Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivālā Rīga Jūrmala debitēs Marisa Jansona vārdā nosauktais festivāla orķestris

Klasiskās mūzikas festivāla Rīga Jūrmala pirmās nedēļas nogales koncertu programmā Bavārijas Radio simfonisko orķestri aizstās jaundibinātais Marisa Jansona vārdā nosauktais festivāla orķestris, kurā ir apvienojušies mūziķi no labākajiem Eiropas orķestriem

2. jūlijā festivāls Rīga Jūrmala paziņoja, ka vadošie orķestru mūziķi no Bavārijas Radio simfoniskā orķestra, Berlīnes filharmonijas orķestra, Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra, Oslo filharmonijas orķestra, Cīrihes Tonhalles orķestra un Vīnes filharmonijas orķestra ir apvienojušies, lai godinātu ievērojamo latviešu diriģentu Marisu Jansonu.

Jaundibinātais Marisa Jansona festivāla orķestris debitēs diriģenta Džona Eliota Gārdinera vadībā festivāla Rīga Jūrmala atklāšanas nedēļas nogalē (16.–18. jūlijā), aizstājot Bavārijas Radio simfonisko orķestri. 

Bavārijas Radio simfoniskais orķestris savu uzstāšanos festivālā atcēla Covid-19 izraisītu iemeslu dēļ, taču pēc tā dalībnieku iniciatīvas tika izveidots jauns orķestris, kura sastāvā muzicēs sešu dažādu kolektīvu mūziķi, kurus vieno liela cieņa pret Marisu Jansonu. Ar Marisa Jansona dzīvesbiedres Irinas Jansones atbalstu orķestris ir nodēvēts par Marisa Jansona festivāla orķestri.

"Mariss patiesi mīlēja visu savu orķestru mūziķus, un mūziķi mīlēja viņu. Šī abpusējā emocionālā saite bija jūtama katrā koncertā," saka Irina Jansone. "Mariss apbrīnoja Klaudio Abbado un viņa festivāla orķestri un vienmēr bija vēlējies izveidot kaut ko līdzīgu. Man daudz nozīmē šis brīdis – brīdis, kad Marisa vēlēšanās ir izpildīta," piebilst Irina Jansone. 

Marisa Jansona festivāla orķestris diriģenta Džona Eliota Gārdinera vadībā 16. jūlijā Dzintaru koncertzālē atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta operas Dons Žuans uvertīru, Mocarta Divdesmito klaviekoncertu (soliste Juidzja Vana) un Roberta Šūmaņa Otro simfoniju, savukārt 18. jūlijā Dzintaru koncertzālē skanēs Roberta Šūmaņa Klavierkoncerts (solists Andrāšs Šifs) un Johannesa Brāmsa Pirmā simfonija.

Marisa Jansona festivāla orķestra un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertmeistars Tomass Reifs saka: "Esam pagodināti un priecīgi izveidot orķestri, kas veltīts mūsu mīļotajam Marisam Jansonam. Pēc tik ilga laika, ko pandēmijas dēļ esam pavadījuši, distancējoties no draugiem un kolēģiem, šī uzstāšanās drošos apstākļos mūzikas festivālā “Rīga Jūrmala” mums visiem dod cerību."

"Jebkuras pēdējā brīža izmaiņas festivāla programmā ir sarežģīts uzdevums, jo īpaši, ja dalību atceļ kāds no vadošajiem Eiropas orķestriem," uzsver festivāla Rīga Jūrmala mākslinieciskais vadītājs Martins Engstrems. "Mēs saprotam Bavārijas Radio simfoniskā orķestra lēmumu un ar nepacietību gaidīsim orķestru pilnā sastāvā atgriežamies nākamajā festivāla sezonā. Esam neticami aizkustināti par to, cik pašaizliedzīgi un ar kādu atdevi orķestra mūziķi virzījuši iniciatīvu – tik īsā laikā izveidot jaunu festivāla orķestri. Esam viņiem no sirds pateicīgi un ar nepacietību gaidām jaunā orķestra uzstāšanos uz festivāla Rīga Jūrmala skatuves."

Informācija par koncertu apmeklējumu

Rūpējoties par festivāla apmeklētāju, mākslinieku un komandas veselību un drošību, festivāla organizatori ir pieņēmuši lēmumu, ka koncertus pirmajā nedēļas nogalē no 16. līdz 18. jūlijam varēs apmeklēt, uzrādot derīgu pabeigtas vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu apliecinošu sertifikātu – digitālā vai drukātā formātā. 

Ievērojot šos drošības noteikumus, koncertu apmeklētājiem un mūziķiem nebūs jānēsā maskas un jāievēro fziskā distancēšanās. Tādējādi visu koncertu ietilpība tiek palielināta līdz 100% kapacitātei, un biļetes uz atvērtajām sēdvietām var iegādāties, sākot ar 2. jūliju. 

Esošie biļešu īpašnieki jau ir informēti par iespējām un nosacījumiem iegādāto biļešu naudas atgriešanai. Festivāla organizatori turpinās rūpīgi sekot situācijai, pielāgojot biļešu tirdzniecības politiku un pasākumu norisi atbilstoši valdības pieņemtajiem lēmumiem. Izmaiņas vai lēmumi tiks paziņoti 14 dienas pirms katras nākamās festivāla nedēļas nogales. 

Informācija par biļetēm un apmeklēšanas noteikumiem ir pieejama festivāla mājaslapā www.riga-jurmala.com.

"Lai festivāls varētu notikt, mums ir stingri jāievēro visi drošības pasākumi, vienlaikus neaizmirstot par mākslinieku un koncertu apmeklētāju pieredzi. Mums ir jābūt elastīgiem un atvērtiem jebkurām izmaiņām, valdības lēmumiem un citiem ar Covid-19 saistītiem apstākļiem. Esmu pateicīga mūsu māksliniekiem, atbalstītājiem un apmeklētājiem par sapratni un atbalstu. Nav šaubu, ka šī festivāla vasara būs pārsteigumu pilna un jaundibinātais Marisam Jansonam veltītais festivāla orķestris būs viens no tiem," saka festivāla Rīga Jūrmala izpilddirektore Zane Čulkstēna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja