Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Glastonberijas festivāla tiešsaistes koncerta programmā tiks ievērots dzimumu līdzsvars

Glastonberijas festivāls Anglijā šovasar nenotiks, taču tā rīkotāji ir paziņojuši, ka 22. maijā fani varēs pieslēgties virtuālam piecu stundu koncertam. Tas tiks pārraidīts no festivāla norises vietas – Vortijas zemnieku saimniecības Piltonas ciematā Samersetā

Glastonberijas festivāls ir slavenākais un tradīcijām bagātākais šāda mēroga mūzikas pasākums pasaulē. Tas ir kļuvis par Lielbritānijas kultūras simbolu. Festivālu kopš 1970. gada ir rīkojis piensaimnieks Maikls Īviss, tagad vadības grožus pārņēmusi viņa meita Emīlija Īvisa. Katru gadu tas pulcējis 210 000 apmeklētāju, biļetes vienmēr tikušas pārdotas vēl pirms programmas izziņošanas – visi zina, ka šeit spēlē tikai labākie mūziķi. Pandēmijas dēļ festivāls atcelts otro gadu pēc kārtas.  

Dalību tiešsaistes koncertā ir apstiprinājuši Deimons Olberns, Džordža Smita, Maikls Kivanuka, Keino, grupas Coldplay, Haim, Idles, Wolf Alice un dīdžejs Hanija Dižona. Viņi uzstāsies dažādās vietās festivāla teritorijā. "Tas būs kā festivāls, tikai bez skatītāju klātbūtnes. Cilvēki to vēros savās mājās un, cerams, sajutīs festivāla garu," saka Emīlija Īvisa. Par fonu kļūs nevis cilvēku pūļi, bet Samersetas lauku ainava. Piemēram, Deimons Olberns muzicēs saulrietā Glastonberijas akmens aplī, kas atgādina Stonhendžu. Pasākumā piedalīsies dzejnieki, reperi, iluzionisti un vizuālie mākslinieki. Izvēlētais laiks – pavasara beigas – atbilst, lai svinētu atdzimšanu, uzskata Emīlija Īvisa. "Maijā saimniecībā virmo dzīve, dzīvžogi ir pilni ar meža suņburkšķiem un savvaļas ķiplokiem. Viss atdzimst, un mēs vēlamies iemūžināt cerību pirms vasaras atnākšanas," viņa piebilst. 

Lai vērotu koncertu 22. maijā, būs nepieciešams iegādāties biļetes – tās maksā 23 eiro. Tie, kuri samaksās 50 eiro, saņems arī virtuālā festivāla plakātu. No plakātu pārdošanas iegūtie līdzekļi tiks novirzīti koncertindustrijas tehnisko darbinieku fonda Stagehand atbalstam. Savukārt biļešu tirdzniecības ieņēmumi ne tikai palīdzēs nodrošināt festivāla norisi 2022. gadā, bet arī tiks ziedoti trim labdarības organizācijām, ar kurām sadarbojas Glastonberijas festivāls, – Oxfam, Greenpeace un WaterAid. Visi mūziķi, kuri būs dzirdami virtuālajā pasākumā, ir atteikušies no honorāra – tādējādi viņi pauž atbalstu festivālam un tā idejām. Tiešsaistes koncerts ir iecerēts kā "neprātīga nakts festivālā", stāsta Emīlija Īvisa. To veidos režisors Pols Dagdeils, kurš ir uzņēmis popzvaigžņu Teilores Sviftas un Arianas Grandes koncertfilmas.  

Emīlija Īvisa cer, ka Glastonberijas festivāls varēs notikt 2022. gada vasarā. Ja apstākļi atļaus, festivāla rīkotāji vēlētos piedāvāt divu dienu pasākumu arī šā gada septembrī. Festivāls ir apņēmības pilns ievērot dzimumu vienlīdzību savā programmā. Daudzi festivāli tiek kritizēti, jo tajos joprojām dominē mūziķi vīrieši – tā vairs neesot nejaušība, bet gan apzināta sieviešu izslēgšana, uzskata daudzveidības un iekļaušanas politikas eksperti. Līdzsvara ideju atbalsta arī Glastonberijas festivāls.

"Mūsu tiešsaistes notikuma programma ir sabalansēta – tas nemaz nav tik sarežģīti," sarunā ar laikrakstu The Guardian apgalvo Emīlija Īvisa. "Ja festivāla programma tiek plānota, ievērojot dzimumu vienlīdzības principus, var izveidot tādu dalībnieku sastāvu, kas uzrunā gan vīriešus, gan sievietes. Tā nav raķešu zinātne. Dažreiz cilvēki par šo tēmu runā tā, it kā tas būtu kaut kas neiespējams. Ja kādam ir jautājumi, es varu palīdzēt ar padomu! Šī situācija ir jārisina ne tikai koncertindustrijā, bet arī plašāk – jāvērtē, kādas dziesmas tiek atskaņotas radio, ar kādiem māksliniekiem paraksta līgumus ierakstu kompānijas. Tikt ar to galā nav grūti, ticiet man. Vienkārši ir jāsaņemas un mazliet jāpieliek pūles," ir pārliecināta Emīlija Īvisa.  

Glastonberijas festivāla virtuālais koncerts tiešsaistē būs skatāms tikai vienu reizi norādītajā laikā (skatītāji varēs izvēlēties sev piemērotāko laika zonu). Vēlāk straumēšanas režīmā tas nebūs pieejams. Koncerts notiks vienā dienā ar Eirovīzijas dziesmu konkursa finālu Roterdamā.  

Informācija un biļetes: www.glastonburyfestivals.co.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja