Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Marina Rebeka Zalcburgas festivālā. Sapņu loma 24 stundās

Nevarēju iedomāties, ka mans sapnis piepildīsies tik pēkšņi, – latviešu pasaules operzvaigzne Marina Rebeka saka par 16. augustā pēkšņo titullomas debiju Žila Masnē operā Taīda. Koncertizpildījumā Zalcburgas festivālā viņas galvenais skatuves partneris priestera, mūka Atanaela lomā būs operleģenda Plāsido Domingo, ar kuru šogad maijā jau kopā būts uz skatuves Verdi operas Traviata izrādē Vīnē. Pie Minhenes Radio orķestra diriģenta pults - Patriks Furnjē. Koncertiestudējumā muzicē arī virkne jauno solistu projekta dalībnieku, Vīnes Filharmoniskais koris.

Taīdas lomu dziedātājai nācies apgūt neticamā ātrumā, 24 stundās, kad viņu steidzami izsauca uz Zalcburgu aizvietot sasirgušo soprānu Sonju Jončevu. Šogad šī viņai ir jau piektā debija jaunā lomā. "Tas bija kā zibens no skaidrām debesīm: laukos, Apšuciemā, peldējos jūrā, kad vēlu otrdienas vakarā man piezvanīja aģents un paziņoja, ka tikko slimības dēļ Sonja Jončeva atteikusies dziedāt Taīdu. Vai es zinu šo partiju? Jādzied jau otrdien! Atbildēju, ka man bija plānota Taīda 2012. gadā Parīzē, taču iestudējumu atcēla, kad vēl biju tikko sākusi mācīties lomu. Piekritu, būdama pārliecībā, ka festivāls tomēr gribēs tādu, kas lomu jau dziedājis." Taču Plāsido Domingo pavēstījis, ka noteikti vēlas Rebeku, gan pagūs! Trešdien sešos vakarā aģente zvanījusi atkal: rīt septiņos no rīta jālido uz Zalcburgu, pēcpusdienā jau muzikālais mēģinājums. "Nakti negulēju, mācījos partiju. Vienos ierados Zalcburgā, trijos jau mēģinājums ar pianisti, bet vakarā – ar orķestri un visiem solistiem. Abas turpmākās dienas pa sešām stundām mēģinājām ar orķestri, bet svētdien jau nodziedājām ģenerālmēģinājumu," Rebeka smej, ka stresa dēļ pat nokritusies svarā. Bet dziedātāja jūtas laimīga, jo Taīdas loma ir sens sapnis. "Bet es nedomāju, ka tā nāks tik ātri. Pateicu "jā", bet pēc tam domāju: ko es daru, es taču nezinu lomu! Tā ir ļoti grūta: plašs vokālais un emocionālais diapazons, daudz krāsu, liela sirds un dvēsele, gandrīz visu laiku jābūt uz skatuves. Melodijas ir ļoti austrumnieciskas un prasa lielu precizitāti."

Ž. Masnē opera ir krāšņa un sarežģīta. Galvenā varone piedzīvo izaugsmi no ēģiptiešu kurtizānes, aktrises līdz svētajai, kura atsakās no greznās dzīves, nodedzina savu pili un fiziski mokošā ceļā caur tuksnesi dodas iestāties klosterī, kur mirst. Bet mūks Atanaels, pievērsis Taīdu Dievam, atskārst, ka ir viņā kaislīgi iemīlējies. Viņš steidzas pie Taīdas, bet viņai jau veras paradīzes vārti..."Finālā gan es, gan Plāsido raudājām," Marina Rebeka teica debijas priekšvakarā. Nākamā viņu sadarbība būs Traviatas iestudējums Valensijā 2017. gada janvārī ar P. Domingo Žermona lomā. Aprīlī Domingo Ņujorkas Metropolitēna operā diriģēs dziedātājas debiju Donnas Elvīras lomā V. A. Mocarta operā Dons Žuans.


Top komentāri

Rebeka ir superprofesionāla, bet au
R
Domingo rēc, jo padziedāt nevar. Vecis nesaprot, ka tikai sevi apkauno
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja