Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izdots kora mūzikas albums Jānis Zālīts: kopotas kora dziesmas

Nacionālā mūzikas ierakstu kompānija Skani laidusi klajā vērienīgu kora mūzikas albumu Jānis Zālīts: kopotas kora dziesmas, kurā ieskaņotas visas 44 izcilā latviešu impresionista kompozīcijas Latvijas Radio kora izpildījumā. Reizē ar jaunā dubultalbuma iznākšanu izdevniecība Musica Baltica klajā laiž arī visu ieskaņoto darbu partitūras, informēja Skani izpildproducents Egīls Šēfers.

"Šis ir īpaši svarīgi, jo nereti saskaramies ar situāciju, kad izdodam jaunu albumu ar vēl nekad neieskaņotu latviešu mūziku un saņemam jautājumus no sadarbības partneriem ārvalstīs – kur var dabūt notis? Šāda albuma izdošana ir kā vainagojums daudzu gadu rūpīgam un mērķtiecīgam darbam," pauž Egīls Šēfers, Skani izpildproducents. 

Lai arī dažas no Zālīša dziesmām (piemēram, Kad nakts, Birztaliņa, Kā sniegi kalnu galotnēs) ir populāras un koru iemīļotas, viss komponista devums kora mūzikas žanrā līdz šim nemaz nav ticis nedz apzināts, nedz izpētīts. Pirms varēja tapt nošu izdevums un jaunais ieraksts, diriģents Sigvards Kļava un mūzikas pētniece Agnese Pauniņa veica nozīmīgu pētniecisku darbu, un tagad var droši sacīt – viena latviešu komponista kormūzika nu ir sakārtota.

"Zālīša dziesmās centieni pielietot visus modernās harmonijas līdzekļus vainagojas ar neapstrīdamiem panākumiem. Tās ar savu svaigumu un nepiespiesto ilustrāciju, ar dzīvajām krāsām iekaro klausītājus. Zālīts – vissvaigākais un visnerātnākais ne tik vien mūsu jaunāko autoru starpā," – tā 1913. gadā sava tolaik vēl studenta Jāņa Zālīša (1884–1943) pirmos pieteikumus kormūzikā vērtē profesors Jāzeps Vītols. Tas ir laiks, kad Latvijā vēl nav profesionālu koru, kas varētu kalpot par daiļrades laboratoriju jaunu ceļu meklētājiem. Tas arīdzan ir laiks, kad augstā godā vēl tiek turētas vācu korāļu stila tradīcijas. Bet Jānis Zālīts ir drosmīgs novators, kas tiecas pēc laikmetīgas elpas mūzikā. Daudzus viņa laikabiedrus tas izaicina uz iesīkstējušu uzskatu pārskatīšanu, kā arī kora dziedātājus un diriģentus – uz nereti radikālu izkāpšanu no komforta zonas. 

Zālīša meistarība ir pasaules mūzikas bagātību tuva pazīšana, spējot savu daiļradi nosargāt no uzkrītošiem ietekmju nospiedumiem. Tā ir prasme netverami savā jaunradē ieaust latvisko kodu, kā arī saglabāt stilistiskās izteiksmes viengabalainību no savas pirmās dziesmas līdz pēdējai.

Dziedātājiem un klausītājiem visā pasaulē tagad ir pieejams gan pētījums angļu valodā, gan notis, kā arī šis pasakaini impresionistiskais ieraksts. 

Jānis Zālīts: kopotas kora dziesmas ir jau 39 nacionālās ierakstu kompānijas Skani starptautiski izdotais albums, kas pie klausītājiem iznāk kā CD, tā digitālo lejuplāžu un straumēšanas formātos, tai skaitā visās pieejamās digitālās platformās (Spotify, iTunes, Apple Music, Google Play, Amazon Prime, Primephonic, NAxos Music Library, Pandora, Napster, Deezer, YouTube  u.c.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja