Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lulu, manu eņģeli! Izrāde, kura jāredz, – Albāna Berga šedevrs Kristofa Martālera režijā

Hamburgas Valsts operā 27. un 30. janvārī un 3. un 8. februārī varēs dzirdēt Albāna Berga operu Lulu, kuru iestudējuši divi lieliski meistari – diriģents Kents Nagano un režisors Kristofs Martālers

Jaunuzveduma pirmizrāde notika pirms gada, un ietekmīgā žurnāla Opernwelt ikgadējā kritiķu aptaujā, kuras rezultātus mēdz uzskatīt par "opermākslas Oskaru", Hamburgas Lulu tika atzīta par 2017. gada labāko iestudējumu. Titullomu atveido lieliskā aktrise kanādiešu soprāns Barbara Hanigena, kura ir nepārspējama XX un XXI gadsimta mūzikas interprete.

Šī ir neordināra izrāde – muzikāls, teatrāls un intelektuāls eksperiments. Lulu ir Albāna Berga nepabeigtā opera, un operteātros visbiežāk skan versija, kuru pabeidzis komponists Frīdrihs Cerha. Hamburgas iestudējuma komanda izvēlējusies citu ceļu: tiek izmantots Berga 3. cēliena manuskripts – mūzika skan pārlikumā divām klavierēm, vijolei un mazam ansamblim (3. cēliena mūzika, kuru Bergs ir paspējis orķestrēt, izrādē nav iekļauta). Taču galvenais pārsteigums vēl ir priekšā: operas finālam, kurā grāfiene Gešvica apraud Džeka Uzšķērdēja nogalināto Lulu: "Lulu, manu eņģeli!", seko emocionāls epilogs – pilnībā skan Albāna Berga vijoļkoncerts Eņģeļa piemiņai (1935), kas veltīts Gustava Mālera atraitnes komponistes Almas Māleres un arhitekta Valtera Gopiusa 18 gadu vecumā mirušās meitas Manonas piemiņai.

Kā zināms, Albāns Bergs pārtrauca Lulu pēdējā cēliena orķestrāciju, lai ķertos pie šā koncerta sacerēšanas (tas bija labi apmaksāts vijolnieka Lūisa Krasnera pasūtījums). Drīz pēc tā pabeigšanas komponists nomira. Izrādē vijoļkoncertu spēlē Veronika Ēberle: viņa ir uz skatuves līdzās nogalinātajai Lulu, kura pamazām atdzīvojas. Vijoļkoncerts izskan kā rekviēms operas titulvaronei.

Laikmetīgā teātra režijas klasiķa Kristofa Martālera sarežģītais, neizskaidrojamais iestudējums atbilst Albāna Berga mūzikas romantisma un avangarda garam. To caurvij noslēpumainas nepabeigtības un dažādu starpstāvokļu tēma. Visi personāži ir "nepabeigti", kā abstraktas varoņu skices, brīžiem šķiet, ka viņi ir absolūti atsvešināti un viņiem pietrūkst jebkādu emociju, viņu kustībām ir raksturīga stilizēta neveiklība.

Izrādes scenogrāfiju un kostīmus veidojusi Kristofa Martālera ilggadējā sadarbības partnere Anna Fībroka. Vizuālais noformējumus atgādina mistisku "iekšējo skatuvi" – iespējams, darbība risinās kādā teātrī, ierakstu studijā vai citā "būrī". Lulu Hamburgā ir viena no dīvainākajām un iespaidīgākajām izrādēm, kādu var piedzīvot muzikālajā teātrī. Nepalaidiet garām.

Informācija: www.staatsoper-hamburg.de

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja