Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas Nacionālās operas kora koncertā Dievs, Tava zeme deg! skanēs izcilu komponistu skaņdarbi

25. martā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks operas kora koncerts Dievs, Tava zeme deg! diriģenta Aigara Meri vadībā.Koncertā skanēs trīs izcilu komponistu - Lūcijas Garūtas, Gijas Kančeli un sera Džona Tavenera - skaņdarbi. Tie būs trīs personiski stāsti, radīti dziļa izmisuma laikos, kā dvēseles ceļojums no tumsas uz gaismu un no nakts uz rītausmu.

Koncertā piedalīsies LNO koris un orķestris, profesionālais pūtēju orķestris Rīga, kā arī solisti - tenors Viesturs Jansons, bass Rihards Mačanovskis un čellists Maksims Beitāns.21. martā plkst. 19.30 LNO interesentus aicina piedalīties izglītojošā pasākumā Sarunas pirms kora koncerta Dievs, Tava zeme deg!, kurā piedalīsies LNO kormeistars A. Meri, mācītājs Krists Kalniņš, ar lekciju uzstāsies un diskusiju vadīs mūzikas pētnieks Edgars Raginskis, kā arī priekšnesumu sniegs LNO koris.Sarunas pirms kora koncerta pasākuma apmeklētāji tiks iepazīstināti ar gaidāmā kora koncerta programmas interpretācijas vēsturi, vēsturisko fonu, tāpat kopā ar mācītāju Kalniņu klausītājiem būs iespēja pārdomāt un meklēt garīgos kopsaucējus visu triju autoru darbos, kā arī kontekstā ar kristīgās pasaules ciešanu laiku un mūsu tautas vēsturiski traģiskajiem notikumiem, kuru atceres dienā notiks LNO kora koncerts.LNO kormeistars Meri atzīst, ka pašam koncerta nosaukumam nav vienojošas nozīmes. Koncerta programmas izvēle bijusi saistīta gan ar to, ka šogad ir Garūtas 110. jubilejas gads, gan arī teksta autora Andreja Eglīša simtgade. Garūta savas dzīves laikā bijusi operas koncertmeistare, un, uzzinot, ka komponiste Anitra Tumševica ir izveidojusi kantātes Dievs, Tava zeme deg! pārlikumu pūtēju orķestrim, skaņdarbs tika iekļauts kora koncerta repertuārā. Par komponista Kančeli skaņdarba Dixi iekļaušanu koncerta programmā ideja radusies sadarbībā ar čellistu Beitānu. Skaņdarbam Dixi ir vairākas sejas, no kurām viena ir tuvākā drauga un domubiedra personības portrets, stāsts par viņa ideāliem, par izvēlēto mākslinieka ceļu un neizbēgamo vientulību, ejot šo ceļu.Savukārt Tavenera darbs Svyati, pēc LNO kormeistara Meri domām, koncerta koncepcijā turpina Kančeli Dixi, par ko pats komponists ir izteicies, ka Dixi otrs neoficiālais nosaukums ir Mēs dziedam kurlajiem, un pauž sabiedrības nespēju kļūt labākai, pieļaujot vienu traģisku kataklizmu pēc otras. Svyati ir lūgšana - lūgšana par cilvēci, par katru no mums, tā aicina piedot.

Koncertā piedalīsies LNO koris un orķestris, pūtēju orķestris Rīga, Viesturs Jansons (tenors), Rihards Mačanovskis (bass), Maksims Beitāns (čells).Biļetes iegādājamas Operas kasēs un Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja