Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Iegriez rombiņu, kur vēlies! Nedēļas nogalē – festivāls Zemlika

Vienpadsmitais festivāls Zemlika 21. un 22. oktobrī aicina baudīt mūziku, mākslu un izrādes Latvijas mazākajā pilsētā Durbē

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls Zemlika ar rombiņu logo jau ir kļuvis par tādu kā rudens rituālu muzikālu piedzīvojumu meklētājiem, kuri vienu nedēļas nogali dodas pavadīt Latvijas mazākajā pilsētā Durbē, kas atrodas Kurzemē pa ceļam uz Liepāju. Vienas ielas garumā dažu minūšu laikā izstaigājamas visas vietas, kurās notiek koncerti un citas festivāla aktivitātes: Durbes luterāņu baznīca (tās priekšā pa dienu notiek arī tirdziņš ar vietējo lauksaimnieku gardumiem), Ata Kronvalda vēsturiskā skolas ēka, Durbes kultūras nams, bijušā veikala un noliktavu telpas un ne mazāk svarīgais festivāla bārs Akacis, kas atdzīvojas ik reizi no jauna tikai uz festivāla laiku.

Šogad būs arī jaunas, iepriekš vēl neapgūtas vietas – vairāki durbenieki atsevišķas festivāla norises laipni gatavi uzņemt savos pagalmos un bijušajā Durbes grāmatnīcā.

Satuvina vai atgrūž 

Mierīgi ceļojot starp šīm Durbes vietām, vienmēr var sastapt kādu, iespējams, iepriekš pat nepazīstamu cilvēku, lai pārrunātu pieredzēto un vēl gaidāmo, jo mūzika satuvina. Vai arī atgrūž, jo kā gan būtu iespējams ilgstoši uzturēties vienā skaņas telpā ar kādu, kurš klausās to, kas tavām ausīm nav pieņemams?

Pirms diviem gadiem festivālam bija paredzēts svinēt desmit gadu jubileju, tomēr tas tika nosaukts par devīto ar pusi, jo ceļošanas un pulcēšanās ierobežojumu dēļ vairāki mākslinieki nevarēja ierasties un programmu nācās mainīt. Pagājušogad Zemlika nevarēja notikt joprojām to pašu ierobežojumu dēļ, bet šogad, ja visas kārtis kritīs labvēlīgi, festivāls notiks vienpadsmito reizi. Apmeklētāji zina, ka piedāvājums neļauj vilties, jo rīkotāja gaumei var uzticēties – Miks Magone vairāku gadu garumā rīkojis vērtīgus koncertus arī Rīgā un vēl nesen bijis Ventspils koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs, kurš turp aicinājis izcilus dažādu žanru mūziķus no visas pasaules, bet pat pašas labākās lietas nav mūžīgas, un jebkura atlikšana uz nākamo reizi var novest pie tā, ka diemžēl ir jau nokavēts.

Ekskluzīvi – Baby Dee

Šīgada Zemlikas programmā par pašu īpašāko notikumu kļūs amerikāņu performanču mākslinieces, ērģelnieces, pianistes un dziesminieces Baby Dee uzstāšanās – ne tikai tāpēc, ka viņas priekšnesumi ir pārpasaulīgi piedzīvojumi klātesošajiem. Pirms dažiem gadiem Mazulīte Dī paziņoja, ka pamet skatuvi un publiskus koncertus vairs nesniegs, taču izņēmuma kārtā paviesoties Durbē viņa ir gatava.

Festivāla dalībnieku sarakstā ir vācu akordeoniste un dziesmu autore Joanna Gemma Auguri, kuru mēdzot uzskatīt par skumjāko no dziesminiecēm, dzejniece un skaņu māksliniece Fogelle no Zviedrijas ("Balss, kas caursit skaņu un klusumu, kļūstot par pievilkšanās punktu, kurā eksistenciālas bailes un sievišķība ir reizē balva un lāsts," – vēstīts Zemlikas paziņojumā), pazīstamās rokgrupas Swans ilggadējais dalībnieks ģitārists Kristofs Hāns.

Beļģu klarnetists un komponists Bens Bertrāns ar savu instrumentu – basa klarneti – "visus klausītājus nolaupa, lai caur cilpām un efektiem aizvestu prom ceļojumā, kurš beigās izvēršas hipnotisks, jo maņās jaucas tradicionālā un aizlaiku mūzika, Reihs un Railijs, un elektronika". Britu mūziķes un aktrises Kīlijas Forsaitas vibrato raksturots kā "stiklu griezīgs", un klausīšanās tajā esot kā došanās spēcinošā pastaigā pa tīreli. Ceļojumu no laikmetīgā līdz tradicionālajam un no austrumiem līdz rietumiem piedāvās čelliste no Vācijas Anja Lehnere. Projekts Kuula Hetke (Igaunija) ir divu jaunu dāmu – Katarīnas un Kertas – flautām apspēlētas melodijas no vecvecāku dzimtajām vietām.

Latvieši Zemlikā 

Vietējos mūziķus šogad pārstāvēs Domenique Dumont (multiinstrumentālists Artūrs Liepiņš un etnomuzikoloģe Anete Stuce), kas vairāk koncertē Francijā nekā Latvijā, un arī šoreiz kā trešais dalībnieks tiek minēts kāds franču teicējs. Iespējams, tikai un vienīgi Zemlikā šogad vēl būs dzirdama viena no labākajām mūsdienu latviešu rokgrupām Židrūns un pēdējos gados izveidotā instrumentālā, dažkārt ar dzejas lasījumiem vai dziedājumiem papildinātā (Juris Simanovičs, Aleksandrs Aleksandrovs, Filips Derums, Marija Luīze Meļķe) muzikālā apvienība DZ, kas ir kā turpinājums vai atvasinājums grupai , kura savulaik uzvarēja Radio NABA un Latvijas Universitātes jauno grupu konkursā Hadrons, bet nekur nav pazudusi un arī vēl šogad uzstājās festivālā Positivus.

Aktieri un mūziķi Ansis Bētiņš un Artūrs Čukurs uzstāsies ar slāvu tautu dziedājumiem, īpašu uzsvaru programmā liekot uz ukraiņu tautasdziesmām un garīgajiem dziedājumiem, kas lielākoties balstīti mutvārdu tradīcijās un melodijās, kam nav atrodami konkrēti autori un komponisti. Echo Minimal ir Jurija Santalova audioprojekts, kurā skaņa rodas, izmantojot elektrisko ģitāru un delay efektus. Jebkurš gaidāmais priekšnesums ir tā vērts, lai dotos uz Durbi, un atliek tikai apskaust tos, kuriem šī būs pirmā tikšanās, jo tā vienmēr ir visnozīmīgākā. Braucam! Kas būs nākamgad, šodien vairs nezina neviens.

Zemlika
Durbē 21.–22.X
Biļetes bezrindas.lv EUR 35–135
zemlika.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja