Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Grupa The 1975 festivālā Positivus. Labākie no britiem

Grupa The 1975 ir savā pilnbriedā, un Salacgrīvā mums būs iespēja par to pārliecināties

Kad britu poproka grupa The 1975 pirms piecām vasarām pirmo reizi kāpa uz lielākās skatuves festivālā Positivus, četrotne tikai nesen bija paostījusi slavas smaržu. Šonedēļ Salacgrīvā mūziķi atgriežas jau kā vieni no pašlaik populārākajiem britu māksliniekiem, kuri ir izdevuši trīs klausītāju un kritiķu atzītus studijas albumus, saņēmuši lērumu industrijas balvu un uz koncertiem visā pasaulē pulcē desmitiem tūkstošus fanu.

Grupas naba ir stiegrainais un cirtainais dziedātājs Metjū Hīlijs, kurš uz skatuves un publiskajā dzīvē ievēro lecīgas rokzvaigznes uzvedības kodeksu, bet nekautrējas būt arī vienkāršs un piezemēts, atklāti stāstot par savām vājībām.

 

Lasiet Džeku Keruaku

Britu salās plaši pazīstamu aktieru Denīzes Velšas un Tima Hīlija dēls Metjū un pārējie nemainīgie The 1975 dalībnieki Ādams Hanns, Ross Makdonalds un Džordžs Daniels satikās 2002. gadā pamatskolā Vilmslovā, Mančestras piepilsētā.

Jaunie draugi sāka kopīgi muzicēt. "Kad tev ir trīspadsmit gadu, tu nedari īsti neko, jo domā, ka esi stilīgs," Metjū Hīlijs 2013. gadā stāstīja intervijā podkāstam Richie T Experience. "Viss, ko tu dari, ir tikai prieka pēc. Domāju, ka tas ir bijis galvenais faktors, kas mūs ir saturējis kopā. Mēs nekad neesam ielaidušies kompromisos."

Kolektīva sākumposmā puiši tuvējās apkaimes klubos izpildīja pazīstamu pankroka dziesmu kaverversijas. Grupai ilgāku laiku nebija pastāvīga nosaukuma. "Mums laikam ir bijuši kādi septiņi vai astoņi nosaukumi. Man šķiet, ka grupas pirmais nosaukums bija Me & You Vs. Them, tad mēs bijām Drive Like I Do, pēc tam Big Sleep un The Slow Down. Un tad mēs nonācām pie The 1975. Tas ir brīdis, kad mēs patiešām kļuvām par īstu grupu," prāto Metjū.

Nosaukumam, ar kuru kolektīvs ieguva popularitāti, ir savs stāsts. Kāds draugs Metjū uzdāvināja jau palietotu amerikāņu rakstnieka Džeka Keruaka grāmatu Ceļā. Kāds no iepriekšējiem saimniekiem tajā bija veicis neskaitāmas piezīmes. Viens no ierakstiem vēstīja: "1. jūnijs, 1975." Metjū vēlāk grāmatu esot atdevis kādai meitenei.

 

Mileniāļu OK Computer

The 1975 pirmos panākumus ar savām dziesmām guva 2012. gadā, kad grupas skaņdarbi The City un Sex izskanēja britu sabiedriskā radio BBC ēterā. 2013. gada pavasarī dziesma Chocolate, ko pati grupa dēvē par mīlestības vēstuli dzimtās Vilmslovas varasiestādēm, uzkāpa līdz 19. vietai Apvienotās Karalistes oficiālajā dziesmu topā. Pirms debijas albuma iznākšanas tā paša gada rudenī The 1975 iesildīja nesen Rīgā koncertējušo rokgrupu Muse tās pasaules turnejā un pēc tam arī izpelnījās godu iesildīt The Rolling Stones pirms leģendārā ansambļa šova Londonas Haidparkā.

Grupas vārdā nosauktā debijas plate, kuras skanējumu spēcīgi ir ietekmējusi 80. gadu popmūzika, britu albumu topā debitēja pirmajā vietā. Klausītāji The 1975 "pirmdzimto" uzņēma ar sajūsmu, savukārt mūzikas kritiķu atsauksmes svārstījās no slavinošām līdz nicinošām.

2013. gadā iznākušais albums I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It, kurā The 1975 nebaidās eksperimentēt, ne tikai iekaroja britu un ASV albumu topus, bet arī kļuva par vienu no kritiķu visvairāk slavētajiem tā gada ierakstiem. Prominentais britu mūzikas medijs NME to pasludināja par gada albumu, savukārt amerikāņu žurnāls Rolling Stone tam piešķīra gada popmūzikas albuma godu.

The 1975 jaunākais albums A Brief Inquiry into Online Relationships dienasgaismu ieraudzīja pašā 2018. gada nogalē, bet tik un tā kļuva par vienu no visintensīvāk apspriestajiem. Tas ir eklektisks ieraksts, kurā grupas solists un dziesmu vārdu autors Metjū Hīlijs reflektē par cilvēku fizisko un emocionālo atsvešinātību laikmetā, kad mēs cits citu varam daudz vieglāk sasniegt nekā jebkad iepriekš. NME žurnālists Dens Stabss to pat nodēvēja par mileniāļu paaudzes OK Computer, salīdzinot A Brief Inquiry into Online Relationships ar grupas Radiohead slaveno 1997. gada ierakstu. Tas ļāva The 1975 kārtējo reizi pagozēties britu albumu topa pirmajā vietā un atnesa grupai Lielbritānijas mūzikas ierakstu balvu Brit Award par 2018. gada albumu.

 

Zvaigznes ikdiena

The 1975 divreiz – 2017. un 2019. gadā – ir saņēmusi Brit Award kā Gada britu grupa. Tas ir apbalvojums, ko savulaik ir ieguvuši tādi britu mūzikas grandi kā The Beatles, The Police, The Cure, Blur un Coldplay.

Prese ir daudz prātojusi, kas ir The 1975. Savas pārdomas par to ir grupas līderim. "Tā nav rokgrupa. Tā ir rokgrupa tādā izpratnē, ka mēs esam četri baltie čaļi, kuri diezgan daudz spēlē ģitāru. Mēs drīzāk esam R&B grupa," Metjū Hīlijs pagājušā gada beigās neilgi pirms The 1975 trešā albuma iznākšanas sacīja intervijā amerikāņu izdevumam Vulture.

Metjū neapšaubāmi ir grupas seja, īstens sociālo tīklu lauva un influensers ar 1,2 miljoniem sekotāju populārajā vietnē Instagram, kur viņš regulāri publicē pārsvarā muļķīgus fotoattēlus, kuros iemūžināti modernās rokzvaigznes ikdienas mirkļi. Instagram profilā viņš sevi ironiski dēvē par "emo lordu".

Metjū Hīlijs nekautrējas atklāti runāt par savām emocionālajām traumām un cīņu ar atkarību no heroīna. Intervijās viņš ir stāstījis, ka lietojis spēcīgo narkotiku aptuveni četrus gadus laikā starp The 1975 pirmo un otro albumu. Taču viņš savā atkarību problēmā nevaino slavu vai naudu. "Es domāju, ka tas būtu noticis tāpat," Mets sacījis īru avīzei The Independent. "Jau kopš agra vecuma man ir bijusi vēlme sevi nomierināt." Pēc atbrīvošanās no heroīna jūga viņš esot lielākā harmonijā ar sevi. "Es baidos no pasaules, bet vairs nebaidos no sevis."

Viņam arī ir viedoklis par mūziķa misiju – mainīt sabiedrību, iedvesmojot indivīdus.

 

Grupa The 1975 festivālā Positivus uzstāsies piektdien, 26. jūlijā, plkst. 21.45 uz galvenās skatuves

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja