Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Neprasiet svešiniekam glābējam viņa vārdu. Loengrīna pirmizrāde notiks tiešsaistē

Svētdien, 13. decembrī, Berlīnes Valsts opera Unter den Linden tiešsaistē piedāvās noskatīties Riharda Vāgnera Loengrīna pirmizrādi. Pārraide teātra mājaslapā, kā arī kanālos Arte un Arte Concert sāksies plkst. 23.15 pēc Latvijas laika

Diriģenta Matiasa Pinčera un režisora Kaliksto Bjeito iestudētais Loengrīns ir viens no galvenajiem sezonas notikumiem Berlīnes Valsts operas repertuārā. Teātris publikai ir slēgts, taču Loengrīns tika sagatavots atbilstoši plānam un pirmizrāde notiks bez skatītāju klātbūtnes. Galvenās lomas atveidos franču tenors Roberto Alanja (Loengrīns) un lietuviešu soprāns Vida Miknevičūte (Elza) – abiem šī būs debija Loengrīnā. Arī Matiass Pinčers šo operu diriģēs pirmo reizi.  

Roberto Alanjam Loengrīna partijā bijā jādebitē 2018. gada Baireitas festivālā, taču dažas dienas pirms mēģinājumu sākuma viņš paziņoja, ka pārslodzes un laika trūkuma dēļ nav bijis spējīgs iemācīties lomu. Tagad beidzot viņš ir gatavs dziedāt Vāgneru. Savukārt Latvijas publikai labi pazīstamā Vida Miknevičūte Loengrīna pirmizrādē Berlīnē aizstās bulgāru soprānu Soņu Jončevu, kura bronhīta dēļ bija spiesta pārcelt savu debiju Elzas tēlā uz vēlāku laiku.

Solistu ansamblī būs dzirdams vācu bass Renē Pape (Heinrihs Foglers), vācu baritons Mārtins Gantners (Frīdrihs fon Telramunds) un krievu mecosoprāns Jekaterina Gubanova (Ortrūde). Lai ievērotu drošības prasības, izrādē piedalīsies samazināts orķestra un kora sastāvs (līdzīgā instrumentācijā opera ir skanējusi pirmizrādē Veimāras galma teātrī 1850. gadā). 

Režisora Kaliksto Bjeito interpretācijā Loengrīna darbība sāksies tiesu zālē – Elza tiek vainota sava brāļa slepkavībā, taču neviens neuzdrošinās viņu aizstāvēt. Tikai Loengrīna parādīšanās vieš cerību, ka jaunā sieviete var izglābties. Nepazīstamais bruņinieks ir viņas utopiskā vīzija, tikai Loengrīns var palīdzēt viņai izrauties citā realitātē, ārpus sociālajām normām. Varonis apsola cīnīties par Elzu ar vienu nosacījumu – viņai ir jāuzticas viņam bez jebkādām ierunām. Elza nedrīkst jautāt svešiniekam viņa vārdu un zināt viņa izcelsmi.      

Loengrīnu straumēšanas režīmā varēs noskatīties vēl trīsdesmit dienu pēc pirmizrādes.  

Informācija: staatsoper-berlin.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja