Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz trešo diskusiju ar Māri Zanderu ciklā Revīzija 1990–2020

Otrdien, 6. oktobrī, plkst. 17.30 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Brīvības bulvārī 32, ikviens interesents aicināts uz tematisku sarunu Māra Zandera vadībā Izaugsme, pārmaiņas vai krahs? Ekonomiskā modeļa maiņa Latvijā 1990–2020. Tajā piedalīsies 90. gadu Latvijas ekonomiskā kursa veidotāji un analītiķi: ekonomikas vēstures pētnieks, bijušais valsts īpašumu un finanšu ministrs Edmunds Krastiņš; finansists, investīciju baņķieris Ģirts Rungainis; pirmais atjaunotās Latvijas Republikas premjers Ivars Godmanis; Saeimas deputāts, Budžeta un finanšu komisijas loceklis Igors Pimenovs.

Visaptverošās pārmaiņas saimniecībā, kas strauji norisinājās pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas un PSRS ekonomisko struktūru sabrukuma ir viena no problemātiskākajām un asākajām tēmām nesenajā Latvijas vēsturē. Ja valsts neatkarības atjaunošanu, vēsturiskās atmiņas atdzimšanu, atvērtās robežas un pārmaiņas kultūrā sabiedrības vairākums uztvēra kā ilgi gaidītas pārmaiņas, tad sociālo ietekmi, ko atstāja saimniecības pārkārtošana 90. gados, daudzi vēl šodien atceras ar rūgtumu. Lai gan nav noliedzams, ka 30 gadu laikā Latvijas ekonomikas noietais ceļš ir bijis iespaidīgs, daudzās jomās ir notikusi modernizācija, palielinājies valsts budžets un ienākumu apjoms, tomēr bieži izskan jautājums – vai varēja citādāk?

Diskusijā iztirzās vairākas tēmu virzienus, kas saistīti ar Latvijas ekonomikas kursu 90. gados un 21. gs. sākumā, to skaitā:

  • Aktīvu pārdale. Privatizācijas sertifikāti un "prihvatizācija";
  • Finanšu sektora attīstība. Sauklis "Latvija – mēs esam tuvāk kā Šveice"; 90. gadu banku krīze, "Banka Baltija" un citas;
  • Deindustrializācija. Deklarētais mērķis – pakalpojumos balstīta ekonomika; pārmaiņu sociālā ietekme;
  • Atvērtā ekonomika – ārvalstu kapitāla (Skandināvijas, Krievijas u.c. valstu) ietekme.

Četru diskusiju cikls Revīzija 1990–2020 ar Māri Zanderu Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā aizsākts 2020. gada pavasarī, ar mērķi atgādināt un izvērtēt pārmaiņas Latvijā pēdējos 30 gados – norises sabiedrībā, politikas praksi, ekonomiskā modeļa maiņu un valsts ārpolitikas izvēles. Diskusijas notiek Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pasākumu cikla Demokrātijas (at)dzimšana 1920–1990–2020 ietvaros, 2020. gadā atzīmējot divas nozīmīgas gadskārtas Latvijas demokrātijas vēsturē – pirmā brīvi ievēlētā parlamenta sasaukšanu 1920. gada 1. maijā un valsts neatkarības atjaunošanu 1990. gada 4. maijā.

Ieeja – bez maksas. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz [email protected], vai zvanot 67221357. Pasākuma dalībnieku skaits epidemioloģiskās drošības pasākumu dēļ ir ierobežots; pasākumam tiks nodrošināta tiešraide muzeja Facebook lapā facebook.com/LNVMuzejs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja