Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Maestro Daniels Barenboims un Mocarts mirdz Lieldienu festivālā Berlīnē

Līdz 17. aprīlim turpināsies Berlīnes Valsts operas Unter den Linden un tās muzikālā vadītāja Daniela Barenboima rīkotais Lieldienu festivāls Festtage. Tas notiek kopš 1996. gada, un tā programmu veido operas izrādes un koncerti

Maestro Barenboims Lieldienu festivāla norisēs piedalās kā diriģents un pianists. Festtage ir viena no teātra Unter den Linden sezonas virsotnēm. Šoreiz uzmanības centrā ir Volfganga Amadeja Mocarta mūzika. Operas sadaļā tiek piedāvāts Mocarta un libretista Lorenco da Pontes triloģijas (Così fan tutte, Figaro kāzas un Dons Žuans) jauniestudējums, ko diriģents Daniels Barenboims veidojis kopā ar režisoru Vensānu Igē. Izrādēs dzied solīds solistu ansamblis, viena no intrigām – opermākslas ikonas, neatkārtojamās Vāgnera lomu interpretes Valtraudes Meieres debija Marselīnas tēlā Figaro kāzās.

Berlīnes Valsts operas muzikālais līderis Daniels Barenboims, kurš rudenī svinēs 80 gadu jubileju, Lieldienu festivāla norisēs piedalās kā diriģents un pianists. Foto – Kristians Mangs

6. aprīlī Berlīnes filharmonijā festivālu atklāja Vīnes filharmonijas orķestris, kas Daniela Barenboima vadībā atskaņoja Mocartu – 25. simfoniju, 38. jeb Prāgas simfoniju un 27. klavierkoncertu (solo spēlēja pats Barenboims). Vīnes filharmoniķi Lieldienu festivālā Berlīnē uzstājas regulāri kopš 2014. gada.

8. aprīlī Berlīnes Valsts operā solokoncertu sniedza pianists Igors Levits, kurš arī iekļāvās festivāla galvenajā tēmā, atskaņojot Mocarta 17. un 14. klaviersonāti, kā arī divus Mocarta iedvesmotus Franča Lista darbus – Fantāziju par Figaro kāzu tēmām un Atmiņas par Mocarta Donu Žuanu.

12. aprīlī pirmo reizi uz Berlīnes Valsts operas skatuves kāps operdīva Renē Fleminga, kura kopā ar pianistu Hartmūtu Hellu izpildīs daudzveidīgu programmu (Georgs Frīdrihs Hendelis, Niko Mjūlijs, Gabriels Forē, Žils Masnē, Kevins Putss, Edvards Grīgs, Pēteris Čaikovskis un Rihards Štrauss).

13. aprīlī, Berlīnes filharmonijā kopā ar Berlīnes Valsts kapelu – Berlīnes Valsts operas orķestri – un Danielu Barenboimu uzstāsies nepārspējamā Čečilia Bartoli. Viņa dziedās Mocarta koncertāriju Ch’io mi scordi di te?, savukārt Mocarta Koncerta divām klavierēm K. 365 atskaņojumā Danielam Barenboimam pievienosies viņa bērnības draudzene un domubiedre Marta Argeriha. Vēl šajā vakarā maestro Barenboims diriģēs Antona Bruknera 4. jeb Romantisko simfoniju.

15. aprīlī Daniels Barenboims atkal sēdīsies pie klavierēm, lai kopā ar Čečiliu Bartoli Berlīnes Valsts operā sniegtu kamermūzikas koncertu. Programmā – Jozefs Haidns, Francis Šūberts un Džoakīno Rosīni. 16. aprīlī turpat uzstāsies Operas bērnu orķestris, ko diriģēs Džuzepe Mentuča. Šis ansamblis izveidots 2018. gadā, un tajā muzicē 10–12 gadu veci mākslinieki. Viņi iepazīst profesionālu orķestra dzīvi un operas pasauli pieredzes bagātu mūziķu vadībā. Šo izglītības projektu Berlīnes Valsts opera un Berlīnes Valsts kapela īsteno sadarbībā ar Berlīnes federālās zemes mūzikas skolām. Bērnu orķestra koncertā skanēs fragmenti no Mocarta un da Pontes operu triloģijas, kā arī Bedržiha Smetanas, Edvarda Grīga un Johana Štrausa mūzika.

Informācija: www.staatsoper-berlin.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja