Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

FOTO: Liepājas koncertzālē izskanējusi koncertprogramma Skaistākās krievu romances

Svētdien, 25. oktobrī, Liepājas koncertzālē Lielais dzintars Latvijas Nacionālās operas un baleta mākslinieki - tenors Mihails Čulpajevs un pianists Mārtiņš Zilberts - pirmatskaņoja jaunu koncertprogrammu Skaistākās krievu romances.

Jauno koncertprogrammu solists Mihails Čulpajevs raksturoja šādi: "Koncerts notiks divās daļās, katrai daļai novelkot robežu starp klasiku un mūsdienām. Pirmajā daļā būs iespēja iepazīties ar Rahmaņinova, Čaikovska un Gļinkas skaņdarbiem. Savukārt otrajā daļā mēs iedziļināsimies Stravinska mūzikas īpatnējajā un reizēm eksperimentālajā skanējumā, kā arī Sviridova, Ščedrina un citu komponistu daiļradē."

Programmu atklāja Mihaila Gļinkas un Aleksandra Puškina Es šeit, Inezilja - koša laikmeta liecība par Spānijas valdzinājumu un šīs valsts īpašo lomu krievu kultūrā. Mihails Gļinka ir fundaments, uz kura veikuma balstās 19. gadsimta krievu mūzikas daiļrade. Romancei Gļinkas mūzikā ir nozīmīga vieta, un tās tapušas visa komponista radošā mūža ilgumā. Līdzīga nozīme romancei ir arī Pētera Čaikovska un Sergeja Rahmaņinova daiļradē, kuru sarakstītās solodziesmas izskanēja pirmās dalas turpinājumā.

Vakara otro daļu atklāja Leonīda Desjatņikova ironiskā un vienlaikus nostalģiskā etīde Bet es… no cikla Mīla un dzejnieka dzīve, bet turpinājumā – neliela miniatūra no  krievu dzīvā klasiķa Rodiona Ščedrina jaunības gadu groteskā cikla Trīs solfedžo. Komponista Igora Stravinska daiļradi klausītāji iepazina ar dziesmu Neaizmirstulīte, kas ir Stravinska veltījums mātei – dziedātājai un pianistei Annai Holodovskai, taču Skaitāmpants ir no komponista tik tīkamajām rotaļām ar folkloras motīviem. Programmas noslēgumā skanēja Ziemas ceļš un Tuvojoties Ižoriem no Georgija Sviridova sešu dziesmu cikla ar Aleksandra Puškina dzeju.

Tenors Mihails Čuļpajevs sevi izcili pierādījis kā solo mākslinieks Latvijas Nacionālajā operā vairāku sezonu garumā. Šosezon Mihails uz LNOB skatuves piedzīvo divas debijas Džuzepes Verdi operās - harismātiskais solists iejutīsies Alfrēda lomā izrādē Traviata un Gabrielo Adoro lomā operā Simons Bokanegra. Pianists Mārtiņš Zilberts ir Latvijas Nacionālās operas un Baleta galvenais solistu koncertmeistars kopš 2008. gada. Aizvadītajā sezonā nominēts valsts augstākajam apbalvojumam - Lielajai mūzikas balvai 2019 par Izcilu darbu kameransamblī, savukārt 2018. gadā saņēmis Latvijas Nacionālās operas fonda balvu par Izcilu sniegumu gada garumā.

Koncerts papildināja koncertsēriju Personīgi, kuras turpinājumā svētdien, 22. novembrī, pulksten 15 Liepājas koncertzālē viesosies pianists Reinis Zariņš, vijolniece Eva Bindere un čelliste Kristīne Blaumane jeb Trio Palladio. Programmu atklās britu komponistes Rebekas Klārkas klaviertrio un Santas Ratnieces skaņdarba pasaules pirmatskaņojums, bet turpinājumā – vācu ģēnija Fēliksa Mendelszona klaviertrio un Pētera Vaska Vientuļais eņģelis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja