Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Lūznavas muižā koncertēs stīgu oktets Oberton String Octet no Austrijas

Sestdien, 25. janvārī, Lūznavas muižas Sarkanajā zālē ar koncertprogrammu, kurā skanēs Šostakoviča, Gliera un Pjacollas skaņdarbi, viesosies Austrijā bāzētais stīgu oktets Oberton String Octet. Tā dibinātājs ir jaunais un talantīgais vijolnieks Jevgēnijs Čepoveckis, kurš ar šo koncertu piepildīs arī savu sapni – atvest ansambli uz dzimto Latviju, informēja Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Žirgule.

Austrijā bāzētā stīgu okteta dibinātājs ir vijolnieks Jevgēnijs Čepoveckis, kurš dzimis Rīgā 1995. gadā. Pirmo vijoļspēles stundu vijolnieks piedzīvojis jau četru gadu vecumā, bet pamata muzikālo izglītību guvis gan Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Daces Bērzājas, gan Pāvula Jurjāna mūzikas skolā. No 2008. gada vijolnieks studējis Vīnes Konservatorijā un no 2010. gada arī Grācas Mākslas universitātē pie profesora Borisa Kušnira.

Jevgēnijs Čepoveckis ir vairāku Latvijas nacionālo konkursu (2004., 2008. un 2014. gadā) un starptautisku konkursu uzvarētājs, piedalījies daudzās meistarklasēs un uzstājies kā solists un kamermūziķis Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Šveicē, Austrijā un Krievijā. Vijolnieks pērnā gada maijā ieguvis pirmo vietu un balvu par labāko virtuozo spēli Andrea Postacchini konkursā Itālijā, jūnijā nozīmīgajā starptautiskajā Michael Hill vijolnieku konkursā Jaunzēlandē trešo vietu, skatītāju balvu un tiesības divus gadus spēlēt leģendāro Nikolo Amati 1645. gadā darināto vijoli, kas piederējusi 20. gadsimta slavenajam franču vijolniekam Kristiānam Ferā, bet oktobrī pirmo vietu un galveno balvu Ukrainā notiekošajā Oļega Krisa Starptautiskajā vijolnieku konkursā. Čepovecskis mācījies arī kompozīciju pie Pētera Vaska un 2006. gadā guvis pirmo vietu Latvijas Jauno komponistu konkursā. 2014. gadā vijolnieks saņēmis ielūgumu pievienoties Grācas kamermūzikas ansamblim Karklina Trio, kuru dibinājusi latviešu pianiste Maija Kārkliņa, bet 2015. gadā izveidojis arī pats savu ansambli Oberton String Octet, ar kuru kopā šobrīd aktīvi koncertē.

Domājot par janvāra beigās gaidāmo koncertu, vijolnieks saka: "Atvest Oberton String Octet uz Latviju jau kādu laiku ir mans sapnis. Prieks, ka nu tas piepildīsies! Lūznavas muižu noskatīju kā lielisku vietu mūzikai un koncertiem, taču vēl īpašāks prieks spēlēt Latgalē un Lūznavā būs, jo manas dzimtas saknes atrodams turpat blakus, Rēzeknes novada Maltā."

Eiropā plaši muzicējošajā un kritiķu augsti novērtētajā ansamblī Oberton String Octet, kas bāzējas Austrijā, apvienojušies spilgti jaunie mūziķi no Austrijas, Ungārijas, Krievijas, Ukrainas, Itālijas, Slovēnijas un Latvijas. Muzicējot kopā, oktets rod prieku no iespējām un izaicinājumiem, ko sniedz būšana vienai no neparastākajām kamermūzikas ansambļu formām pasaulē. Okteta repertuārā, izmantojot visas astoņu stīgu instrumentu iespējas, ir gan īpaši aranžējumi, gan reti atskaņoti darbi un arī pasaules pirmatskaņojumi. Mūziķus vieno kopējs mērķis – sniegt augstas klases koncertus gan vietējā, gan starptautiskā mērogā, reizē popularizējot ideju par mūzikas spēju vienot. Viens no ansambļa projektiem ir arī Homeland Melodies, kurā aranžē, ieraksta un atskaņo populārus un tradicionālus pasaules mūzikas skaņdarbus. Tāpat Oberton String Octet svarīgs fokuss ir jauniešu muzikālā izglītība, cenšoties regulāri viesoties dažādās izglītības iestādēs, lai iedrošinātu jauniešus interesēties par klasisko mūziku.

25. janvārī plkst. 15 gaidāmā Oberton String Octet koncerta pirmajā daļā skanēs Dmitrija Šostakoviča Prelūdija un skerco, op. 11 un Reinholda Gliera Stīgu oktets ra mažorā, op. 5, bet otrajā būs ļaušanās tango burvībai ar Astora Pjacollas pieciem tango stīgu oktetam Oberton String Octet aranžējumā.

Koncerta biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes biļešu tirdzniecības tīklā, kā arī Lūznavas muižā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja