Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Liepājas simfoniskais orķestris svinēs Sezāra Franka 200 gadu jubileju

Šogad aprit 200 gadu kopš ievērojamā beļģu izcelsmes franču romantisma komponista Sezāra Franka dzimšanas, un 22. aprīlī plkst. 19 koncertzālē Lielais dzintars Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Andra Vecumnieka atskaņos komponista simfoniju Re minorā

Sezāra Franka simfonija Re minorā ir simfoniskā repertuāra pērle un hrestomātisks darbs, kas jāiepazīst ikvienam mūzikas mīļotājam.

Par šī opusa izvēli stāsta diriģents un profesors Andris Vecumnieks: "Manuprāt, šis ir darbs, kas pelnījis daudz biežāku dzīvi un vietu uz mūsu skatuvēm, jo tā tiešām ir viena no romantisma simfonijas pērlēm, diemžēl nepelnīti piemirsta un mazāk spēlēta. Turklāt šogad tiek atzīmēta šī ļoti nozīmīgā franču komponista 200. dzimšanas diena."

"Kas interesanti – lai gan pie Sezāra Franka absolūtiem šedevriem pieskaitāmi daudzi darbi, šķiet, vērtīgākais un varbūt pavisam maz zināmais ir viņa ērģeļmūzika," norāda Andris Vecumnieks. "Komponists pats ir bijis ērģelnieks, un, klausoties viņa orķestra mūziku un it sevišķi šo simfoniju, tas ir ļoti jūtams. Ērģeļu skaņa ir klātesoša, tā ir šīs simfonijas skaniskais pamats. Un ne velti – ērģeles Sezāram Frankam noteikti nozīmēja daudz vairāk par vienkārši mūzikas instrumentu. Tās faktiski bija viņa dzīvesveids un domāšana."

Koncerta programmā iekļauti arī divi Vīnes klasiķa Volfganga Amadeja Mocarta darbi – operas Lučo Silla uvertīra un Sinfonia Concertante obojai, mežragam, fagotam un klarnetei ar orķestri.

Diriģents Andris Vecumnieks stāsta: "Šajā koncertsimfonijā instrumenti darbojas kā līdzvērtīgi partneri, un Mocarta prasme personificēt solistus, personificēt katru instrumentu un zināmā mērā pat piedāvāt tādu operiskās dramaturģijas, saspēles un teatralitātes noskaņu ir ļoti rosinoša."

Mocarta Sinfonia Concertante Liepājas simfoniskais orķestris izpildīs kopā ar obojistu Mārtiņu Zālīti, klarnetistu Kārli Catlaku, fagotistu Arti Zēnu un mežradznieku Ingu Novicānu, kuri ir ne vien šī orķestra koncertmeistari savu instrumentu grupās, bet zināmi arī ar savu aktīvo koncertdarbību pūšaminstrumentu ansamblī Kurland Quintet.

Sākotnēji šo darbu Mocarts 1778. gadā Parīzē rakstījis obojai, mežragam, fagotam un flautai, taču šādā versijā Sinfonia Concertante publikai nav tikusi spēlēta un līdz ar to arī oriģinālā partitūra tika pazaudēta. Skaņdarbs, kādu to pazīstam šodien, kļuva zināms 1869. gadā un sākotnēji tika nekritiski pieņemts kā nedaudz atšķirīga Mocarta zaudētā darba versija. XX gadsimta 30. gados mūzikas pētnieki šādu pieņēmumu sāka apšaubīt, tomēr Sinfonia Concertante savu popularitāti ir saglabājusi arī mūsdienās.

Biļetes uz koncertu var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja