādāties www.bilesuparadize.lv.

Vairāk informācijas par festivālu: www.festivalporta.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eirovīzijas finālā triumfē Šveice, Donam 16. vieta

Malmē, Zviedrijā, sestdienas vakarā aizvadīts 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, kurā triumfēja Šveice ar Nemo dziesmu The Code. Tikmēr Latvijas pārstāvis Dons ar Hollow izcīnīja 16. vietu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja