Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Klajā nāks Liepājas simfoniskā orķestra albums ar Kārļa Lāča mūziku

Decembra beigās Liepājas koncertzālē Lielais dzintars notika Liepājas simfoniskā orķestra jaunākā albuma prezentācija. Diskā ir iemūžināti divi Kārļa Lāča opusi – Koncerts klavierēm ar orķestri un Latvju simfonija

Nacionālās ierakstu kompānijas Skani izdotais albums no 18. februāra būs pieejams mūzikas tirdzniecības vietās visā pasaulē (kopumā 80 valstīs) un lielākajās mūzikas straumēšanas vietnēs. 

Ieraksts veikts 2021. gadā koncertzālē Lielais dzintars, līdzās Liepājas simfoniskajam orķestrim diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā tajā piedalījušies pianiste Agnese Egliņa un akordeonists Artūrs Noviks. 

2013. gadā radītais klavierkoncerts, kura vēstījumā Kārlis Lācis iekodējis bērnu un vecāku daudzšķautņaino attiecību stāstu, savu pirmatskaņojumu piedzīvoja tā paša gada sākumā Rīgā Agneses Egliņas, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Māra Sirmā sniegumā. Neilgi pēc tam Agnese Egliņa nu jau kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un Atvaru Lakstīgalu šo koncertu atskaņoja 21. Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā.

Mūzikas kritiķi pēc pirmatskaņojuma pauda, ka šis Kārļa Lāča darbs ir ievērojams ar jaudīgiem kontrastiem, neapslāpstošu jaudu, interesantiem muzikāliem atradumiem, rotaļīgu spēlēšanos ar motīviem un stiliem, taču visam pāri – ar prasmi aizraut un vest līdzi. Turklāt Agnese Egliņa ar savu spridzīgo temperamentu un faķīrisko tehniku šajā ritmiski, melodiski un tembrāli sarežģītajā skaņdarbā dara īstus brīnumus – no solopartijas brīvajos brīžos viņa kopā ar orķestrantiem izplaukšķina ritmu rakstus, bet neparastāka skanējuma iegūšanai koncerta trešajā daļā atbilstoši komponista iecerei klavieres arī preparē.

Savukārt 2019. gadā rakstītā Latvju simfonija tapusi Liepājas simfoniskā orķestra simtgades simfoniju cikla ietvaros. To uzreiz pēc sava unikālā Liepājas koncertu cikla orķestris sāka, lai veidotu latviešu simfoniskās mūzikas fondu nākamajām paaudzēm. 

"Kārļa Lāča simfonija ir nākamais darbs aiz Kalniņa Ceturtās, kas ļoti dziļi atklāj mūsu tautas skaisto dvēseli. Bravo!" pēc simfonijas pirmatskaņojuma 2019. gada oktobrī koncertzālē Lielais dzintars savos iespaidos dalījās Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis. 

Opusā ir saklausāmas latviešu tautas dziesmu tēmas un etniskie motīvi. Latvijas vēsture, valsts tapšana un tās simtgade pusstundu ilgajā simfonijā savijas ar šī brīža Latvijas laika plūdumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja