Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Intervija ar Reel Big Fish dziedātāju Āronu Baretu: Lai visiem ir jautri

Mūsu mērķis ir izklaidēt cilvēkus. Divas amerikāņu un viena pašmāju ska grupa koncertzālē Palladium

Zinātāji saka – straujais un dejojamais ska nebūt nav pankroks, kam pievienotas dažas taures, – šī mūzika esot krietni senāka, radusies Jamaikā, un no tās ir izveidojies regejs, kad gan mūziķi, gan dejotāji karstajā saulē paguruši un sākuši visu darīt lēnāk. Tas bija laikos, kad viss notika dabiskā ceļā. Tikt par to visu skaidrībā vai vienkārši papriecāties varēs koncertzālē Palladium, kurā uzstāsies pašmāju grupa All Day Long un viesi – Suburban Legends un Reel Big Fish. Otrā ir viena no pasaulē pazīstamākajām ska mūzikas grupām, kam savulaik pat izdevies nokļūt MTV un lielo mūzikas ierakstu kompāniju paspārnē. Vienīgo grupas dalībnieku, kurš tajā darbojas jau divdesmit gadu, – dziedātāju un ģitāristu Āronu Baretu – izdevās sazvanīt Lielbritānijā, kur ansamblis februārī ar 17 koncertiem sāka savu pagājušā gada albuma Candy Coated Fury Eiropas turneju.

Vai Reel Big Fish varētu pilnībā dēvēt par tavu grupu, ja jau vienīgais tajā esi tik ilgi?

Mēs vienmēr drīzāk esam bijuši kā grupa, un pārējie dalībnieki ir kas vairāk nekā pavadošais sastāvs. 90. gadu sākumā es biju turpat tuvumā, spēlēju citās grupās un 1993. gadā pievienojos Reel Big Fish. Sastāvs pastāvīgi mainās, jo mēs spēlējam ap 250 koncertu gadā, daudzi vēlas vairāk laika veltīt sievām un bērniem, un tas ir normāli. Ja pastāvīgi atrodies izbraucienos, ģimenes dzīve jāupurē vai arī tā ir tikai formāla.

Nereti ska grupās ir ļoti daudz cilvēku – cik esat jūs?

Pašlaik mēs esam seši – bass, bungas, ģitāra, saksofons, trombons un trompete. Pūtēji skolā mācījušies džeza klasē un iepriekš spēlējuši dažādās džeza grupās.

Reiz man krievu ska grupas Spitfire taustiņinstrumentālists Iļja Rogačevskis teica, ka ska esot ļoti viegli spēlēt.

Ha-ha-ha! Tā patiešām nav pati sarežģītākā mūzika pasaulē – varētu darīt daudz visādu lietu, lai to tādu padarītu un sabojātu sev dzīvi, taču tas nav mūsu mērķis. Mēs esam vienkārši cilvēki, un mums galvenais, lai mūzika būtu dejojama un jautra, dziesmās jāiepin kāds joks, lai tās būtu viegli uztveramas jebkuram un cilvēki varētu tās baudīt, pārāk daudz nedomājot.

Iespējams, es kaut ko nezinu, taču, manuprāt, ska nebūt nav pats izplatītākais žanrs ASV, kur jūsu darbības pirmajos gados radās grunge un žanrs, ko vēlāk nosauca par nu metal.

Jā, tev taisnība – ska joprojām nav diez cik izplatīts ASV. Es arī, kad 90. gadu sākumā sāku spēlēt ģitāru, klausījos klasisko roku – Džimiju Hendriksu, Led Zeppelin, AC/DC, 80. gadu amerikāņu heavy metalPoison, arī Bon Jovi un tamlīdzīgus, ko tikai tīņu vecumā var uztvert nopietni, taču aizrāvos ar pankroku, regeju un it īpaši ska, par ko esmu ļoti laimīgs, jo šī mūzika mainīja manu dzīvi, kaut arī tā bija un joprojām ir underground skatuves parādība.

Latvijā tā gluži nav – jūsu iepriekšējais koncerts bija pārpildīts, tāpēc šoreiz spēlēsiet uz lielākas skatuves, uz kuras uzstājušās grupas Garbage un Mastodon.

Jā, es atceros to iepriekšējo koncertu – cilvēku tur bija vesela jūra. Abas tevis pieminētās ir ļoti lielas grupas, taču katrā pasaules vietā ir citādi – vienmēr jābūt gataviem spēlēt arī cilvēkiem, kuri mūs nezina, un ar ska mūziku iespējams aizraut un iekustināt klausītājus, kuri konkrētās dziesmas nav dzirdējuši. Vienīgais priekšnoteikums, lai cilvēki būtu atvērti un gatavi mūs ielaist sevī. Mūsu albumi ir paredzēti iegādei pēc koncertiem tiem, kuriem, mūsu priekšnesumu klausoties, ir radusies interese, nevis otrādi. Savulaik mūsu dziesmas Sell Out klips daudz tika rādīts MTV, un tas veicināja mūsu popularitāti. Tagad viss ir mainījies – klipus cilvēki skatās YouTube, TV un radio diktātam vairs nepakļaujoties, un mums patiesībā daudz svarīgāki ir fani, kuri mūziku izvēlas paši, nevis kuriem mēs esam iesmērēti, jo mūs rāda ekrānā.

Kādu mūziku pašam tagad patīk klausīties?

Man patīk metāls, pat death metal, regejs, ska, rokenrols, popmūzika, kantrimūzika.

Vai kaverversijas, ko esat spēlējuši, norāda uz jūsu pašu muzikālajām simpātijām? Piemēram, vai jūsu ska versijas Aha dziesmai Take on Me, Pixies hitam Where Is My Mind un Duran Duran gabalam Hungry Like the Wolf var uzskatīt par parodijām vai simpātiju apliecinājumiem?

Kā jau minēju, mūsu mērķis ir izklaidēt cilvēkus, tāpēc var paņemt nopietnu dziesmu un to padarīt jautru, jo arī daudzās mūsu pašu dziesmās teksti nemaz nav tik dzīvespriecīgi kā dziesmu ritmiskais zīmējums. Melodijas, kuras mums nepatīk, mēs taču nespēlēsim, jo kāpēc būtu pašiem sevi katrā koncertā jāmoka? Iepriecinot citus, ir jāpriecājas arī pašiem, un, ja muzicēšana vairs nesagādā prieku, ir jāmeklē cita nodarbošanās.

Reel Big Fish

Piedalās grupas Suburban Legends (ASV) un All Day Long

Koncertzālē Palladium 22.III plkst. 20 Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 12 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja