Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivāla jubilejā kopā ar korifejiem. Iveta Apkalna, Raimonds Pauls un LNSO festivālā ORGANismi

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi, kuru dzimtajā Rēzeknē iekopusi mūsu pasaulslavenā ērģelniece Iveta Apkalna, svin piekto jubileju.

Līdzīgi kā organismi ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un "organismi" un liekot lietā 2014. gadā koncertzālei iegādātās digitālās Johannus Eclessia ērģeles, festivāla rīkotāji atrod arvien jaunas ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu un stilu saspēles iespējas.

Festivālu atklās Austrijas mūziķu koncertprogramma Ērģeles un arfa 22. oktobrī, savukārt 24. oktobrī pirmatskaņojumu piedzīvos Ivetas Apkalnas, Raimonda Paula un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertprogramma, kurā izskanēs arī tieši Apkalnai radīts maestro jaundarbs. Tikko pieņemto ierobežojumu dēļ diemžēl nevarēs notikt Ivetas Apkalnas, aktiera Gundara Āboliņa un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bērnu kora veidotā koncertuzveduma Ķiršu koks pirmizrāde 25. oktobrī, taču to plānots izrādīt nākamā gada rudenī. Iegādātās biļetes var atdot koncertzāles Gors un Biļešu paradīzes kasēs.

Turpinot tradīciju, ka festivālu atklāj viesi, 22. oktobrī Rēzeknes Gorā uzstāsies Austrijas mūziķu duets – ērģelnieks un komponists Valentīns Feodorofs un arfiste Jūlija Kristīne Lukana. Stilistiski plašajā programmā Ērģeles un arfa skanēs Johana Sebastiāna Baha, Sezāra Franka, Morisa Ravēla, Kloda Debisī un citu komponistu skaņdarbi.

Sadarbībā ar Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolu festivālu ieskandinās arī Ivetas Apkalnas meistarklase. " Nekur nav tik labi kā mājās. Iepriekšējie mēneši mums visiem ir likuši apstāties un padomāt, bez kā mēs nevaram un bez kā mēs arī negribam dzīvot. Arī man. Es nevaru un negribu dzīvot bez savas dzimtās Rēzeknes, tāpēc esmu atbraukusi šeit. Esmu arī sapratusi, ka nevaru un negribu dzīvot bez publikas," saka pasaulslavenā ērģelniece.

Galveno festivāla notikumu – Ivetas Apkalnas, maestro Raimonda Paula un LNSO īpaši festivālam radīto koncertprogrammu, kuru diriģēs Jānis Stafeckis, varēs baudīt gan sestdienas, 24. oktobra, vakara koncertā plkst. 18 (tostarp arī attālināti LR3 Klasika tiešraidē), gan publiskajā ģenerālmēģinājumā. Plkst. 17. notiks pirmskoncerta saruna. Līdzās Gijas Kančeli un Semjuela Bārbera darbiem skanēs Raimonda Paula kompozīcijas jaunos aranžējumos un pārlikumos ērģelēm, kurus veidojusi komponiste Anna Veismane. Maestro Raimonds Pauls, kura darbu klāstā ir arī dramatiskā balāde Ērģeles naktī, sagatavojis pārsteigumu – tieši Ivetai Apkalnai rakstītu skaņdarbu Pie baznīcas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja