Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūzika laika galam. Trio Fabel aicina uz kamermūzikas koncertiem Latvijā

Trio Fabel – Lielās mūzikas balvas laureāte, klarnetiste Anna Gāgane, čellists, Briseles filharmonijas orķestra čellu koncertmeistars Kristaps Bergs, un pašlaik Vācijā dzīvojošā pianiste Linda Leine – kopā ar vijolnieci Paulu Šūmani satiekas Latvijā, lai trijos koncertos Music for the End of Time atskaņotu Pētera Vaska un Olivjē Mesiāna mūziku, kā arī Krista Auznieka īpaši trio radīto jaundarbu Description without Place.

Koncerti norisināsies Jēkabpilī Krustpils Kultūras centrā 14. oktobrī plkst. 18.00, Ventspilī Pārventas bibliotēkā 15. oktobrī plkst. 18.00 un Rīgā mūzikas un mākslas telpā Ola Foundation 16. oktobrī plkst. 18.00. Biļetes – Biļešu paradīzē, kā arī pirms koncertiem to norises vietās.

Trio Fabel koncertos skanēs Pētera Vaska Līdzenuma ainavas un starptautisku atzinību guvušā jaunā komponista Krista Auznieka darbs Description without Place (Apraksts bez vietas), kas veltīts tieši šim ansamblim un piedzīvos pirmatskaņojumu. Savukārt koncerta otrajā daļā būs dzirdams Olivjē Mesiāna eksistenciālais Kvartets laika galam, kuru izcilais franču komponists sacerējis Otrā pasaules kara laikā, atrodoties ieslodzījumā karagūstekņu nometnē. "Programma savā veidā atspoguļo vienas ēras beigas un ļauj ar cerībām lūkoties nākotnē," uzsver Fabel kvarteta mūziķi.

O. Mesiāna Kvarteta laika galam instrumentālo sastāvu noteica tobrīd pieejamie mūziķi no ieslodzīto biedru vidus. Pirmatskaņojums esot noticis turpat nometnē zem klajas debess lietus laikā. "Laika gals" dziļi reliģiozajam Mesiānam ir kā apokalipse ar mākoņos tērptiem eņģeļiem un zvaigžņotas sapņu varavīksnes simbolizējošām putnu dziesmām, kuras, kā viņš pats sacījis, pavada «zili oranži klavieru akordi". Arī P. Vaska mūzikā ietverta garīgā dimensija. Apcerīgajās Līdzenuma ainavās dzirdamas putnu balsis. K. Auznieka iedvesmas avots šoreiz ir XX gs. amerikāņu dzejnieka Volisa Stīvensa dzejolis Description without Place, par kuru runājot dzejnieks kādā vēstulē apgalvo, ka mēs "dzīvojam vietas aprakstā, nevis pašā vietā". Prātu dzejnieks saskata kā "būtni, kuras idejas, attēli, domas var kļūt par daļu no pasaules". Novērošana kā darbība, kas pabeidz pasauli, kļuvusi par jaundarba centrālo punktu.

Spilgti sevi pieteicis 2019. gadā, Trio Fabel uzstājies Latvijā, Vācijā un Itālijā. Mūziķi 2020. gadā aizsāka ilgtermiņa projektu, pasūtot jaundarbus pieciem latviešu komponistiem. Krista Auznieka skaņdarbs ir otrais šajā sērijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja