Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kultūrtelpā M/Darbnīca uzstāsies Ukrainas, Ugandas un Francijas mākslinieki

Kultūrtelpā M/Darbnīca maijā notiks vairāki ekskluzīvi ārvalstu un arī vietējo mākslinieku koncerti. 18. maijā tur uzstāsies stilīgais franču popduets Charlotte Fever, 11. maijā sagaidāmi eksplozīvo ritmu meistari Arsenal Mikebe no tālās Āfrikas valsts Ugandas, bet jau 9. maijā Aristīda Briāna ielā 9 notiks ukraiņu indie grupas Komisiia organizētās mūziķu atbalsta labdarības turnejas koncerts.

Enerģiskā indie punk stilistikā sākotnēji spēlējusī grupa Komisiia radās 2018. gadā un ātri vien atrada savus fanus Kijivas alternatīvās mūzikas auditorijā. Pēcāk grupa pievērsās izsmalcinātākai muzicēšanai, taču fanu pulks nebūt nesamazinājās. Pēc kara sākuma Ukrainā Komisiia iesaistījās organizācijas Musicians Defend Ukraine aktivitātēs. Tās mērķis ir atbalstīt Ukrainas mūzikas industrijas pārstāvjus kara laikā. Primāri atbalstu saņem tie mūziķi, kuriem nācās pārtraukt skatuvisko darbību un pievienoties Ukrainas bruņotajiem spēkiem, lai aizsargātu savu valsti. Koncerta sākums plkst. 19.00.

11. maijā plkst. 21.00 M/Darbnīcā uzstāsies Arsenal Mikebe – mūsdienu perkusiju ansamblis no Ugandas. Šie mūziķi radījuši smagnēju bungu spēlēšanas stilu, kas mijas ar vokāliem dziedājumiem un pamatā izstaro džungļu dabīgās intensitātes piesātinātu transu. Arsenal Mikebe to raksturo kā industriālu organisko ritma mūziku, kas tērpusies seksīgā Armani. Pēdējā piebilde, starp citu, domāta burtiskā nozīmē... Grupas vajadzībām izveidota speciāli pielāgota perkusiju sistēma, kas daļēji veidota no metāla zvaniņiem un vienlaikus izklausās gan elektroniski, gan akustiski. Ritmiskais blīvums, hipnotiskais grūvs un aizraujošās balsis sakombinētas īstenā ķermeņa un dvēseles skaniskajā izlādē, ko tādā intensitātē spēj izveikt tikai Āfrikas tradīcijām bagātās muzikālās kultūras pārstāvji.

17. maijā pēc ilgāka laika uz skatuves Latvijā atgriezīsies dziedātāja Kristīne Cīrule un pianists Edgars Cīrulis, kuri kopā ar ģitāristu Svenu Vilsonu, basistu Juriju Natsvlišvili, bundzinieku Rinaldu Maksimovu un vēl citiem draugiem gan izpildīs sev tuvas džeza melodijas, gan izveiks aizrautīgu jam session. Arī šā pasākuma sākums plkst. 21.00.

Savukārt 18. maijā tajā pašā laikā uz kultūrtelpas M/Darbnīca skatuves kāps klausītājiem muzikāli uzbrūkošais franču popduets Charlotte Fever, kas aizraujas ar spīdīgiem tērpiem un dejot aicinošiem ritmiem. Grupa intensīvi koncertē daudzās pasaules valstīs un nesen laida klajā minialbumu Embrasse Coulée, kas tika efektīgi prezentēts šā gada sākumā Parīzē. Gada beigās iecerēta arī pirmā pilnmetrāžas plate, bet jau 12. maijā tiks izdots jauns singls un grupa pēc koncertiem Baltijas valstīs turpinās turneju Spānijā, Francijā un Austrijā.

Vēl dienu vēlāk – 19. maijā – M/Darbnīcā koncertēs pašmāju trombonists Vadims Dmitrijevs, kurš pēc ilgākas prombūtnes Vācijā pamatīgi noilgojies pēc atsaucīgās Latvijas publikas, lai arī savā 24 gadu vecumā jau paspējis uzstāties ar tādiem pasaules klases džeza mūziķiem kā Nilss Landgrēns, Čaina Mouzesa, Tino Derado un vēl citiem. Studējot Vācijā Vadims uzspēlējis arī prestižajā Eiroradio džeza orķestrī, kā arī ik pa laikam aizvietojis savu pedagogu un viņa kolēģus starptautiski zināmajā NDR bigbendā. Šogad viņš kļuva arī par Starptautiskās Trombonistu associācijas rīkotā J. J. Johnson džeza trombonistu konkursa finālistu. Pēc uzstāšanās Rīgā Vadims atgriezīsies Vācijā, lai uzspēlētu Hamburgas džeza festivālā Elbjazz, kur viņa kvintets uzstāsies kopā ar slaveno amerikāņu džeza trompetistu, Grammy balvas laureātu Čārliju Porteru. Koncerta sākums Rīgā – plkst. 21.00.

Savukārt 20. maijā plkst. 20.00 M/Darbnīcas telpas ieskandinās saksofonista Kārļa Auziņa trio, kā arī duets Auziņš/Maksimovs. Trio sastāvā ar Kārli kopā uzstāsies basists Edvīns Ozols un bundzinieks Kaspars Kurdeko. Tā būs Kārļa Auziņa oriģinālkompozīciju programma, kas tapusi gan Eiropas, gan aizokeāna džeza tradīciju iespaidā, atvēlot vietu arī ietekmēm no latviešu un citu tautu folkmūzikas. Dueta programmā Kārlis saspēlēsies ar vēl vienu savu domubiedru mūzikā un kolēģi studiju laikos Ritmiskās Mūzikas konservatorijā Kopenhāgenā – bundzinieku Rinaldu Maksimovu, dodoties improvizētā ceļojumā, kas caur ritmiem un melodijām aizvedīs līdz katra instrumenta skaņu iespēju robežām.

Kultūrtelpa M/Darbnīca atrodas fon Stricka villas kvartālā Aristīda Briāna ielā 9 un tajā darbojas arī izstāžu zāle M/Gallery.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja