Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Meistarkursi šoreiz digitāli. Amplitūda ir plaša: no baroka līdz laikmetīgajai mūzikai un džezam

Līdz 30. maijam iespējams pieteikties dalībai XIV Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos Mūzikas interpretācija mūsdienās, kas norisināsies digitālajā vidē no 14. līdz 21. jūlijam.

Dalībai kursos aicināti pieteikties Latvijas un ārvalstu mūzikas mācību iestāžu vidējā un augstākā apguves posma audzēkņi un studenti, jaunie komponisti, atskaņotājmākslinieki un jaunie mūzikas skolotāji.

"Ievērojot valstī un pasaulē noteiktos epidemioloģiskos nosacījumus un ceļošanas ierobežojumus, mēs vēlamies robežas šķērsot virtuāli, savienojot ilggadējo mācībspēku profesionalitāti un zināšanas, dodot iespējas plašai Latvijas jauniešu saziņai ar mūzikas nozares profesionāļiem," saka meistarkursu mākslinieciskā vadītāja, ASV dzīvojošā komponiste Dace Aperāne, kura, turpinot tēva Mārtiņa Štauvera savulaik trimdas latviešu vidē iesākto tradīciju, šādos meistarkursos pulcē mūziķus jau kopš 1994. gada. Meistarkursu pirmsākumi meklējami trīs Starptautiskajās latviešu jauno mūziķu nometnēs Kanādā. Kopš 1994. gada Latvijā ir organizētas 13 šādas nometnes, kas laika gaitā ar savu augsto profesionālo līmeni ieguvušas meistarkursu statusu.

Meistarkursos šovasar ar savu pieredzi dalīsies lektori un mācībspēki no Latvijas – Agnese Egliņa, Guntars Freibergs, Antra Jankava, Dita Krenberga, Ēriks Kiršfelds, Guntis Kuzma, Andrejs Osokins, Inga Šļubovska-Kancēviča, Paula Šūmane, Reinis Zariņš. No ASV – Pauls Berkolds, Ilona Kudiņa, no Austrālijas – Jānis Laurs, no Grieķijas – Dimitris Maronidis, Gundega Šmite un no Vācijas – Andra Dārziņa. Galvenās lekcijas pasniegs muzikologs Boriss Avramecs un pianiste Diāna Zandberga.

Meistarkursu mērķis ir latviešu jauno mūziķu profesionālās meistarības pilnveide. XIV Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos plānots rīkot 50–70 meistarklases, lekcijas/meistarklases komponistiem un mūzikas pedagogiem, lekciju, kā arī atklāšanas un noslēguma koncertus tiešsaistē. Šajos meistarkursos liela uzmanība tiks pievērsta dažādu mūzikas stilu skaņdarbu interpretācijai.

Amplitūda ir plaša: no baroka mūzikas līdz laikmetīgajai mūzikai un džezam. Kompozīcijas semināros Gundegas Šmites vadībā jaunie komponisti tiks rosināti veidot skaņdarbus solo balsij, kas ietver grafisko notāciju, rakstiskās norādes izpildītājiem, mūsdienu vokālās mūzikas tehnikas, teātra elementus u. c., kas paredz izpildītājas, mecosoprānes Helēnas Sorokinas aktīvu iesaistīšanos jaundarba tapšanā un ierakstīšanā, interpretācijai kļūstot par vienu no skaņdarba stūrakmeņiem.

Kompozīcijas meistarkursu dalībniekiem būs iespēja apgūt elektroakustiskās mūzikas pamatus Dimitra Maronida vadībā.

Tiešsaistes koncertos meistarkursu dalībniekiem un visiem interesentiem būs iespēja dzirdēt Pētera Vaska, Imanta Zemzara un citu jubilāru opusus. XIV Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu vadītāju un viesu tiešsaistes noslēgumkoncertā Romantiskās un laikmetīgās mūzikas interpretācija mūsdienās profesora Venta Zilberta vadībā piedalīsies 16 atskaņotājmākslinieku.

Meistarkursu programma un lektoru saraksti, pieteikšanās un dalības maksas apmaksas kārtība, kā arī cita papildu informācija: meistarkursu mājaslapā – www.baltaisfligelis.lv/muzika/meistarkursi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja