Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžīgie nākotnes pareģotāji. Svētdien, 18. februārī, Rīgā uzstāsies grupa Kraftwerk

Neilgi pirms 18. februārī gaidāmā trešā koncerta Latvijā vācu grupas Kraftwerk līderis Ralfs Hiters intervijā KDi rādās visai pieticīgs sava nozīmīguma apjaušanā.

Jēdziens "eksperimentāls", tāpat kā "alternatīvs", mūsdienās, kad mūziķi aiz šiem lozungiem klišejiski atkārto cits cita jau darīto, ir zaudējis savu nozīmi, bet 60. un 70. gadu mijā, kad Kraftwerk dibinātāji – klasiski izglītotie vācu mūziķi Ralfs Hiters un Florians Šneiders – vieni no pirmajiem sāka radīt elektronisku mūziku, kādu pasaule vēl nebija dzirdējusi, viss bija citādi. Viņi, gluži tāpat kā zinātniskās fantastikas romānu autori ar rakstītu vārdu pareģoja nākotni, skaņu valodā uzbūra vīzijas par laiku, kad kompjūteri (latviskojums "datori" tad vēl nebija izdomāts) cilvēka dzīvē ieņems daudz lielāku lomu.

Spēlēšanās ar robotiem kā mūsu neizbēgamajiem līdzgaitniekiem nākotnē, dziesmas The Robots klipā Kraftwerk dalībniekiem sevi pārvēršot par sintētiskām būtnēm, kas parasti parādās arī koncertos, šodien tomēr nav mūs pilnībā pārņēmusi, taču datoru mums visapkārt šodien ir vairāk nekā cilvēku.

Šis paceltais vāks

Vienīgais kopš pirmsākumiem 1969. gadā Kraftwerk spēlējošais mūziķis, gandrīz visu skaņdarbu autors un balss Ralfs Hiters, sazvanīts neilgi pirms grupas trešā koncerta Latvijā, vispirms pieklājīgi atvainojas, ka runā vācu, franču un angļu valodā, bet latviski diemžēl vēl nav iemācījies. Kad pārejam pie lietas – sarunas par Kraftwerk –, Ralfs Hiters šo laiku atzīst par daudz pateicīgāku kolektīva mūzikas nešanai tautā.

"Vajadzētu atcerēties, ka tad, kad mēs to visu sākām, – 60. gadu beigās –, datori bija milzīgi. Tie atradās dažās laboratorijās, kurām mums nebija pieejas, un mēs strādājām ar lenšu magnetofoniem, ļoti vienkāršiem oscilatoriem un elektriskajām ērģelēm. Vēlāk ar albumu Autobahn (1974) mēs transformējāmies par pilnīgi elektronisku ansambli, kas gadu gaitā tehnoloģiski piedzīvojis vairākas attīstības stadijas, un kopš 2004. gada viss ir kļuvis portatīvs un mobils. Kraftwerk nav pabeigta skulptūra jeb statuja, tā ir ierīce darbībā – mūsu koncertos visas skaņas top uz vietas, un tagad mēs papildus vēl varam radīt grafiskus attēlus, animācijas un ainavas, kuras projicējam uz ekrāniem ar telpisko 3D efektu, ko komplektā ar daudzkanālu skaņu esam iztēlojušies un savās fantāzijās gribējuši rādīt vienmēr, bet tas nebija iespējams, un nu mēs to varam izdarīt – visu šo neierobežoto iespēju dēļ kā mākslinieki šodien esam perfektā situācijā," priecīgs kā bērns, kuram prieks par to, ka kaut kas izdevies, sarunā ar KDi stāsta 71 gadu vecais mūziķis.

Pirms četriem gadiem Kraftwerk koncerts ar telpisko skaņu un 3D projekcijām jau notika festivālā Positivus Salacgrīvā zem klajas debess. Šīs izrādes baudīšana Arēnas Rīga slēgtajās telpās svētdien, 18. februārī, būs citāda, pavisam jauna pieredze. Jāpiebilst, ka Kraftwerk izdevies pareģot nākotni ne vien ar saviem elektroniskajiem eksperimentiem, bet krietni vēlāk, kad mūziķi jau bija ieguvuši dzīvo klasiķu statusu, arī ar portatīvo datoru kā instrumentu lietošanu uz skatuves – viņu pirmajā koncertā Rīgā 2004. gadā katram no četriem dalībniekiem priekšā bija no publikas puses redzams paceltais vāciņš, un toreiz tas bija kas jauns, turklāt Apple uzvaras gājiens tad vēl nebija sācies, un tie bija citas kompānijas ražojumi, mūsdienās aizkosti ābolīši uz skatuves spīd vai katrā koncertā un dīdžeju setā.

Dzīves skaņas celiņš

Parasti vecas grupas, kuru dalībnieki vairāk vēlas baudīt mājas mieru, nevis mētāties pa pasauli, koncertē reti, bet, ielūkojoties elektroniskās mūzikas pionieru koncertu sarakstā, mati ceļas stāvus – koncerti notiek gandrīz katru dienu un Helsinkos februārī pat divi pēc kārtas vienā vakarā. "Pateicoties lielajai klausītāju atsaucībai, organizatori mums lūdza nospēlēt papildkoncertu Helsinkos. Mēs par to esam priecīgi, jo, kā zināms, elektroniskā mūzika ir tuva mūsdienu deju mūzikai, tāpēc arī nakts koncerts būs daudz dinamiskāks nekā tas, kas sākas astoņos. Tā esam darījuši daudz reižu Vācijā un Anglijā. Redzēsim, kā tas būs šoreiz. Mēs varam pamainīt repertuāru koncerta laikā atkarībā no situācijas un no tā, kā paši jūtamies, jo visu spēlējam uz skatuves," vēlreiz uzsver Ralfs Hiters. Četri Kraftwerk mūziķi uz skatuves atrodas aiz pultīm, un neviens neredz, ko viņi tur īsti dara, tāpēc daži klausītāji izdara secinājumus, ka droši vien visas skaņas ir iepriekš saprogrammētas un jau gatavas, taču Kraftwerk līderis atspēko šos pieņēmumus.

Pēdējos gados grupa Kraftwerk vairākkārt spēlējusi savus klasiskos albumus pilnā garumā – katru vienā koncertā. "Mums tas joprojām sagādā baudu, jo, tāpat kā klasiskajā mūzikā visiem skaņdarbiem ir partitūra, kuru katru reizi, atskaņojot uz skatuves, interpretē citādi, arī mēs, izmantojot mūsdienu iespējas, nedarām visu pēc 1977. gada parauga, bet improvizējam un pievienojam jaunas daļas, ko gan klausītāji nekad nav dzirdējuši, gan arī pašiem pārsteigums, kā viss šoreiz sanācis."

Jautāts par mūsdienu mūziku, Ralfs Hiters atbild, ka pasīvi seko tai līdzi, klausās radio automašīnā un reizēm aiziet uz deju klubiem. "Mūzika skan visur – lidostās, viesnīcās un veikalos, bet pats es neko nemeklēju un neklausos – vislabprātāk es dzīvoju klusumā. Kad komponēju, ieklausos ikdienas skaņās, ielu trokšņos un visā tajā, kas skan iztēlē jeb manā galvā – tas ir manas dzīves skaņas celiņš."

1983. gadā Kraftwerk bija dziesma Tour de France, un 2003. gadā iznāca albums ar līdzīgu, taču nedaudz garāku nosaukumu – Tour de France Soundtracks. Sen zināms, ka Ralfs Hiters ir liels kājminamo braucamrīku sporta fans. Klīst leģendas, ka viņš savulaik, lai izvēdinātu galvu, uz koncertiem esot braucis ar divriteni. Grupa Kraftwerk 2017. gadā spēlējusi velobrauciena Tour de France atklāšanas vakarā Diseldorfā. Velobrauciena ģenerāldirektors Kristiāns Prudoms esot personīgi pasniedzis Ralfam Hiteram dāvanā lepnu sporta divriteni, jo šad un tad viņš braucot joprojām, bet daudz retāk nekā agrāk. "Tas man ir hobija līmenī, es neesmu profesionālis," kautrīgi piebilst mākslinieks.

Grammy mostas vēlu

Kraftwerk mūziķu loma mūzikas attīstībā tiek pielīdzināta The Beatles, un tā nav saistīta tikai ar milzīgo elektroniskās mūzikas īpatsvaru mūsdienās. Daudzas vāciešu melodijas iedvesmojušas mūziķus tās spēlēt savās, pat ne elektroniskās, bet akustiskās un roka kaverversijās. Kad intervēju Ralfu Hiteru pirms Kraftwerk pirmā koncerta Latvijā, viņš par visveiksmīgākajām nosauca stīgu ansambļa Balanescu Quartet spēlētās versijas. Tās viņam esot vismīļākās joprojām, īpaši kopā ar Deividu Bērnu izpildītā The Model, taču Rammstein piedāvātā šīs dziesmas roka versija Ralfam Hiteram gan ne pārāk patīk, jo viņš nav liels roka fans. Panku un new wave klasiķu Siouxsie and the Banshees izpildīto dziesmas Hall of Mirrors versiju gan viņš atzīst par lielisku esam.

Kad mūsu sarunā iejaucas menedžere, atgādinot, ka intervijai atvēlētais laiks tuvojas beigām, Ralfs Hiters ierosina satikties un parunāties ilgāk, kad viņš atbrauks uz Rīgu. Uz atvadām viņš pauž prieku, ka jau vairākus gadu desmitus daudzi mūziķi min Kraftwerk kā savus iedvesmotājus. "60. gados bijām pilnīgi autsaideri, mēs nebijām daļa no mūzikas pasaules – uzstājāmies tikai mākslas galerijās, un mums nebija ļauts spēlēt koncertzālēs, jo šī mūzika nemaz netika uzskatīta par normālu mūziku. Attīstījāmies šajā šaurajā mākslas pasaules skaņu nišā, tas bija jauki, kaut arī mēs pildījām tikai piedevas lomu, līdzīgi kā vīna glāze un uzkodas izstāžu atklāšanā. Tagad esam guvuši daudz atzinības – mūsu agrāk ieguldītā enerģija tādā veidā atgriežas pie mums un dod spēku turpināt darboties. Pat Amerikā esam saņēmuši Grammy," ar saviļņojumu stāsta Ralfs Hiters.

Tas šķiet netaisnīgi, ka Kraftwerk savu pirmo balvu Grammy saņēma tikai 2014. gadā (par mūža ieguldījumu), tai sekoja balva 2018. gadā (par labāko elektroniskās/ deju mūzikas albumu 3-D The Catalogue), bet, piemēram, maznozīmīgāka, taču pašlaik populāra amerikāņu rokgrupa Foo Fighters šogad saņēma jau divpadsmito zelta gramofonu. Ralfam Hiteram, kurš ir dibinājis un joprojām vada vienu no visu laiku nozīmīgākajām grupām pasaulē (pārējie seno laiku dalībnieki pa vienam vien laika gaitā atbiruši), par to nav ne mazākā rūgtuma. Citi bauda vecumdienas savrupmājā pie baseina vai kādā pieticīgākā, ne mazāk omulīgā miteklī, viņš joprojām, kamēr vēl spēks, koncertē ar Kraftwerk. Un, kas zina, varbūt pēc gadiem desmit bez Kraftwerk aizsāktajiem telpiskās skaņas un 3D projekciju šoviem, kad, attīstoties tehnikai, tie kļūs lētāki, neiztiks neviens liels koncerts? Un atkal vācu māksliniekiem varēs kabināt klāt titulu "pionieri". Jau sazin kuro reizi!

Kraftwerk

Arēnā Rīga 18.II plkst. 20

Biļetes Biļešu servisa tīklā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja