Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Koncertsērijas Personīgi sezonu atklās Artura Maskata teātra mūzikas autorvakars

Šo svētdien, 25. septembrī plkst. 15.00 Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” koncertsērijas “Personīgi” jauno sezonu atklās izcilā mūsdienu latviešu komponista Artura Maskata teātra mūzikas autorvakars, kas iecerēts kā muzikāla saruna starp aktieriem un autoru, informēja koncertzāles pārstāvji.

Uz skatuves komponista daiļradi dziesmās iznesīs dziedošie aktieri – Maksims Busels, Jūlija Berngardte un Everita Pjata-Gertnere. Koncertu būs iespējams vērot kā klātienē, tā arī tiešraidē koncertzāles digitālajā platformā www.digitalaisdzintars.lv.

Par Artura Maskata radošās dzīves degpunktu nenoliedzami var uzskatīt teātra mūziku – tās klātbūtne mūzikas satura dziļākajā slānī bieži ir jūtama arī citu žanru skaņdarbos. Šo zīmīgo komponista muzikālās darbības pusi klausītāji varēs iepazīt gaidāmajā komponista autorvakarā. Jaunajā koncertprogrammā komponists savas teātra kompozīcijas izvēlējies atskaņot kopā ar sev iemīļotiem Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieriem Maksimu Buselu un Jūliju Berngardti un Liepājas teātra aktrisi Everitu Pjatu-Gertneri.

"Man būs liels prieks muzicēt kopā ar saviem draugiem un domubiedriem – aktieriem no Rīgas un Liepājas. No Rīgas tie būs divi jauni aktieri, kurus latviešu publika pazīst varbūt mazāk, bet kuri ir absolūti brīnišķīgi. Tie ir Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieri Jūlija Berngardte un Maksims Busels. Un kāpēc šie divi aktieri? Viņi absolūti brīnišķīgi dzied dziesmas ar latviešu klasikas tekstiem. Tās ir manas dziesmas, kas mums kopā skanēja izrādē Mīlas svētība, – tā bija Raiņa un Aspazijas dzeja, kuru mēs toreiz kopā pārdzīvojām. Un tagad šiem nosauktajiem dzejniekiem pievienosies arī Māras Zālītes dzeja Everitas Pjatas-Gertneres izpildījumā. Tāds arī būs šis vakars – tie būs dažādi izrāžu fragmenti gan no Mīlas svētības ar Raiņa un Aspazijas dzeju, gan manas dažādos gados rakstītās dziesmas ar Aleksandra Čaka, Ojāra Vācieša un Māras Zālītes dzeju. Un es pats mēģināšu to visu apkopot pie klavierēm," ar programmu iepazīstina Arturs Maskats.

Programmu vienotā mākslas pieredzē savīs Liepājas teātra galvenais režisors Dmitrijs Petrenko, ar kuru Maskats vairākkārt sadarbojies dažādos projektos, tai skaitā izrāžu mūzikas sarakstīšanā. "Kopumā mēs veidojam koncertu kā sarunu starp aktieriem un komponistu. Papildus muzikālajiem priekšnesumiem Maskats ar aktieriem pārrunās arī dažādas personīgas tēmas: par iedvesmu, par mūzikas attiecībām ar teātri, par jaunību un mīlestību. Koncertā skanēs ne tikai teātra mūzika, bet arī citas dziesmas, kas nav no izrādēm," par autorvakaru atklāj režisors Dmitrijs Petrenko.

Maksims un Jūlija koncertā izpildīs dziesmas no izrādes Mīlas svētība ar mīlestības piepildītu Raiņa un Aspazijas dzeju, kā Mans ezers, Es mīlu tevi, Zīlā puķe un Starp lakstīgalu un bezdelīgu. Koncertā skanēs arī dziesmas no Maskata jaunības kompozīcijām, ko kādreiz izpildīja aktieris Ivars Kalniņš izrādē Si minors, piemēram, Tāds vakars ar Ojāra Vācieša dzeju. Savukārt Everitas samtainajā balsī Māras Zālītes dzejas rindas atbalsosies dziesmās – Lai mēnesim viegli no kādreiz populārās izrādes Sauciet to par teātri! un Bezgalība.

Turpinot koncertsērijas Personīgi tradīciju, visiem klātienes koncerta apmeklētājiem pēc koncerta 2. stāva galerijā būs iespēja tikties ar mūziķiem neformālā gaisotnē, lai aprunātos par mūziķu radošo ceļu, iedvesmas avotiem un izaicinājumiem.

Artura Maskata mūzika apvieno spriegu emocionalitāti, jūtīgumu un izjustu intelektuālismu. 15 gadus (1982-1997) komponists bijis Dailes teātra Mūzikas daļas vadītājs, sacerot mūziku tuvu pie 100 uzvedumiem (arī citiem Latvijas teātriem), to vidū leģendārām izrādēm Mūžības skartie, Gesta Berlings, Terēza Rakēna, Vācietis. Novembris. Klavierkoncerts, Tango u. c., par kurām komponists arī saņēmis neskaitāmus apbalvojumus. Savā radošajā darbībā komponists sacerējis arī simfoniskos, kamermūzikas, kino un opermūzikas darbus. Par savu radošo darbību Maskats vairākkārt ieguvis Lielās mūzikas balvu (1996, 2001, 2002, 2011). 2007. gadā saņēmis balvu Lielais Kristaps par mūziku filmai Tumšie brieži, savukārt 2008. gadā ieguvis pirmo vietu Latviešu oriģināloperu konkursā (par ideju operai Valentīna, 2008). 2015. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem Latvijas kultūrā, spilgtu radošo devumu kora un vokālajā mūzikā, simfoniskajā un instrumentālajā mūzikā, teātra un kino mūzikā.

Koncertsērijas Personīgi turpinājumā līdz gada beigām tiks piedāvāti vēl trīs spoži notikumi, kas piedāvās tikties ar pasaulē atzītiem latviešu mūziķiem, kā arī iepazīstinās ar ārvalstu viesiem. 16. oktobrī programmā Made in California klausītāji tiksies ar amerikāņu klaviermūzikas ekspertu, pianistu Juri Žvikovu, 20. novembrī ar armēņu mūzikas tradīcijām iepazīstinās duduka spēles virtuozs Arsens Petrosjans un viņa vārdā nosauktais kvartets, bet koncertsērijas gadu 11. decembrī noslēgs Vīnes klasika un baltiešu jaunrade Guntas Gelgotes un viņas muzikālo domubiedru virtuozajā izpildījumā. Visi sērijas Personīgi koncerti gaidāmi svētdienu pēcpusdienās plkst. 15.00 un notiek Liepājas koncertzāles Lielais dzintars Kamerzālē.

Koncertu Artura Maskata autorvakars ar Liepājas pašvaldības un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu organizē SIA Lielais dzintars.

Biļetes uz klātienes koncertu pieejamas Biļešu paradīzes tīkla kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv un koncertzāles informācijas centrā. Biļetes uz tiešraides koncertu nopērkamas digitālās koncertzāles platformā www.digitalaisdzintars.lv.

Uzziņām aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru. Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai: 11.00-17.00, sestdienās, svētdienās: 10.00-15.00. Tālrunis: +371 634 24 555, e-pasts: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja