Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latviešu mūzika festivālā Positivus. Izklausās pārliecinoši

Festivāla Positivus programmā latviešu mākslinieku vidū liels ir reperu klāsts, pārstāvēta arī rokmūzika.

Festivālā Positivus ik gadu liela nozīme bijusi arī latviešu mūzikas programmai uz mazajām skatuvēm, kaut gan tā parasti nepelnīti palikusi daudzo viesmākslinieku ēnā. Pie skatuvju izvietojuma daudzu gadu garumā Salacgrīvā jau bija pierasts, un šovasar Lucavsalā būs iemesls mācīties jaunu karti, pa kuru veikli pārvietoties, lai kaut ko vērtīgu nepalaistu garām. Nosaukumi (LMT, Narvesen un Lāčplēša skatuve) liecina, ka katrai no trim skatuvēm ir savs lielatbalstītājs – komunikācijas līdzekļu, ikdienā nepieciešamu sīkumu un alus tirgotājs. Gods un slava Positivus, ka vēl nav jaunā smēķēšanas paveida popularizētāju IQOS skatuves!

 

Hiphops dominē

Liels ir latviešu reperu klāsts, sekojot šī žanra aizvien pieaugošajai aktualitātei un arī tā uzplaukumam Latvijā (šovasar jau noticis tieši hiphopam veltīts festivāls Straume Līgatnē, kur uz skatuves atgriezās Gustavo). Positivus programmā ir vidējās paaudzes reperi Arturs Skutelis, ansis un Edavārdi, kuri kopā sāka savas skatuves gaitas šī gadsimta pirmajā desmitgadē apvienībā PKI (Pagrīdes karaļvalsts ieraksti), un nu jau pasen katrs pazīstams kā spilgts solomākslinieks, rolands če, kurš izpelnījies starptautiskā mūzikas industrijas giganta Universal Music ievērību (lai ko tas arī nozīmētu) un kuru arī ansis pērn aicināja kā sava Mežaparka lielkoncerta iesildītāju.

Lucavsalā būs pirmā popularitāti ieguvusī latviešu repojošā meitene Zelma Jēgere jeb Viņa, caur folkmūziku un rockabilly par hiphopā balstītas lieliskas popmūzikas mākslinieci pēdējā gada laikā kļuvusī un jau daudz saslavētā Ilze Fārte jeb Būū, Prusax, Zeļģis, Muud, $ourj u. c. Daži jau zināmi gandrīz no galvas, dažiem vēl ir iespēja ar savu priekšnesumu pārsteigt – jaunie reperi Wiesulis un Ods ierakstos izklausās pārliecinoši.

 

Panki ārpusē

Interesanti, ka Positivus pilnībā tiek ignorēts hiphopam vēstījuma ziņā vistuvākā pankroka žanra uzplaukums Latvijā pēdējā laikā, kam ir ļoti daudz karstasinīgu un vizuāli krāšņu sekotāju jaunās paaudzes vidū, bet varbūt tas tāpēc, ka viņiem tagad pietiek pašiem savu vietu un festivālu, turklāt organizatoru vidū droši vien joprojām valda apjukums pēc diviem kovida gadiem, lai "ķertu laukumu", ja nav savu uzticamu izlūku, kas paceļ acis no ekrāniem un ikdienā piestaigā uz koncertiem mazās vietās, kuru tagad ir tik daudz kā nekad. Jādomā, ka tas viss vēl priekšā nākamgad.

Festivāla programmā netrūks arī mūsu šīgada Eirovīzijas varoņu Citu zēnu, solomākslinieks Kriss Noa, kurš jau gadiem ilgi tiek uzskatīts par lielo Baltijas eksporta cerību, kas, kā zināms, mirst pēdējā, tātad vēl jāgaida, un grupa Sudden Lights, kuru grūti nosaukt citādi kā par jauno Prāta vētru. Vēl viena jauna popmāksliniece, kura tiek reklamēta ar faktu, ka reiz iesildījusi Hanzas peronā iepriekšminēto Krisu Nou, ir Elizabete Gaile, kura dziesmās stāstot par emocijām un pārdzīvojumiem, vēstī informācija Positivus mājaslapā, kaut arī šādus universālus vārdus varētu teikt par jebkuru.

 

Varbūt tunelī?

Viena no šībrīža labākajām latviešu roka koncertgrupām Nova Koma, visticamākais, izpelnījusies Positivus ievērību pēc sadarbības ar reperiem un panākumiem Zelta mikrofonā, jo maz zināms ir fakts, ka Nova Koma dalībnieki ir arī repera Artura Skuteļa grupā Tvērumi. Jācer, ka atkal pilnā sastāvā uzspēlēs Tribes of the City, jo ārzemēs dzīvojošā soliste Ksenija ne vienmēr kolēģiem koncertos var pievienoties. Izcilu trešo albumu Ostinācijas nupat izdevušās grupas Sigma koncerta apmeklējums arī ir obligāts, jo klavieru, bungu un basģitāras trio nav bieža parādība rokā, un vēl viena izcila apvienība, ko nedrīkst palaist garām, ir instrumentālā roka trio – savulaik uzvarējusi Latvijas Universitātes un Radio NABA konkursā Hadrons, bet pēdējā laikā koncertē ļoti reti, Staņislavam Kuļikovam (viens no dalībniekiem) izveidojot nozīmīgus projektus/grupas Donēts un Dz.

Tas arī par oficiālajiem Positivus pašmāju dalībniekiem viss – jācer, ka vismaz kāds no ārpusē palikušajiem iejutīsies zem Salu tilta izvietotā gājēju tuneļa muzikanta lomā, lai garais gājiens no centra līdz Lucavsalai būtu interesantāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja