Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Festivālā Vīnes klasika uzstāsies Alban Berg Ensemble no Vīnes

Festivālā Vīnes klasika 26. februārī plkst. 19 Mazajā ģildē uzstāsies īpašie viesi - Alban Berg Ensemble, informēja festivāla rīkotāji.

Koncerta programmā būs Ludviga van Bēthovena Trešais klavieru kvartets Domažorā un divi Franča Šūberta darbi par godu autora 225.jubilejai – Adagio e Rondo concertante, un Stīgu kvintets Domažorā. Īpašs viesis šajā koncertā būs izcilā latviešu čelliste Marta Sudraba.

Ludvigs van Bēthovens bija vien četrpadsmit gadus vecs, kad 1785. gadā radīja savus pirmos trīs klavieru kvartetus, kurus mūsdienās pazīstam ar apzīmējumu WoO 36. Kaut arī vēlāk izdevēju nodēvēts par trešo, Domažorā rakstītais patiesībā bijis pirmais. Jauneklīgas degsmes caurstrāvotā partitūra ir arī viens no pašiem pirmajiem žanra paraugiem mūzikas vēsturē. Līdzīgi kā divas desmitgades vēlāk tapušajā Franča Šūberta ar žilbinošu koncertžanra spozmi apveltītajā opusā Agadio e Rondo concertante D 487, arī Vīnes klasiķa skaņdarbā centrālā loma ir atvēlēta klavierēm. Līdzās šīm kamermūzikas pērlēm skanēs arī Šūberta monumentālais Stīgu kvintets Domažorā D956. Tapis vien dažus mēnešus pirms komponista pāragrās nāves, šis emocionāli piepildītais un tehniski nevainojamais romantiķa šedevrs uzskatāms par vienu no visu laiku izcilākajiem kamermūzikas paraugiem. 

Pirmoreiz viesojoties Rīgā, šo pārdomāti veidoto koncertprogrammu atskaņos īsteni repertuāra lietpratēji – Vīnē bāzētais Albana Berga ansamblis. Turpinot sava priekšgājēja – leģendārā Albana Berga stīgu kvarteta – aizsāktās tradīcijas, arī 2016. gadā dibinātais ansamblis specializējas mūzikā, kuras autoru radošajā dzīvē būtisku lomu spēlējusi tieši iespaidīgā Austrijas galvaspilsēta. Godam nesot Albana Berga vārdu, šī sastāva ziņā elastīgā mūziķu apvienība iemantojusi slavu ne vien kā lieliska Jaunās Vīnes skolas pārstāvju mūzikas interprete, bet arī Vīnes klasicisma eksperte, kuras uzmanības lokā allaž ir arī mūsdienu skaņumāksla. 

Šajā programmā Albana Berga ansambļa sastāvā muzicēs arī Latvijas klausītājiem labi pazīstamā čelliste Marta Sudraba. Trīspadsmit gadus būdama arī viena Kremerata Baltica vadošajām māksliniecēm, Sudraba koncertējusi teju visā pasaulē, tostarp žilbinot arī solistes ampluā. Talantīgā latviešu mūziķe jau vairāk nekā desmit gadus par savām mājām sauc tieši Vīni, kur kā brīvmāksliniece sadarbojas ne vien ar dažādiem kamersastāviem, bet arī orķestriem, tostarp pasaulslavenajiem Vīnes filharmoniķiem un Vīnes Valsts operas orķestri, arī Camerata Academica u.c.  

Festivāla Vīnes klasika ietvaros klausītājiem būs iespēja izbaudīt dažādu Vīnes klasiķu muzikālos darbus.

4. martā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā grandiozi izskanēs Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms. Diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā izpildījumā piedalīsies Latvijas Radio koris un orķestris Sinfonietta Rīga kopā ar izciliem Latvijas solistiem – soprānu Guntu Gelgoti, mecosoprānu Ievu Paršu,  tenoru Jāni Kurševu un basu Paulu Putniņu. 

5. martā festivālu noslēgs skaistākās dziesmas un operetes no Vīnes “Zelta laikmeta”. Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas solisti – Marlēna Keine un Rinalds Kandalincevs kopā ar čellisti Ievu Upatnieci, klarnetistu Mārtiņu Circeni un pianisti Agnesi Egliņu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja