Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kā uzvilkta atspere. Nika Keiva koncertfilma uz Kino Citadele ekrāna

Kamēr gaidām Niku Keivu šovasar festivālā Positivus, tikai vienā kinoseansā var ielūkoties viņa pagājušā gada koncertā Dānijā

Pirms diviem gadiem, gaidot Igija Popa uzstāšanos festivālā Positivus Salacgrīvā, tikai vienā ekskluzīvā seansā tika demonstrēta viņa iepriekšējā gada koncertfilma. Šopavasar, kamēr gaidām Nika Keiva un viņa grupas The Bad Seeds uzstāšanos festivālā 22. jūlijā, vienā seansā ceturtdien, 12. aprīlī, visā pasaulē, arī Rīgas kinoteātrī Kino Citadele, būs iespēja noskatīties koncertfilmu Distant Sky, kas uzņemta 2017. gada oktobrī Kopenhāgenas Karaliskajā arēnā.

Vairāki cilvēki no Latvijas pērn devās uz Nika Keiva un The Bad Seeds jaunākā albuma Skeleton Tree turnejas koncertiem ārzemēs, jo kaut kur bija paklīdušas baumas, ka šī turneja varētu būt pēdējā, jo mēs nekad nevaram droši zināt, kad un kur tas pēdējais mirklis mūs pārsteigs. Tomēr viss turpinās, un nu to būs iespēja piedzīvot arī Latvijā. Niks Keivs jau reiz ir uzstājies Arēnā Rīga 2006. gadā.

Spēks vēl kaulos

Jaunās koncertfilmas Distant Sky režisors ir Deivids Bārnards, kuram pieredze koncertu dokumentēšanā ir pamatīga, – viņš veidojis koncertfilmas ar Bjorku, Pet Shop Boys, Pulp, Spice Girls, New Order, Eurythmics, Red Hot Chili Peppers un citiem slaveniem māksliniekiem. Šīs filmas rādītas televīzijā un izdotas DVD. Reiz jau viņa vadībā filmēti arī Nika Keiva un The Bad Seeds koncerti 2003.–2004. gada turnejā The Abattoir Blues Tour.

Nika Keiva grupas sastāvs mainās. Jau 2006. gada Rīgas koncertā The Bad Seeds sastāvā vairs nebija ilggadējā Nika Keiva līdzgaitnieka Bliksas Bārgelda no vācu industriālās avangarda grupas Einstürzende Neubauten. 2009. gadā Sliktās sēklas atstājis arī Miks Hārvijs, kurš kopā ar Niku Keivu darbojies visilgāk. 1973. gadā abi dibināja pirmo grupu The Boys Next Door, kas spēlēja Deivida Bovija, Lū Rīda, Roxy Music un Elisa Kūpera dziesmu kaverversijas. Jau kļuvusi pazīstama ar savām dziesmām, grupa The Bad Seeds 1986. gadā izdeva kaverversiju albumu Kicking Against the Pricks.

Pieci tagadējā grupas pamatsastāva dalībnieki ierakstījuši divus albumus arī kā garāžroka apvienība Grinderman – večiem vienkārši gribējies iztrakoties ja ne gluži kā pankroka iedvesmotajā jaunībā, tad vismaz tik, cik spēks vēl kaulos, un tam viņi izdomāja citu nosaukumu, ko aizguva no blūzmeņa Memfisa Slima (1915–1988) dziesmas Grinder Man Blues, kuru Niks Keivs esot dziedājis vienā no pirmajiem grupas mēģinājumiem. Kopā ar The Bad Seeds dalībnieku Vorenu Elisu Niks Keivs ir sarakstījis arī skaņu celiņus vairākām filmām, dažām viņš ir arī scenāriju autors.

Konservi glabājas ilgāk

Protams, koncertu klātienē neviena filma nevarēs aizstāt, un pat 3D efekti, kurus vērojot brīžiem jāizvairās, lai nedabūtu ar ģitāras grifu vai mikrofona statīvu pa degunu, ir tikai konservi. Toties tie ilgāk saglabājas un ļauj ielūkoties Nika Keiva sejā no šķietami tuva attāluma, saskatīt grumbas augstajā pierē un maisiņus zem acīm, kuru pēkšņo parādīšanos mūziķis pats apsprieda dokumentālajā filmā par Skeleton Tree tapšanu, kā arī nolasīt no viņa lūpām katru vārdu un acīs noķert tos dēmonus, kas viņā mīt kopš agrīnās postpankroka grupas The Birthday Party laikiem. Bet varbūt tur spoguļojas tie dēmoni, kas mīt katrā klausītājā pašā, tikai viņš to baidās atzīt?

Kad klausies Nika Keiva ierakstus, skaties video vai esi koncertā klātienē, viņš spēj radīt sajūtu, ka, stāstot dziesmās visu to, ko nevar noklusēt, viņš runā ar katru klausītāju individuāli, ienākot klausītāja uztveres telpā kā sludinātājs, jo tieši tāda – diezgan uzbrūkoša – ir Nika Keiva dziedāšanas, reizēm arī deklamēšanas maniere. Stāstāmā viņam pieticis arī vairākām grāmatām, divas no tām pārtulkotas latviešu valodā, un viena – Bannija Manro nāve – arī uzvesta uz Dailes teātra skatuves. Tā rāda Nika Keiva apslēptākās fantāzijas par pašdestruktīvu un miesaskāru vīriešu dzimuma radījumu, kas dziesmās nav iedzīvojies.

Apbrīnojama ir Nika Keiva ķermeņa valoda – viņš ir kā uzvilkta atspere un jebkurā brīdī šķiet gatavs mesties skatītājam vai sarunbiedram virsū, tomēr paliek savā vietā pie klavierēm vai zemu noliecies pār mikrofonu, jo visu spēj paveikt ar vārdiem, iemidzinot modrību ar dziesmu aranžējumiem, kas bez vokāla derētu kādas filmas skaņas celiņam, kur mūzikai jārada iespaids, ka apkārt valda miers, bet visiem ir skaidrs, ka šis miers ir trauslāks par zirnekļa tīklu.

Niks Keivs
Koncertfilma Distant Sky
Kino Citadele 12.IV plkst. 18.30
Biļetes EUR 11,20

 

Top komentāri

Negativus
N
Vai pensionāriem būs īpašas biļešu cenas, kā jau Keiva paaudzei... ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja